• El cap de l’Executiu afirma que l’Estat “ha creuat la línia del ridícul” en passar “de mofar-se del nou 9N a obstaculitzar-ho” presentant un nou recurs davant del Tribunal Constitucional
  • Artur Mas fa una crida al poble de Catalunya perquè el 9 de novembre “donem tots plegats una gran lliçó de democràcia i de civisme”
  • El cap de l’Executiu adverteix l’Estat que “calumniar i difamar és la constatació que un país té baixa qualitat democràtica”
El president Mas a l'inici de la roda de premsa
El president Mas a l'inici de la roda de premsa
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha ratificat aquesta tarda la seva voluntat de continuar endavant amb el procés participatiu del 9N, que “està plenament en marxa”, i ha anunciat que ha donat instruccions als serveis jurídics del Govern perquè “estudiïn accions legals contra el Govern espanyol per abús de poder i de dret i per protegir les competències de la Generalitat en matèria de participació ciutadana”.
 
En una compareixença informativa al Palau de la Generalitat, el cap del Govern ha fet notar que l’Executiu central ha passat en quinze dies “de riure, mofar-se i ridiculitzar” el procés participatiu català a presentar un nou recurs davant del Tribunal Constitucional. Ha insistit que l’Estat “està actuant amb abús de poder i de dret” i l’ha acusat d’utilitzar el TC “de manera impròpia, maldestra i impúdica, fent-li fer un paper que no li pertoca”. El president ha afegit que això demostra “la incapacitat manifesta del Govern espanyol de fer front al problema polític que hi ha a Catalunya d’una manera estrictament política”.
 
En aquest sentit, Artur Mas ha subratllat que el Govern central “pretén aturar el que no es pot aturar, perquè ens diuen que estem fent una cosa que nosaltres no estem fent”. El president ha fet notar que “no estem aplicant el decret que està suspès pel TC”, sinó un procés de participació per conèixer l’opinió del poble de Catalunya sobre el futur polític del país, emparat en les competències de la Generalitat en matèria de participació ciutadana.
 
El president també ha denunciat la “hipocresia” del Govern central en criticar la falta de garanties del procés, perquè “són els que estan fent tot perquè hi hagi les menys garanties possibles el 9N, presentant tots aquests recursos davant del TC”. Artur Mas ho ha volgut il·lustrar gràficament amb un exemple: “és com aquell a qui li trenquen les cames i després li diuen que va coix”.
 
Completar l’operatiu del 9N
El cap del Govern ha anunciat també altres dues decisions, a més d’estudiar accions legals. La primera és completar l’operatiu de cara al procés de participació del 9N, que “està pràcticament acabat”. “Estem preparats des del punt de vista logístic i organitzatiu, ara es tracta d’anar completant algunes petites coses”, ha explicat.
 
En aquesta línia, ha posat com a exemple les recomanacions que s’han donat avui als més de 40.000 voluntaris que s’han apuntat al procés. El president ha subratllat el caràcter voluntari de les persones que hi participen i que “no s’obliga a ningú”. Aquest gran nombre de voluntaris “ha de ser positiu per a un país, potser enerva, o intranquil·litza, però és la realitat”, ha reblat.
 
La tercera decisió que ha anunciat el cap de l’Executiu ha estat reservar-se l’opció, que podria exercir la setmana vinent, de demanar la convocatòria urgent del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Ha explicat que ha parlat amb el coordinador del PNDD, Joan Rigol, per “si es produeix l’eventualitat que es necessita emparar tot el procés del 9N de la manera més consensuada possible”.
 
A més d’aquestes tres decisions, el president ha anunciat que “n’hi poden haver més en els pròxims dies, segons com es desenvolupin els esdeveniments”.
 
Crida a donar una gran lliçó de democràcia
El president ha aprofitat la compareixença davant dels mitjans de comunicació per fer una crida al poble de Catalunya perquè “el dia 9 de novembre donem tots plegats una gran lliçó de democràcia i de civisme, que es fa participant”.
 
En aquesta mateixa línia, el president ha subratllat que “tothom que és atacat de la manera que som atacats té dret a una legítima defensa” i ha afegit que el poble de Catalunya “té dret defensar-se  davant d'aquest atac que està patint”.  Artur Mas ha reiterat que “hem deixat clar que no apliquem el decret, no hi ha dret que fins i tot s'impedeixi expressar l'opinió de la manera que ho estem intentant”.
 
El cap del Govern també ha acusat l’Estat de voler “crear confusió i por” i “desprestigiar el procés polític català a nivell internacional”, però ha subratllat que “no ho aconseguiran”.
 
“Calumniar i difamar constata un país de baixa qualitat democràtica”
Pel que fa al document emès pel banc UBS que nega que l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, tingui comptes corrents a Suïssa, desmentint així el que ha publicat en aquest sentit un mitjà de comunicació espanyol, el president ha assegurat que és “la constatació que un país de baixa qualitat democràtica és capaç de fer aquestes coses: calumniar i difamar”. Ha afegit que “no estic sorprès perquè jo aquesta medicina ja l’he tastat”, i ha continuat “Xavier Trias ha reaccionat com havia de fer-ho, presentant les querelles oportunes, com vaig fer jo, i fent notar que aquesta teòrica informació és pura intoxicació”.
 
En aquesta línia, el cap de l’Executiu ha expressat la seva sospita que la decisió del Govern espanyol d’actuar finalment contra el procés participatiu pot estar vinculada a l’esclat de l’operació Púnica, una suposada trama de corrupció autonòmica i municipal que afecta diversos càrrecs del Partit Popular principalment. “No sé si és del tot aliè que el Govern gesticuli amb el tema català quan en aquests darrers quinze dies ha passat el que ha passat a Madrid. No sé si és del tot casual”, ha afirmat.
 
Tot i això, el president ha detallat altres possibles causes que poden haver decidit al Govern espanyol a actuar com “ que vegin que pot haver-hi una participació significativa”, i que  “vegin com s’ha recomposat el consens, i això els atabala”. Això últim, ha explicat Artur Mas, “és també un missatge de portes endins: quan hi ha consens les coses van millor, i del consens en som tots responsables”.
 
 
 

2  

Imatges

Fotografia del president Mas a l'inici de la roda de premsa

Fotografia del president Mas a l'inici de la roda de premsa 650

Fotografia del president Mas a la roda de premsa

Fotografia del president Mas a la roda de premsa 643

1  

Vídeos

Vídeo de la compareixença del President Mas