• El cap de l’Executiu ha anunciat eleccions anticipades per al pròxim 27 de setembre, amb llistes diverses i amb un full de ruta compartit
  • Ha explicat que s’ha consensuat “reafirmar l’acord de legislatura”, prioritzant l’impuls de programes de contingut social i educatiu
  • Artur Mas també ha destacat que es “reiniciaran les converses per assegurar que el pressupost del 2015 es pugui aprovar” i que es farà “el màxim esforç per crear entesa” en aquest àmbit
El president Mas durant la seva compareixença davant els mitjans
El president Mas durant la seva compareixença
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut aquest vespre davant dels mitjans de comunicació per anunciar que “s’ha refet el pacte d’unitat per garantir la continuïtat del procés polític de transició nacional i portar-lo fins a la victòria”.
 
El cap de l’Executiu ha anunciat “la recuperació del clima d’acord” després de reunir-se amb el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras; i amb les presidentes de l’Assemblea Nacional Catalana i d’Òmnium Cultural, Carme Forcadell i Muriel Casals, respectivament, i amb el president de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep M. Vila d’Abadal.
 
En una compareixença davant dels mitjans de comunicació posterior  a la trobada, Artur Mas ha informat que en el marc d’aquest pacte s’ha acordat l’avançament de les eleccions al Parlament de Catalunya a aquest any 2015, just després de l’estiu. I que ell, com a president de la Generalitat, ha decidit que siguin el pròxim 27 de setembre, una data que ha qualificat d’“emblemàtica” i “simbòlica”, perquè coincidirà amb el primer aniversari de la signatura del decret de convocatòria de la consulta.   
 
Durant les converses s’ha consensuat també que en aquests comicis hi hagi “llistes separades amb un full de ruta nacional compartit, que s’incorporarà en els programes electorals”.
 
En diversos moments de la seva compareixença, el cap del Govern ha subratllat la importància de “crear entre tots els hàbits de la cultura de l’acord i del treball en comú” perquè la culminació del procés sigui un èxit. En aquest sentit, Artur Mas ha lamentat el “deteriorament del clima d’acord” i ha assegurat que també li ha “dolgut” veure com “es podia arribar a esquerdar un clima que havíem construït en positiu” durant els primers 20 mesos d’aquesta legislatura.
 
Aquesta unitat d’acció que el president ha destacat que s’ha pogut recuperar, ha propiciat també que en la reunió s’hagi consensuat “reafirmar l’acord de legislatura” signat ara fa dos anys i, dins d’aquest acord, “prioritzar programes d’especial contingut social i educatiu”, com per exemple el pla d’actuacions contra la pobresa, centrat especialment en la pobresa infantil i l’energètica, per tal que es puguin “impulsar i culminar en els propers mesos”.
 
Represa de les converses per aprovar el pressupost del 2015
En aquest marc, el cap de l’Executiu també ha anunciat l’acord de “reiniciar de forma immediata, en els propers dos o tres dies, totes les converses o negociacions per assegurar que el pressupost de la Generalitat d’aquest any 2015 es pugui arribar a aprovar”. “Farem el màxim esforç perquè hi hagi, en aquest sentit, un clima d’entesa”, ha reblat Artur Mas, ja que ha subratllat que els pressupostos han de servir perquè el país funcioni més correctament els propers mesos.
 
Les converses mantingudes en les darreres hores també han servit, com ha remarcat el president, per decidir “impulsar i culminar les estructures d’estat” que estaven convingudes en l’acord de legislatura, així com “tota la legislació que calgui i les faci possibles”. Unes estructures que, ha assegurat, “són bàsiques per estar ben preparats de cara a la culminació d’aquest procés polític de transició nacional”, i que no només afectaran a les lleis, sinó també a tota la normativa interna pròpia de la Generalitat.
 
En paral·lel a aquesta acció, també ha explicat la decisió de “culminar l’aprovació d’una sèrie de lleis en tràmit al Parlament de Catalunya”, que ha destacat que són “de màxima importància” des del punt de vista del funcionament del país, de la seva economia i de l’acció social. Com a exemples, ha citat la llei de Formació Professional, la llei de reforma del Servei d’Ocupació de Catalunya i la llei de simplificació administrativa. I ha afegit que en aquesta agenda legislativa s’abordarà també l’Administració local per tal que “puguem tenir instruments propis del país i no haguem de dependre d’estructures centrals de Madrid per poder enfocar les properes eleccions catalanes”.
 
 
 
 
 

2  

Imatges

Fotografia del president Mas durant la compareixença

Fotografia del president Mas durant la compareixença 632

Fotografia del president Mas durant la compareixença 2

Fotografia del president Mas durant la compareixença 2 667

2  

Fitxers adjunts

Fotografia del president Mas abans d'iniciar la compareixença

Fotografia del president Mas abans d'iniciar la compareixença
JPG | 701

Fotografia de grup al finalitzar la reunió al Palau de la Generalitat

Fotografia de grup al finalitzar la reunió al Palau de la Generalitat
JPG | 767