• Joana Ortega ha destacat que el 99,9% de la població no s’haurà de desplaçar del seu municipi per poder participar
  • Hi haurà 6.434 meses de participació, distribuïdes en 1.259 locals, en 942 municipis. El nombre de persones voluntàries és a hores d’ara de 30.231
  • Es preveu un període de deliberació participativa entre el 30 d’octubre i el 8 de novembre per fomentar el debat i l’expressió de la pluralitat d’opcions
La vicepresidenta del Govern presenta el dispositiu del procés de participació ciutadana del 9 de novembre
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha presentat els detalls del dispositiu del procés de participació en què els ciutadans de Catalunya manifestaran la seva opinió sobre el futur polític del país. La vicepresidenta ha donat dades del nombre de persones voluntàries, els locals i meses de participació que hi haurà disponibles i també ha explicat qui hi podrà participar i com ho podrà fer.
 
La vicepresidenta, que s’ha mostrat convençuda que hi haurà una gran participació, ha destacat l’alt nombre de voluntaris, que ja supera els 30.000, que s’han inscrit fins al moment per fer possible el procés participatiu, la qual cosa és, ha dit, un “exemple de civisme i de la voluntat del poble de Catalunya d’expressar-se”. El formulari per fer-se voluntari restarà obert fins al proper 27 d’octubre i les tasques d’aquests voluntaris s’assignaran a partir del 30 d’octubre.
 
Així mateix, Joana Ortega ha remarcat també que el 99,9% de la població no s’haurà de desplaçar del seu municipi per poder fer efectiva la seva participació.
 
La vicepresidenta ha anunciat l’inici d’una nova campanya informativa sobre com participar en el 9N. Així mateix, entre el 30 d’octubre i el 8 de novembre es preveu un període de deliberació participativa per fomentar el debat i l’expressió de la pluralitat d’opcions.
 
Dades dels dispositiu
 
Les dades principals del dispositiu del procés de participació ciutadana són les següents:
 
·         1.259 locals de participació
·         942 municipis amb locals de participació
·         6.434 meses de participació
·         30.231 persones voluntàries (dades de les 10.30 hores del matí), de les quals 6.210 són funcionàries
 
Distribució territorial dels locals i meses de participació:
 
 
Territori
Locals
Meses
Alt Pirineu i Aran
74
104
Barcelona
392
4.313
Camp de Tarragona
159
494
Catalunya Central
182
459
Girona
229
592
Lleida
168
325
Terres de l’Ebre
55
147
Total
1.259
6.434
  
 
 
Qui hi pot participar?
 
Poden participar en el procés de participació ciutadana totes les persones que el 9 de novembre de 2014 siguin majors de 16 anys i que disposin d’un document nacional d’identitat (DNI) on consti l’adreça de residència en un municipi de Catalunya. Per participar-hi han de presentar el DNI vigent.
 
També hi poden participar els catalans i les catalanes que es trobin a l’exterior, que tinguin un document nacional d’identitat (DNI) on consti l’adreça de residència en un municipi de Catalunya, o bé que presentin el DNI o passaport espanyol vigent juntament amb el comprovant d’inscripció en el Registre de catalans i catalanes a l’exterior o el Certificat del padró d’espanyols residents a l’exterior (PERE) en què consti l’adscripció territorial a Catalunya.
 
Les persones nacionals d’estats de la Unió Europea i d’altres estats que formin part de l’Acord sobre l’Espai Econòmic Europeu i Suïssa (països signants de l’Acord) per participar-hi han de presentar el document d’identitat o passaport vigent acompanyat del Certificat de registre de ciutadans de la Unió Europea, on consta el número d’identitat d’estranger i l’adreça de residència en un municipi de Catalunya.
 
Les persones nacionals de tercers estats per participar-hi han de presentar el passaport vigent acompanyat de la targeta d’identitat d’estranger (TIE) vigent, on consti l’adreça de residència en un municipi de Catalunya.
                                                                                                                 
Com es pot participar?
 
La participació tindrà lloc el dia 9 de novembre, entre les 9 i les 20 hores, en el local i la mesa de participació assignats per raó de l'adreça de residència i del primer cognom. A partir del proper dimecres, 29 d’octubre, es podrà consultar el local i mesa de participació al web www.participa2014.cat, al 012 o als ajuntaments.
 
Per poder participar caldrà inscriure’s en el Registre de participants. La inscripció es fa efectiva moments abans de participar, signant en la llista numerada de participants, on cal indicar el nom i cognoms i el número del DNI o NIE.
 
Els catalans i les catalanes que resideixin o es trobin temporalment a l’estranger, poden participar el dia 9 de novembre, entre les 9 i les 20 hores (hora local), en els locals de participació habilitats a l’exterior.
 
Els catalans i les catalanes residents a l’exterior que vulguin votar a Catalunya i que no tinguin un DNI en què consti l’adreça de residència en un municipi de Catalunya participen en la seu habilitada a Barcelona al Passeig de Gràcia, 107 (Palau Robert).
 
Les persones cridades a participar que no ho hagin pogut fer durant la jornada del 9 de novembre poden presentar les seves aportacions en el registre de les delegacions territorials del Govern de la Generalitat de Catalunya en els dies hàbils entre el 10 i el 25 de novembre de 2014.
 
El procediment per participar requereix presentar la sol·licitud d’inscripció en el Registre de participants i aportar una fotocòpia del DNI o NIE i el sobre amb l’opció de participació tancat. La persona ha d’introduir aquesta documentació en un segon sobre, que ha de lliurar al personal de les delegacions territorials del Govern de la Generalitat de Catalunya. El material necessari està a disposició de les persones participants en el registre de les seus esmentades.
 
Període de deliberació participativa
 
El Govern ha previst un període de deliberació participativa entre els dies 30 d’octubre i 8 de novembre, durant els quals les administracions públiques de Catalunya reforçaran la disponibilitat de fomentar el debat i l’expressió de la pluralitat d’opcions existents en el si de la societat catalana.
 
Per fer-ho possible, es posaran a la disposició de les associacions i entitats interessades i els partits polítics la xarxa de 241 equipaments cívics repartits arreu del territori: casals cívics, hotels d’entitats, casals de gent gran i oficines de benestar social.
 
També es comptarà amb 64 equipaments culturals, bàsicament biblioteques, arxius comarcals i museus, que disposen de sales d’actes o reunions.
 
Així mateix, s’ha demanat a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i als seus mitjans que, d’acord amb l’article 23.2 de la Llei 22/2005 de la comunicació audiovisual de Catalunya, elaborin i distribueixin programes, continguts i serveis audiovisuals orientats a la creació de condicions necessàries per a la plena eficàcia dels drets fonamentals de llibertat d’informació i de lliure expressió, i facilitin la participació dels ciutadans de Catalunya.
 
També es demanarà a les corporacions locals que promoguin la participació individual i associativa en els àmbits cívic, social, cultural, econòmic i polític, amb ple respecte al principi del pluralisme.
 
Tota la informació sobre el dispositiu del procés de participació ciutadana del 9 de novembre és disponible a la pàgina web www.participa2014.cat.

2  

Imatges

La vicepresidenta del Govern presenta el dispositiu del procés de participació ciutadana del 9 de novembre

La vicepresidenta del Govern presenta el dispositiu del procés de participació ciutadana del 9 de novembre 3282

La vicepresidenta ha explicat qui i on podrà participar al 9N

La vicepresidenta ha explicat qui i on podrà participar al 9N 1684

2  

Fitxers adjunts

Dades del dispositiu del 9N

Dades del dispositiu del 9N
PDF | 233

Mapa dels municipis amb locals de participació

Mapa dels municipis amb locals de participació
PDF | 2130