• El president Mas denuncia que “el Govern central, és qui dicta l’austeritat però no l’ha practicada tant”
  • La Generalitat i l’Ajuntament signen dos convenis per finançar la finalització de les obres de l’Hospital del Mar i liquidar el deute històric de l’equipament
  • Ambdues institucions aporten 72 milions per a la represa de l’ampliació de l’hospital i 66 milions per eixugar el deute acumulat pel complex des del 2008
El president Mas, en un moment del seu parlament
El president Mas, en un moment del seu parlament
El president de la  Generalitat, Artur Mas, ha assegurat, aquest migdia, que “quan hi ha col·laboració institucional i esperit per resoldre les coses, per difícils que siguin els problemes, es poden resoldre”, mentre ha advertit que “quan hi ha confrontació per la confrontació, no només no es resolen els problemes, sinó que se’n creen de nous de manera completament innecessària”.
 
Pel president, “quan la dinàmica és a veure qui llueix menys, malament, perquè pot ser que els problemes no s’acabin resolen i quan la dinàmica és fer-se la guitza encara menys”, ha assegurat.
 
El cap de l’Executiu ho ha dit durant la seva intervenció, després que la Generalitat i l’Ajuntament hagin signat dos acords amb el Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona que comportaran la inversió necessària per a la finalització de les obres de l’Hospital i la liquidació del deute històric de l’equipament.
 
Pel president, la signatura d’aquests convenis és “un bon exemple de col·laboració institucional” que ha explicat que també s’ha traslladat a d’altres institucions i que en el cas de la Fira de Barcelona ha aconseguit que Barcelona i Catalunya hagin pogut recuperar el seu lideratge al sud d’Europa o hagin aconseguit el World Mobile Capital. I, a més, ha afegit que són una prova evident que “hi ha una aposta clara per la sanitat del país i per la sanitat pública”, com també ho demostra el fet que el Govern destini el 40% del seu pressupost a l’àmbit de la salut.
 
Després de fer una defensa del sistema sanitari públic i davant un auditori format per treballadors del complex hospitalari, Artur Mas ha advertit que “el Govern tampoc pot amb més retallades” i s’ha lamentat que la Generalitat ha hagut de ressituar els pressupostos en temes essencials i de gran sensibilitat els darrers quatre anys.
 
Per tot plegat, el president ha defensat que “aquest país té dret a administrar una part significativa dels recursos i no haver de reduir de manera sistemàtica i progressiva els recursos públics, sobretot municipals i autonòmics”. I, en aquest mateix sentit, ha aprofitat per denunciar que “el gran esforç d’austeritat que s’ha fet a Espanya l’han fet els ajuntaments i les comunitats autònomes en el seu conjunt, molt més que el Govern central, que és qui dicta l’austeritat però no l’ha practicada tant”. Per això, ha advertit que ara cal posar l’accent en els ingressos, “perquè si només ens refiem d’anar reduint la despesa, acabarem en el precipici i contres les roques, després d’haver fet un gran esforç d’austeritat”.
 
Durant l’acte, que ha coincidit amb l’inici de la commemoració del centenari de l’Hospital del Mar, la Generalitat de Catalunya, per mitjà del Departament de Salut, ha establert a través del conveni que han signat l’alcalde, Xavier Trias, i el conseller de Salut, Boi Ruiz, diverses actuacions de suport al Consorci. El conveni acorda que, a través del Servei Català de la Salut, es faran aportacions addicionals per al finançament de la totalitat del deute històric del CMPS generat del 2008 al 2011 per un import de 30.000.000 euros.
 
Aquesta nova aportació s’afegeix a les actuacions en vigor de suport al Consorci, que es concreten en aportacions per al finançament d’obres d’ampliació i remodelació d’infraestructures del consorci amb un abast pluriennal estès de l’any 2007 al 2026, per un import total de 42.000.000 d’euros, i en aportacions per al finançament del deute històric del CMPS generat del 2008 al 2011 amb un abast pluriennal estès de l’any 2012 al 2015, per un import total de 36.000.000 d’euros.
 
Per a la represa de les obres d’ampliació i remodelació d’infraestructures, aturades el 2010 per falta de finançament, les dues institucions han acordat destinar 72 milions d’euros, 30 milions per part del Consistori, i els 42 restants que ja aporta la Generalitat.  
 
Els nous espais que es crearan amb les obres comportaran 15.000 metres quadrats de superfície per a l’assistència, distribuïts en quatre plantes que acolliran el servei d’urgències, un nou servei de radioteràpia i espais d’hospital de dia destinats a l’atenció de malalts en règim ambulatori.
 
L’Hospital del Mar va néixer el 1914 com a centre “provisional” per tractar els milers d’afectats per l’epidèmia de febre tifoide que assolava la ciutat i va jugar un paper decisiu en el tractament de greus epidèmies. Es troba al mateix lloc on al segle XVI s’aixecava la “Casa de la Sanitat” i amb l’arribada dels Jocs Olímpics, l’Hospital es va convertir en el centre sanitari de referència. L’any 1973 va passar a convertir-se en un Centre Sanitari Universitari i ja l’any 2008 emprèn una reforma per modernitzar-se. En l’actualitat l’Hospital disposa de 396 llits,  treballen 2.089 professionals i s’hi realitzen 23.000 ingressos hospitalaris anuals.
 
Durant tot l’any l’Hospital del Mar celebrarà el seu centenari amb activitats científiques, cicles de conferències divulgatives sobre diverses malalties, una exposició fotogràfica, cicles de pel·lícules, publicacions, etc.
 
 

2  

Imatges

El president durant el discurs

El president durant el discurs 1821

El president durant el discurs

El president durant el discurs 2024