• En l’ofrena floral davant la tomba del president Macià, el cap de l’Executiu ha destacat que “les urnes del 9 de novembre per poder votar per una Catalunya lliure” ha estat el millor homenatge que se li podia fer
  • El president ha subratllat que el fet que Catalunya aparegués en el missatge del rei Felip, és el “reconeixement que l’Estat té un problema i un repte amb Catalunya”, però ha destacat que només es resoldrà quan “es respecti el dret a decidir lliurement el futur” del nostre país
El president amb el nebot de Macià en l'ofrena floral
El president amb el nebot de Macià en l'ofrena floral
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat aquest matí que el llegat polític del president Francesc Macià “mai va dissociar la Catalunya políticament lliure d’una Catalunya econòmicament pròspera i socialment justa”, i ha remarcat, en aquest sentit, que és un error separar el discurs nacional del social perquè “la llibertat política de Catalunya és la millor aposta que es pot fer per la justícia social a Catalunya i per la prosperitat econòmica”.
 
Després de fer la tradicional ofrena floral al cementiri de Montjuïc davant de la tomba del que fou president de Catalunya, en el 81è aniversari de la seva mort, el cap de l’Executiu ha insistit que “si aconseguim la llibertat, la prosperitat econòmica, la justícia social i un comportament ètic per part de tothom, aleshores tindrem la Catalunya que molta gent ha somniat i per a la qual molta gent ha treballat i encara lluita avui”.
 
El president ha remarcat els valors i el paper que va tenir Macià en la història del nostre país i ha destacat que “el millor homenatge que li podíem fer enguany han estat les urnes el 9 de novembre per poder votar per una Catalunya lliure”. “Aquest va ser el nostre gran homenatge a totes aquestes persones d’altres generacions que van lluitar per aquest país i per la seva llibertat, que ho van fer en condicions molt difícils, i que van tenir somnis, il·lusions i projectes que no van poder veure realitzats”, ha reblat. Uns somnis, ha dit, que van ser “totalment anul·lats” i que avui s’haurien complert en part al veure que “Catalunya és un país que ha anat avançant des del punt de vista de la seva llibertat”.
 
Com a mostra d’aquest progrés, el cap del Govern ha subratllat l’exercici pacífic, democràtic i dialogant de més de 2.300.000 persones que el 9N van dipositar un vot en una urna. “Em sento especialment orgullós, com a president de Catalunya, d’haver pogut ajudar, al costat de molts compatriotes i voluntaris, perquè el poble de Catalunya pogués expressar, després de tants i tants anys, el seu vot i molts d’ells ho poguessin fer a favor de la llibertat política del país”, ha remarcat.
 

Respecte al dret a decidir de Catalunya
 
En referència al discurs que el rei Felip va pronunciar ahir, amb motiu de la festivitat de Nadal, el president ha assegurat que el fet que el monarca inclogués Catalunya en el seu missatge “és un reconeixement que realment l’Estat té un problema i un repte amb Catalunya”.

“Fa dos anys, quan es van començar a produir les primeres grans manifestacions a Catalunya a favor de la llibertat política del país, l’Estat espanyol, i especialment el Govern, no hi va donar cap importància. Ho va menystenir, menysprear, i, al cap d’un temps, quasi ho va ridiculitzar i se’n va riure. I només dos anys després, en el discurs de Nadal del cap de l’Estat Catalunya hi ha de ser present”, ha constatat. Aquest fet, ha dit, demostra que “hi ha un problema de relació a fons entre Catalunya i l’Estat, més que no pas entre Catalunya i Espanya”.
 
Tot i que el president ha assegurat que no va escoltar en directe el discurs del rei i que el que sap és el que avui ha llegit als mitjans, ha destacat que “reconèixer un problema és la primera condició per intentar resoldre'l”, però que el respecte que moltes vegades es demana “passa perquè el junts o no tan junts es pugui decidir des del poble de Catalunya”. “Aquest és el respecte de fons: que a ningú se l’obligui a viure d’una manera que no vol viure”, ha reblat.
 
En aquest sentit, el president ha remarcat que “el dia que s’entengui i es respecti que la Catalunya d’avui té dret a decidir lliurement el seu futur, hi haurà el respecte de fons que cal entre nacions, entre Catalunya i Espanya”. “I aquest dia avui no ha arribat”, ha assegurat Artur Mas, perquè cada intent que fa Catalunya per poder decidir el seu futur “és sistemàticament boicotejat per part del govern espanyol, amb la seva actuació poc respectuosa cap al sentir general del poble de Catalunya”.
 
Malgrat que aquest respecte encara no hi és, el president de la Generalitat ha destacat que “ens el seguirem guanyant i estem decidits a exercir aquest dret, no només com a homenatge a tots els que ens han precedit, sinó sobretot com un bon servei a la Catalunya d’avui”. Una Catalunya, ha recordat que “té clar que té un passat que cal conèixer, un present ple de dificultats a superar”, però que “no perd l’esperança de tenir un futur bo, en la línia d’un país políticament lliure, econòmicament pròsper, socialment just i d’una societat ètica que és el millor projecte dels catalans d’avui i demà”.
 
El president també ha aprofitat el seu discurs per desitjar un Bon Nadal i unes bones festes a tots els catalans i catalanes i els ha encoratjat perquè aquests dies es gaudeixin “en bona harmonia, sense creure’s gaire allò que diuen a vegades que les famílies catalanes estan dividides”. “Aquí es pot parlar de tot amb tranquil·litat, serenitat i de forma pacífica i civilitzada. Convido que el diàleg a casa nostra sigui sempre serè, escoltant i aprenent dels arguments dels altres i, al mateix temps, amb la llibertat d’opinar”, ha declarat.
 

2  

Imatges

El president amb el nebot de Macià

El president amb el nebot de Macià 2191

Ofrena floral

Ofrena floral 9505