• En la sessió de control del Parlament, Artur Mas qualifica d”imatge dramàtica” d’Espanya al món “si la fiscalia actua contra un govern per posar les urnes”
  •  El cap de l’Executiu fa una crida al consens polític perquè “aquest procés s’ha d’acabar i s’ha d’acabar bé”
  •  El president afirma que les lleis del Servei d’Ocupació de Catalunya i la de Formació Professional que avui debat la cambra catalana són “un avenç important” per lluitar contra l’atur
 
El president Mas en un moment de la sessió de control del Parlament

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest matí que el procés participatiu del 9N “ha valgut la pena fer-lo, malgrat les dificultats, perquè hem donat veu i il·lusió a la gent”, i perquè ha estat la “millor manera d’expressar la desconnexió de molts catalans respecte a com actua l’Estat: que ja no ens fan por”. El cap de l’Executiu ha explicat que “això no vol dir que siguem gent que no volem respectar les lleis o que no volem fer bé les coses”, però “ens han volgut fer por i ja no ens en fan”, ha reblat.

 
El cap de l’Executiu, que ha participat aquest matí en la sessió de control del Parlament de Catalunya, ha criticat l’actitud del Govern espanyol respecte al procés participatiu i ha preguntat “s’imaginen la imatge al món de la fiscalia actuant contra un govern per posar les urnes?”, i ha respost “una imatge dramàtica per a Espanya”.  En aquest sentit, Mas ha remarcat que “es pot discrepar d’un projecte polític però no cal portar-lo sistemàticament als tribunals ni activar la fiscalia”, i ha afegit “malament quan per resoldre conflictes o reptes democràtics de gran calat només queda el recurs de la fiscalia o dels tribunals, perquè això vol dir absència total de la política”.
 
Consens polític
Preguntat pel grup parlamentari socialista sobre el full de ruta del Govern, el president ha explicat que la intenció de l’Executiu és governar el dia a dia i el gran procés polític, però que per governar aquest últim “ens hem de posar d’acord tots per veure quines iniciatives prenem a partir d’ara per acabar aquest procés d’una manera correcta”. Pel cap del Govern “és impossible fer-ho sense saber d’una manera definitiva les majories que hi ha a un costat o l'altre, i també a favor de la independència”. Per això, s’ha mostrat convençut que “aquest procés polític s’ha d’acabar i s’ha d’acabar bé, i això vol dir donar la veu al poble d’una manera definitiva”. “Això ho vull fer i, per poc que pugui, ho faré”, ha insistit.
 
En aquesta mateixa línia, i en el torn de resposta al grup republicà, Artur Mas ha fet una crida al consens polític assegurant que “si mirem el que hem fet fins ara, no hem fallat, i si alguna cosa hem de mirar amb lupa de cara a les properes setmanes o mesos és que aquest consens polític funcioni i estigui a l’altura de les circumstàncies”, i en aquest sentit s’ha mostrat confiat que “ens en podem sortir”.
 
 
Millores en l’FP i l’accés al mercat de treball
A preguntes de CiU, el president s’ha referit a dues iniciatives legislatives que es debaten avui al Parlament: les lleis del Servei d’Ocupació de Catalunya i la de Formació Professional, que tenen per objectiu facilitar l’accés de les persones al mercat de treball. Artur Mas ha destacat que són “un avenç important” per a la preparació dels joves, no només a la universitat i a l’escola, sinó per “inserir-los en el món econòmic i millorar l’ocupació en el país”.
 
D’altra banda, el cap de l’Executiu també s’ha referit a la suspensió per part del Tribunal Constitucional del decret llei de pobresa energètica, i ha fet notar que el Govern de la Generalitat va aprovar ahir adreçar-se a la Comissió Europea perquè obligui l’Estat espanyol a complir la directiva per poder protegir les persones vulnerables que durant els mesos d’hivern no poden assumir el cost de la seva factura energètica. “Una obligació que fins ara no ha complert l’Estat en detriment de les persones més vulnerables i febles d’aquest país”, ha denunciat. 
 
En aquest mateix marc de prestacions socials i de manteniment de l’estat del benestar, el president Mas ha respost al grup d’ICV que “no hi ha diners per fer les coses que cal fer, perquè, si hi fossin, els primers anirien a tot això, perquè ja hi van els disponibles”. Així, ha recordat que enguany “estem ajudant a més famílies que mai en política d’habitatge, i tenim molts menys diners”, com també està passant amb la PIRMI o amb les beques menjador. Per aquest motiu ha subratllat que “no es tracta d’un problema de sensibilitat, sinó de disponibilitat de recursos”.
 
 
 
.
 

1  

Imatges

Sessió de control

Sessió de control 52