• Durant els mesos de novembre i desembre, artistes i companyies catalans seran presents arreu del món
  • La Xina, Mèxic i Canadà, els destins més llunyans on arriben les arts escèniques i musicals catalanes
Els últims mesos d’aquest any viuran una intensa activitat pel que fa a la presència internacional d’artistes i companyies catalanes en les trobades d’arreu del món. Amb la promoció a l’estranger per a projectes artístics professionals que realitza el Departament de Cultura  a través de l’Àrea de Mercats de de l’Institut Català de les Empreses Culturals, la presència catalana resultarà especialment evident, amb destins tant llunyans com la Xina, Mèxic i Canadà.
 
Una de les principals cites la constituirà l’estand del Departament de Cultura a la fira Mercartes, que se celebrarà a Valladolid del 5 al 7 de novembre, i que acollirà representants de 23 companyies i de 5 associacions professionals catalanes. Els dies 5 i 6 es manté el format de mercat per afavorir intercanvis professionals i el dia 7 tindrà lloc el I Foro Mercates amb xerrades, conferències i taules rodones.
 
Les companyies catalanes confirmades a l’estand institucional són: Accialt Flying Effects; Afónix Produccions; Bàcum / Arts Escèniques i Visuals; Centre Cultural Imaginari Kiku Mistu; Circo Delicia; Cobosmika; Delrevés; Dh Company; Diseños Mikulasek; Drakònia Produccions; Duesambduos; Explica Dansa; Fani Banages Arts Escèniques; Kulbik; La Intrusa; La Minúscula; La Petita Malumaluga; Lazzigags; Rosazul; Roseland Musical; TZS Produccions; Vania Produccions i Vol Ras. Pel que fa a les associacions, estaran a l’estand català l’Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya (ACPDC); l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA); l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC); l’Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya (Ciatre) i l’Associació Professional de Teatre per Tots els Públics de Catalunya (TTP).
 
La 13a edició del MOVE!, Festival de dansa de Krefeld a Alemanya, compta amb la participació de quatre companyies catalanes: Thomas Noone Dance, Pere Faura, Sònia Sànchez i Increpación Danza. Thomas Noone Dance va inaugurar el festival amb un triple programa "Watch me", "As If I" i "Brutal Love Poems" el passat 18 d’octubre. Pere Faura presentarà “Sin baile no hay paraiso / No dance, no paradise" el 31 d’octubre, Sònia Sánchez mostrarà "Le ça. El Ello" el 19 de novembre i Increpación Danza “Wad Ras” el 22 de novembre.
 
 
 
Arts visuals
El fotògraf especialitzat en arquitectura Enric Duch és un dels artistes presents a l'exposició col·lectiva “TERMINAL – Vision und Existenz der Berliner Flughäfen", un certamen fotogràfic que té com a protagonistes els aeroports de la capital alemanya. Les seves imatges es podran veure fins el 30 de novembre a Berlín, Alemanya, dins del 6è Mes Europeu de la Fotografia de Berlín.
 
Artistes espanyols a La Galerie am Park de Frankfurt: la Galerie am Park de Frankfurt am Main organitza una exposició d’artistes espanyols. Entre les obres, tant pintura com escultura i gràfics, trobem treballs d’artistes catalans com Salvador Dalí, Antoni Tàpies, Albert Ràfols-Casamada i Joan Hernández Pijuan. Fins el 20 de desembre a Frankfurt am Main, Alemanya.
 
Exposició retrospectiva de Joan Miró a Viena: Joan Miró és un dels artistes més populars del segle 20 gràcies a les seves pintures imaginatives. El museu Albertina dedica una exposició a l’artista català on s’hi poden veure més de 100 pintures, dibuixos i objectes que mostren l’èmfasi i la qualitat poètica del famós artista surrealista. Fins l’11 de gener de 2015 a Viena, Àustria.
 
 
Arts escèniques (circ, teatre, dansa)
‘Bazaar Cassandra’ d’Enric Palomar i Marc Rosich s’estrenarà a Berlín: co-producció germano-espanyola on Enric Palomar i Marc Rosich s’embarquen en un viatge emocionant i intercultural on es parla del mite de Cassandra. La Neuköllner Oper de Berlín acollirà les representacions del 30 d’octubre al 2 de novembre i el 7 i 8 de novembre.
 
La Companyia de Circ Eia actua a Nàpols: presentarà l’espectacle “Capas” on es barreja el circ, la música en directe i la dansa amb la poesia i l’humor. Es podrà veure els dies 31 d’octubre i 1 de novembre al Teatro Galilei 104 de Nàpols, Itàlia.
 
L’Orfeó Català actua a Viena en un dels actes de celebració del Tricentenari. Coincidint amb una exposició de l’arquitecte Gaudí, es farà el concert amb el nom de ‘Road to Tanger’ al Palais Auersperg, recordant el viatge que Gaudí va fer a Tànger, d’on vénen les seves influències per crear la Sagrada Familia, i l’any de fundació del mateíx Orfeó. L’actuació serà l’1 de novembre a Viena, Àustria.
 
Agrupación Sr. Serrano porta “Una casa en Ásia” i “Brickman Brando Bubble Boom (BBBB)” per Europa: a través del seu eclèctic llenguatge (vídeo projeccions, maquetes, teatre, performance) l’Agrupación Sr. Serrano parla de temes d’actualitat. Serà l’1 de novembre al Unidram Festival de Potsdam, Alemanya, el 25 al Next Festival a Saint-André-lez-Lille, França,  i els dies 28 i 29 de novembre al Monty Kultuurfaktorij d’Antwerpen a Bèlgica.
 
Calixto Bieito dirigirà l’òpera “Turandot” de Giacomo Puccini a Nurenberg. Els dies 5, 10 i 23 de novembre i els 11, 19 i 30 de desembre a l’Staatstheater de Nurenberg, Alemanya, es podrà veure la versió de Bieito sobre una de les obres més importants de Puccini.
 
Roger Bernat de gira per França amb cinc espectacles: el reconegut director català està de gira amb cinc de les seves creacions: “Domini Públic”, “La consagració de la primavera”, “Please continue: Hamlet”, “Re.present:NUMAX” i “NUMAX-FAGOR-PLUS”. Espectacles on el públic esdevé el personatge central. Les dates d’actuació són del 6 al 8 de novembre al Boulon a Vieux-Condé, del 18 al 21 de novembre al Théâtre des 13 Vents de Montpellier, del 19 al 30 de novembre al Théâtre National Populaire de Villeurbanne, del 3 al 5 de desembre a TU-Nantes i del 10 a l’11 de desembre al Granit de Belfort.
 
“Deixeu-li fer (o la història d'en Patufet)” de la cia. Olveira/Salcedo a la Xina: versió dramatitzada del relat d’En Patufet parteix del veritable sentit d’aquest conte tan popular a Catalunya i viatja fins a la Xina. Del 6 a l’11 de novembre es podrà veure al Golden Magnolia Shanghai Puppet Festival & Competition, de Shangai.
 
Cia Mar Gómez de gira amb diferents espectacles: la Cia Mar Gómez es defineix fidel a un estil propi en el qual es combina la teatralitat, el pols narratiu, el sentit de l’humor, el gest i el moviment. Ara estan de gira amb els espectacles: “For ever & a day”, “Entre tu i jo” i “Dios Menguante” els dies 7 de novembre al Taliesin Arts Centre de Swansea, l’11 de novembre a The Riverfront a Kingsway i el 12 de novembre al Park & Dare Theatre de Treorchy, tots al Regne Unit.
 
Cia. Cor de Teatre de gira amb “Operetta” per França: l’espectacle mostra l’adaptació de les àries més conegudes de les òperes clàssiques, mesclant humor, moviment i cant a capella. El 15 de novembre a la Sala Eurythmie a Montauban, el 19 a la Sala Le Thëâtre a Puy-en-Velay, el 25 a la Sala Radiant-Bellevue a Caluire-et-Cuire, el 29 a la Sala Le Carré Belle- Feuille a Boulogne- Billancourt, el 4 de desembre al Centre Culturel Sidney Bechet a Garches, el 5 al Théâtre des Hauts de Seine a Puteaux i el 7 a Le Grand Théâtre a Calais.
 
L’espectacle “Ooups!” de la companyia Jordi L. Vidal a Bèlgica: “Ooups!” barreja acrobàcia, malabars i beat-box amb la força visual dels moviments corporal per explorar la nostra relació amb els diners i com aquests afecten a les nostres relacions i el nostre món. El 16 de novembre es podrà veure al Cultuurcentrum de Hasselt, Bèlgica.

“Cuac!” i "Evaristo & Cia"de la Cia. Txo Titelles a França: aquest espectacle ens presenta situacions de la vida quotidiana dels més petits amb una tendra i festiva sensibilitat. Estarà els dies 18 i 19 i el 22 i 23 de novembre al Festival Marionnettissimo de Tournefeuille , els dies 12 i 13 de desembre al Théâtre de Villeneuve-lès-Maguelone de Villeneuve-lès-Maguelone i el 13 i 14 de desembre al Festival Noëls Insolites a Carpentras a França.
 
David Espinosa dirigeix la Compagnie Hekinah Degul al festival Cinars, la biennal d’arts escèniques més important d’Amèrica del Nord. Espinosa presentarà l’espectacle “My Great Work” on també hi actuarà. Serà els dies 20 i 21 de novembre a Montreal, Canadà.
 
“Fuenteovejuna”, de la Cia. Obskené a París: en el marc del festival Don Quijote actuarà la companyia Obskené explicant la història del famós poble que cansat de les atrocitats d'un comanador corrupte i violador decideix unir-se per combatre i finalment matar el seu opressor. Serà el 25 de novembre al Café de la Danse de París, França.
 
Colectivo 96º en gira: parella de performers que presenten un joc que qüestiona la realitat i la ficció i que són una representació tant en l’escena com a la vida real. El seu espectacle “Fingir” es podrà veure els dies 26 i 27 de novembre al Monty Monty Kultuurfaktorij d’Antwerpen a Bèlgica.
 
Pep Bou presenta “Clinc!” a França: fruit dels anys d’experimentació amb el llenguatge de les bombolles de sabó i altres estructures tensioactives neix aquest muntatge protagonitzat per dos dels talents emergents de la companyia Pep Bou, Isaías Antolín i Eduardo Telletxea. Del 10 al 12 de desembre estaran a l’Espace Aragon d’Oissel, el 13 de desembre a Allones i del 16 al 19 de desembre al Théâtre du Sémaphore de Fos sur Mer. Totes les actuacions a França.
 
Leandre continua de gira per França: el clown català presenta tres de les seves creacions al públic francès: “No sé”, “Démodés” i “Rien à dire”. Les actuacions seran els dies 11 de desembre a Saint Georges de Didonne, 12 de desembre a Libourne i 13 de desembre a Rouillac.
 
“The Magomic Show” de Gromic a França: “The Magomic Show” és una comèdia inspirada en el món de la màgia i l’art del clown on un rodamón es troba i interactua amb el públic. Es podrà veure el 13 de desembre a Sundhouse, França.
 
La Veronal actuarà a Montecarlo: la companyia, dirigida per Marcos Morau, està formada per artistes procedents de la dansa, el cinema, la literatura i la fotografia i és una de les més internacionals dels darrers anys. El proper 17 de desembre actuarà al Monaco Dance Forum de Montecarlo, Mónaco.
 
“Bomberos con grandes mangueras” de Pere Faura a Grècia: el coreògraf i ballarí Pere Faura presentarà a Brussel·les el seu darrer espectacle que proposa una relectura de l’imaginari pornogràfic com exercici coreogràfic. Un espectacle de dansa i erotisme que es podrà veure el 19 de desembre al Vyrsodepseio d’Atenes, Grècia.
 
Cia. La Tal presenta “The incredible box” a Carpentas: l’espectacle més gran de tots els temps es converteix en l’espectacle més estrafolari, absurd, ridícul i extravagant espectacle de tots els temps i es podrà veure el 20 de desembre al Festival Noëls Insolites de Carpentras, França.
 
‘El somni d’una nit d’estiu’ dirigida per Àlex Rigola a Alemanya: “Sommernachtstraum / El somni d’una nit d’estiu” de William Shakespeare es podrà veure a Düsseldorf el 28 de desembre al Düsseldorf Schauspielhaus a Alemanya. El clàssic anglès es representarà en una versió dirigida per Àlex Rigola, amb escenografia de Max Glaenzel i música de Nao Albet.
 
 
Música
El músic de jazz Joan Díaz està convidat a actuar amb la saxofonista Alexandra Lehmer al Enjoy Jazz Festival. El concert tindrà lloc el dia 6 de novembre a Heidelberg, Alemanya i posteriorment es repetirà en un espai de Barcelona.
 
La música de Dr.Calypso a Perpinyà: són un referent reagge, ska i caribeny dels Països Catalans. Avui en dia, amb 11 discos a les esquenes, representen el lligam més sòlid entre els països catalans i Jamaica. El 8 de novembre actuaran a La Casa Musical de Perpinyà a França.
 
Jordi Savall de gira: l’artista és una de les personalitats musicals més polivalents de la seva generació. Dedicat a la recerca d’aquestes músiques antigues, les llegeix i les interpreta amb la seva viola de gamba, o com a director. El 8 de novembre actuarà a la Sala Odyssud a Toulouse, França, el 12 al Bozar de Brussel·les, Bèlgica, el 19 a Abu Dabi, Emirats Àrabs, el 7 de desembre a Lucerna, Suïssa, l’11 a Essen, Alemanya i el 16 a Istambul, Turquia.
 
Paco Ibáñez actua a París: des de fa 40 anys la veu melancòlica i profunda del Paco Ibáñez, posa música als grans poetes, de Federico García Lorca a Miguel Hernández, a qui fa un homenatge en aquest espectacle. El 10 de novembre actuarà al Théâtre des Champs Elysées, de París, França.
 
Che Sudaka continua amb el “1111 live tour 2014”: la formació catalana torna a fer bullir els clubs de mig Europa! La seva gira els portarà per diverses ciutats de França. Estaran en directe el 14 de novembre a la Sala Rocksane de Bergerac, el 15 de novembre al Festival Labor Latino de Aulnay-sous-Bois i el 25 de novembre al Théatre Jean-Vilar de Vitry-sur-Seine, tots ells a França.
 
Nico Roig en gira: l’artista presenta un disc reposat i detallista en què el niló extraordinari de les cordes de la seva guitarra es conjuga exquisidament amb el fraseig íntim i natural de la seva veu. El 19 de novembre estarà a Antwerp, Bèlgica, el 20 a Neerpelt, Bèlgica, el 21 a Diksmuide, Bèlgica, el 22 a Ulrichsberg, Àustria i el 24 a Eindhoven, Països Baixos.
 
“Liebeslied” de Toti Soler Trio & Gemma Humet a França: és un recital que Toti Soler realitza acompanyat per la jove cantant terrassenca Gemma Humet i del jove guitarrista Pau Figueres. El 22 de novembre actuarà a la Maison dans la vallée d’Avon, França.
 
Els Catarres en directe a França: els barcelonins ens conviden a un viatge singular i profundament marcat per la llibertat, les trobades, les amistats i els paisatges de Catalunya i del món actual. La seva música és enèrgica i les seves cançons són universos festius i originals. El 22 de novembre estaran a la Salle des Fêtes d’Arles-sur-Tech a França.
 
Love of Lesbian viatgen fins a Mèxic: segueixen de gira amb el seu darrer treball ‘La noche eterna – Los días no vividos’. Un disc que continua la seva brillant trajectòria d’èxits en el sector indie de la música. El 28 de novembre actuaran al Teatro Metropólitan de Mèxic DF.
 
Sílvia Pérez Cruz presenta “11 de novembre” a París: la cantant catalana presenta el seu segon disc en solitari. Un treball folk que ens permet descobrir el seu univers profund. La seva presència sobre l’escenari, màgica i imprevisible, converteix els seus concerts en moments únics. El seu concert serà el 29 de novembre al Théâtre de la Ville- Abbesses a París, França.
 
Las Migas de gira: quatres dones amb una passió comuna: el flamenco. Un so pur, rebel i únic que Las Migas portaran de gira properament per tot Europa. Elles són: Marta Robles, Alicia Grillo, Roser Loscos i Alba Carmona. El 4 desembre actuaran al Sargfabrik de Viena, Àustria, el 5 a Stuttgart, Alemanya, el 6 al Frankfurter Hof de Mainz, Alemanya, el 7 al Jazzit de Salzburg, Àustria, el 8 al Treibhaus d’Innsbruck, Alemanya, el 16 al Teatro Jolly de Palermo, Itàlia, el 17 i 18 a Catània, Itàlia i el 19 al Teatro Trifiletti de Milazzo, Itàlia.
 
El grup Evo de gira per Bèlgica: Evo està format per músics experimentats dins del camp de la música antiga i d'arrel que ens presenten aquest nou projecte dedicat exclusivament al repertori medieval. El 7 de desembre estaran al Gemeente d’Evergem, el 9 al Cultuurcentrum de Leopoldsburg, el 10 a l’ Extra Muros de Bornem Natuurlijk, l’11 al CC Zwaneberg de Heist-op-den-Berg, el 12 al Westrand - Cultuurcentrum de Dilbeek i el 13 al Lokeren Fel Naturel de Lokeren.
 
SVPER actuarà al festival Glimps de Gent: el duo combina les arrels del krautrock alemany dels anys 70 i els sons del dream pop, posant sintetitzadors analògics i aparells de cinta al servei de les textures profundes i de la cançó. De l’11 al 13 de desembre estaran al Festival Glimps de Gent, Bèlgica.
 
 
Totes aquestes dades s’extreuen de les informacions que els artistes i les empreses fan arribar al web www.creativecatalonia.cat perquè el Departament de Cultura en faci difusió internacional.