• El cap de l’Executiu assegura en una entrevista a Catalunya Ràdio que “cal guanyar la consulta abans de buscar ajudes fora”
  • El president es mostra convençut que amb la querella contra ell i altres membres del Govern l’Estat “obre el camí per apartar-lo de l’escena política”
El president Mas durant l'entrevista a Catalunya Ràdio
El president Mas durant l'entrevista
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha tornat a defensar el seu full de ruta, que passa per la necessitat d’una llista àmplia i transversal amb un únic punt al programa electoral. “Si podem fer una llista potent i amb un resultat clar, el món entendrà que Catalunya vol ser un Estat”, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio. I ha advertit que si per contra “hi ha un punt en comú i tota la resta del programa és diferent, des de fora diran que no saben què hem votat".
 
Després de l’entrevista, ha puntualitzat que manté la proposta que va plantejar a la seva conferència de dimarts passat: "Si tots estem d'acord en un únic punt programàtic, no tindria sentit fer diverses  llistes; però si el programa és únic ja no té sentit més d'una llista. Més d'una llista és per diferenciar; si no hi ha diferència, no cal llistes".
 
En un altre moment de la seva intervenció, el cap del Govern s’ha mostrat convençut de la necessitat de “guanyar la consulta, abans de buscar ajudes fora” i ha alertat que a la comunitat internacional “no ho esperen i els incomoda el que estem fent, perquè vol dir confrontació amb l’Estat espanyol”. “Posem-los-ho difícil”, ha dit, “perquè no puguin interpretar el resultat de manera contrària a la que vulgui la majoria del poble de Catalunya”.  “Si no anem junts, ni Europa ni el món reconeixeran el resultat de les eleccions i no tindrem mediació” ha reblat.
 
Tot i deixar clar que la proposta que va presentar el dimartspassat és un full de ruta que “cobreix el principal objectiu, que és fer unes eleccions que serveixin per fer la consulta que no ens deixen fer”, el president ha assegurat que “si hi ha altres propostes millors que aquesta o que la millorin en podem parlar”, però ha alertat que “el que ha de quedar clar és el resultat d’aquesta consulta, perquè buscaran totes les excuses, a gairebé tot el món, per no interpretar el resultat de Catalunya ”.  

Artur Mas ha insistit que la seva proposta “és personal, no de CiU ni del Govern”, perquè, ha assegurat, “la meva responsabilitat com a president en aquest moment històric del país, però també molt transcendent i mirant endavant, és mullar-me, i ho he fet intentant respondre totes les preguntes que es fa la gent i que són moltes, com vam comprovar el 9N”.
 
El president de la Generalitat ha aprofitat també la seva intervenció d’aquest matí per deixar clar que està “tan identificat, bolcat i compromès amb el que estem fent que no contemplo que no ens surti bé”,  i ha recordat que “això vol dir que des de la política hem de posar el carril perquè la gent pugui decidir”. Pel cap de l’Executiu, significarà que “el fet democràtic haurà prevalgut i haurà quedat clar que el poble català vol exercir el dret a decidir”.
 
“La querella obre el camí per a la inhabilitació”
 
En un altre moment de l’entrevista que li ha fet Mònica Terribas, el president ha lamentat que el diàleg amb el Govern espanyol no sigui possible i ha recordat que ell mateix, personalment i per carta “havia avisat i advertit al president espanyol que si no hi havia acord per fer una consulta tolerada acabaríem utilitzant l’instrument de les eleccions per fer la consulta”.Vaig passar mesos intentant convèncer el president Rajoy per fer una consulta pactada, però la resposta va ser que no hi havia res a parlar”, ha insistit.
 
En aquest sentit, Artur Mas ha criticat la resposta de l’Executiu central a la celebració del 9N i que ha suposat la presentació d’una querella “a instàncies del Govern espanyol”. Pel president català, amb aquesta acció “hi ha la voluntat explícita, no només d’acontentar els que es van posar molt nerviosos a Madrid amb l’èxit del 9N, sinó també, si poden, inhabilitar alguns polítics catalans, entre ells jo mateix, per veure si ens aparten de l’escena política” i que no ens puguem presentar a les eleccions següents. “La querella obre el camí”, ha reblat. Amb tot, s’ha mostrat convençut que “no hi ha base” per tirar-la endavant, com ha recordat que “van detectar els fiscals de Catalunya”.  
 
 

1  

Imatges

Fotografia del president Mas durant l'entrevista a Catalunya Ràdio

Fotografia del president Mas durant l'entrevista a Catalunya Ràdio 735