·       Ambdós dirigents s’han reunit avui durant gairebé dues hores al Palau d’Ajuria Enea, una trobada prèvia al partit de les seleccions de futbol catalana i basca d’aquest vespre
 
 
Reunió Urkullu-Mas
Els presidents Urkullu i Mas a les portes d'Ajuria Enea
 
El lehendakari Íñigo Urkullu i el president Artur Mas han mantingut avui una trobada de gairebé dues hores de durada a Ajuria Enea, prèvia al partit que la selecció d’Euskadi i Catalunya jugaran aquest vespre a San Mamés.
 
En la reunió de treball, ambdós presidents han abordat la situació econòmica i política que viuen ambdues nacionalitats i la crisi institucional del model d’Estat que, a judici dels dos dirigents polítics, s’està agreujant a l’Estat espanyol.
 
En el decurs de la trobada, el lehendakari i el president també han tractat sobre els processos polítics que cadascuna de les comunitats històriques està desenvolupant per adequar els seus estatus polític. Tot i que els models i procediments són propis en cada cas, tant Íñigo Urkullu com Artur Mas han mostrat la seva preocupació per l’estratègia que el Govern espanyol està seguint de creixent recentralització, trencant unilateralment els consensos polítics bàsics que s’havien assolit fa tres dècades. Ambdós dirigents han acordat treballar de manera conjunta per fer front a aquest procés, respectant les vies d’actualització de l’autogovern que tant Catalunya com Euskadi estan desenvolupant.
 
Els presidents Urkullu i Mas han mostrat la seva preocupació pel desprestigi creixent de la política, que té la seva base en la desconfiança de la societat cap als partits polítics, motivada, entre altres factors, per la crisi financera i les seves conseqüències per a la societat, així com els casos de corrupció i males pràctiques també associades a la política, en una situació de desesperança motivada per la gestió de la crisi econòmica; agreujada, encara més, per la utilització com a estratègia política per part d’alguns partits que han decidit utilitzar els suposats casos de corrupció i mala pràctica política contra aquells adversaris que no comparteixen el seu model d’estat i/o de societat.
 
Ambdós dirigents polítics han coincidit que avui, encara més que mai, és el moment de la transparència, de la rendició de comptes permanent i de treballar per la dignificació de la política, subratllant l’honestedat de la majoria dels servidors públics.
 
El president Mas ha explicat al lehendakari l’estat del procés democràtic català, amb la fita de la consulta del 9 de novembre passat, i els detalls de la proposta d’acord que va explicar en una conferència el 25 de novembre. Els dos dirigents han constatat les similituds i les diferències dels dos processos, que coincideixen en l’apel·lació a la democràcia i al vot com a mecanisme de resolució de discrepàncies en les societats civilitzades i modernes.

3  

Imatges

Reunió (1)

Reunió (1) 3460

Reunió presidents (2)

Reunió presidents (2) 586

Foto dins del despatx

Foto dins del despatx 760