• El cap de l’Executiu ha insistit, en una entrevista a 8TV, que “primer és el país i després els partits, o deixarem passar una oportunitat que costarà molt tornar a tenir”
  • “Estic disposat a renunciar fins i tot al que més il·lusió em podria fer a mi, que és ser el primer cap de l’Estat català, perquè, si no m'aparto, no es podrà fer”, ha assegurat Artur Mas
  • El president subratlla que seria “ingenu” pensar que la fiscalia “ha actuat completament al marge de les instruccions o pressions del Govern”
El president Mas amb Josep Cuní en un moment de l'entrevista
El president Mas amb Josep Cuní en un moment de l'entrevista. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta nit, en una entrevista a 8TV, que “podem presumir de país” perquè la grandesa que caracteritza el moviment català és que està ensenyant al món “com es pot arribar a la llibertat d’un país sense trencar un vidre, o tirar un paper a terra, és a dir, d’una manera serena, cívica, sense que un estat implosioni i sense cap tipus de violència”.
 
El president ha demanat seguir aquest exemple per culminar el procés engegat i s’ha dirigit a la resta de líders polítics al subratllar que, en el moment transcendental que viu el país, “si no som capaços d’entendre que primer és el país i després els partits, deixarem passar una oportunitat que costarà molt tornar a tenir”.
 
Amb aquest missatge, el cap de l’Executiu ha demanat que “per una vegada s’agrupin forces entorn d’un únic objectiu” i s’ha mostrat disposat a escoltar totes les propostes, sempre que “serveixin per a l’objectiu que estem buscant”, perquè el que cal impedir és que “el país surti lesionat per la dinàmica tradicional dels partits en un moment transcendental”.
 
“Jo no posaré condicions personals, però condicions de projecte sí”, ha reblat Mas, que ha subratllat: “em sabria molt greu que em diguessin que no, perquè seria un no monumental, dels que queda per sempre, i no és un no a mi”.
 
Durant l’entrevista que li ha fet Josep Cuní al programa “8 al dia”, el cap de l’Executiu ha remarcat que, en contrapartida a la generositat que demana als altres, ell també farà renúncies per aconseguir l’èxit de tot el procés. “Estic disposat a renunciar fins i tot al que més il·lusió em podria fer a mi, que és ser el primer cap de l’Estat català”, ha reblat.
 
En relació amb el full de ruta que ahir va desgranar en la conferència que va fer a l’Auditori del Fòrum, Artur Mas ha puntualitzat que no ha parlat d’una llista única, però que entén que “hi ha d’haver una certa confluència de formacions polítiques” i una de les llistes que defensi el sí ha de tenir “la massa crítica i la força suficient perquè sigui la que guanyi la majoria absoluta i s’entengui a tot el món que s’ha guanyat la consulta”, sense donar la mínima excusa per una interpretació diferent del resultat.
 
“Si no es passa per les urnes, no t’ho avalaran, i si passes per les urnes, però hi ha interpretacions diferents, et diran que no saben què has votat”, ha explicat el president, que ha afegit que, si es donés aquest fet, es proporcionarien excuses als líders internacionals per no reconèixer el resultat a Catalunya.
 
Preguntat sobre la convocatòria d’eleccions, el cap de l’Executiu ha declarat que no es pot trigar gaire, però que tampoc vol provocar que “el temps ens porti a un error o a córrer massa”, i ha subratllat que “el quan no serà problema si l’objectiu és usar el mecanisme de les eleccions per fer la consulta”.
 
“Alguna cosa no funciona quan la resposta a posar urnes són tribunals i fiscalia”
El president de la Generalitat ha qualificat de “molt decebedora i simptomàtica” l’actitud mostrada pel Govern espanyol en tot aquest procés, i ha assegurat que és evident que “alguna cosa no funciona” quan pel fet de complir un mandat electoral i posar les urnes al carrer “la conseqüència en una democràcia siguin els tribunals i la fiscalia”.
 
En referència a la querella interposada per la Fiscalia, el cap de l’Executiu ha declarat que seria “d’ingenus totals pensar que el Govern espanyol no hi té res a veure i que la Fiscalia ha actuat completament al marge de les instruccions o pressions del Govern”. Però ha refermat que, malgrat els delictes que se li volen atribuir, “no tinc cap consciència  d’haver fet cap infracció”, i ha insistit, com ja va dir ahir, que “si cal posar les urnes en algun moment, malgrat querelles injustes, ho tornaríem a fer perquè parteixo de la base que posar les urnes no pot ser un delicte ni un pecat”.
 
En resposta a les declaracions que avui ha fet Mariano Rajoy, el president de la Generalitat ha assegurat que potser és ell qui “parla per una minoria de catalans” perquè els té quasi tots en contra i ha demanat a l’Estat espanyol “que es guanyi les urnes, però no les discuteixi”.

1  

Imatges

Entrevista al president a "8 aldia"

Entrevista al president a "8 aldia" 697