• Per la Generalitat, aquestes manifestacions evidencien que el Govern de l’Estat ja ha admès aquests darrers dies que el procés participatiu del 9 de novembre “té una naturalesa diferent de la que se li va atribuir quan el va impugnar i, en qualsevol cas, està mancat d’efectes jurídics”
 
La Generalitat ha presentat aquest matí una ampliació del recurs presentat divendres passat al Tribunal Constitucional en què sol·licitava que reconsiderés i deixés sense efecte l’admissió a tràmit de la impugnació del Govern espanyol contra el procés de participació ciutadana del 9 de novembre, i es demanava, en cas de no ser admès el recurs, un aclariment de la providència del TC perquè resultava confusa, tant pel que fa al seu objecte com al seu abast, com ja s’havia posat de manifest amb declaracions de diferents membres del Govern espanyol, que equiparaven el procés participatiu a un referèndum.
 
En l’escrit d’ampliació del recurs presentat aquest matí, s’aporten declaracions públiques efectuades aquest cap de setmana pel president del Govern espanyol i pel ministre de Justícia, que evidencien que el Govern de l’Estat ha canviat d’opinió i ja no considera el 9N “ni una consulta ni un referèndum”, tal com ha admès Mariano Rajoy.
 
Segons recullen els mitjans de comunicació d’aquest cap de setmana passat, el president espanyol es va expressar amb “meridiana claridad” a Càceres, on, entre d’altres coses, va afirmar “lo de mañana –referint-se al procés participatiu– no sé cómo se le puede llamar, pero no es ni un referéndum ni una consulta, ni nada que se le parezca”. “No lo es porqué no produce efecto alguno”. En un altre moment de la seva intervenció va reblar: Se le podrá llamar como se quiera, pero ni es un referéndum, ni es una consulta, ni nada que se le parezca”.
 
Per la seva banda, el ministre de Justícia també va reconèixer que el 9N no era ni una consulta ni un referèndum Estamos pues ante un acto de pura propaganda que carece de efectos jurídicos”, va assegurar. Unes declaracions rellevants, tractant-se del titular de Justícia.
 
Aquestes manifestacions del president del Govern espanyol i el ministre de Justícia “mostren que el Govern de l’Estat ha admès reiteradament que el procés participatiu del 9N té una naturalesa diferent d’aquella que se li va atribuir quan es va impugnar i, en qualsevol cas, està mancat d’efectes jurídics”, segons s’argumenta en l’escrit presentat aquest matí. L’objectiu d’aquest escrit és “oferir més claredat sobre la naturalesa de les actuacions impugnades i facilitar la valoració de les objeccions d’admissibilitat formulades per la Generalitat en el recurs de divendres passat”.