• Artur Mas ha demanat “eficàcia” i “generositat” perquè el país pugui "assolir la seva llibertat"
  • El cap de l’Executiu ha presidit la presentació de la Història de la humanitat i la llibertat, de Sàpiens Publicacions
El president Mas, el conseller Mascarell i la resta d'autoritats en un moment de l'acte. Autor: Jordi Bedmar
El president Mas, el conseller Mascarell i la resta d'autoritats en un moment de l'acte. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquesta tarda que “si pretenem resoldre els reptes que té Catalunya des del punt de vista de l’assoliment de la seva llibertat, no ens en sortirem amb els instruments polítics que coneixem de sempre”, perquè a una situació nova “se li ha de fer front amb instruments nous i amb actituds noves”.
 
Artur Mas ha concretat que aquestes actituds noves han de ser l’eficàcia i la generositat. “Quan ens enfrontem al que ens estem enfrontant hem de ser eficaços per identificar bé els objectius que tenim al davant”, ha dit, i ha afegit que “un país lliure no vol dir un país aïllat”, perquè “ens movem en l’escena europea i internacional, que té unes normes de joc”.
 
El president ha explicat que una actitud de “generositat” davant dels reptes que té Catalunya vol dir “situar primer el col·lectiu sencer, és a dir, el país; després el col·lectiu més proper, per exemple, cada partit polític, i, en últim terme, el jo, és a dir, els interessos personals”.
 
El cap de l’Executiu ha defensat aquesta doble manera d’enfocar la realitat actual i ha subratllat la importància de situar en primer terme el bé col·lectiu. “Si ens equivoquem d’ordre, haurem perdut una ocasió històrica per assolir la nostra llibertat”, ha reblat.
 
El president Mas ha presidit aquesta tarda la presentació de la Història de la humanitat i la llibertat, un projecte editorial de Sàpiens Publicacions que constarà de 20 volums en els quals s’aborda per primera vegada la història universal des del punt de vista de la llibertat i la lluita permanent de l’ésser humà per aconseguir-la.
 
Durant la seva intervenció, el cap del Govern ha subratllat “la contribució de Catalunya a una humanitat millor”, perquè el procés democràtic que viu el país s’està fent “sense ni un petit gram de violència i amb l’Estat bel·ligerantment en contra”. En aquest sentit, el president de Catalunya ha fet notar l’actitud de l’Estat davant del nou 9N, que, “després de ridiculitzar-ho molt, ho va intentar enfonsar”, i ha afegit que “la Fiscalia actuava i el Govern es movia, com vam constatar”.
 
La Història de la humanitat i la llibertat, que dirigeix l’historiador Àngel Casals, posa l’accent en fets com la socialització del foc, l’invent de la roda i l’escriptura, la primera vaga de la història, els pares de la democràcia grega, la primera revolta dels esclaus, la invenció de la brúixola o la impremta, els descobriments geogràfics, els processos d’independència, la lluita per l’alliberament de la dona i per la igualtat racial, la invenció del telèfon o la penicil·lina o la marxa de la sal de Gandhi, entre altres moments.
 
La publicació es podrà trobar als quioscos a partir de la pròxima primavera, però des d’avui, 3 de desembre, Sàpiens posa en marxa un portal web (www.sapiens.cat/llibertat) a través del qual tothom que ho desitgi podrà subscriure’s al primer número que sortirà, que correspondrà a la Primera Guerra Mundial.
 
En la presentació també hi han intervingut la directora de Sàpiens, Clàudia Pujol; el director general de Sàpiens Publicacions, Jordi Creus, i el catedràtic d’història contemporània de la UAB Josep M. Solé i Sabaté. Ha acompanyat el president el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.
 

1  

Imatges

Presentació de l llibre "Història de la humanitat i la llibertat"

Presentació de l llibre "Història de la humanitat i la llibertat" 3019