El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha lamentat “profundament” avui que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, “no hagi fet cap mena de proposta” durant la seva visita Catalunya i s’hagi limitat a fer “desqualificacions i mostrar menyspreu per quelcom que és l’essència de la democràcia”, com és que els catalans puguin votar sobre el futur polític de Catalunya. Segons Homs, “el president Rajoy no té coratge d’abordar  el que passa a Catalunya i avui ha vingut a fer un míting i no assumir el repte que hi ha plantejat”.
 
En paraules del conseller Homs, “després d’escoltar Rajoy el que tenim és la convicció que com més llibertat millor” perquè davant la falta de propostes i els desqualificacions “el que hem d’aspirar és a la llibertat total”.
 
El conseller Homs ha “valorat molt positivament” que avui l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) hagi mostrat el seu recolzament a la creació d’una llista unitària de cara unes eleccions plebiscitàries, tal i com va fixar el president de la Generalitat, Artur Mas, durant la seva conferència del passat 25 de novembre. El conseller de la Presidència s’ha mostrat també esperançat amb que la resta de formacions partidàries del dret a decidir s’afegiran a aquesta proposta. “Jo crec que aquí hi ha una voluntat molt compartida que és de fer possible allò que fins ara el senyor Rajoy no ha volgut permetre”, ha assegurat Homs, tot afegint que “estic convençut que hi haurà llista i una gran majoria a favor de la independència”.
 
Durant la seva intervenció, Homs ha reclamat “serietat” al president espanyol després que que aquest hagi afirmat que el govern espanyol finança la Generalitat. En aquest sentit, ha recordat a Rajoy que “qui finança la despesa públic som els ciutadans a través dels impostos”. El portaveu del Govern també ha criticat que el president espanyol digui que es preocupa per Catalunya durant la seva visita a Barcelona mentre l’executiu espanyol ha recorregut el decret del govern contra la pobresa energètica. “Preocupar-se per Catalunya és preocupar-se per la gent que té una situació de pobresa que no pot assumir els costos de la factura energètica”, ha constatat el conseller de la Presidència.
 
El portaveu del Govern ha fet aquestes declaracions a l’ajuntament de Tona on avui ha participat l’acte de celebració del 150 aniversari de la Nissaga Bayès, acompanyat de l’alcalde de la localitat, Josep Salom; i membres de la família Bayés encapçalats per la coneguda il·lustradora Pilarín Bayés.