• El cap de l’Executiu subratlla els suports parlamentaris, populars i associatius que “han fet possible celebrar un 9N esplèndid”
  • Artur Mas afirma que en els pròxims mesos es completaran estructures d’estat prioritàries, com la hisenda pròpia, perquè “donin un millor servei a la gent de Catalunya”
El president Mas, durant la sessió de control
El president Mas, durant la sessió de control
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat avui, durant la sessió de control al Parlament de Catalunya, que “aquest és el Govern de transició nacional més potent que ha tingut la història de Catalunya des de la recuperació de la democràcia” i ha destacat els suports que ha rebut el seu Executiu, tant a nivell parlamentari com popular i associatiu, que “ens han portat a poder celebrar un 9N esplèndid”.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquesta afirmació en una resposta al grup parlamentari d’ERC, durant la qual també ha assegurat que el Govern aprofitarà els pròxims mesos, abans de finalitzar la legislatura, per “completar algunes de les estructures d’estat que ja estaven en marxa”, amb l’objectiu d’ aconseguir que “donin un millor servei a la gent de Catalunya, especialment als que puguin tenir una situació de vulnerabilitat social més gran”.
 
Entre aquestes estructures d’estat, Artur Mas ha destacat especialment la hisenda pròpia i el servei d’acció exterior de la Generalitat, que ha dit “constitueixen dos dels pilars fonamentals de cara al post 27 de setembre”. “Per això donarem la màxima prioritat a aquestes dues i a alguna altra”, ha afegit.
 
“Catalunya s’ho pot pagar perfectament”
Respecte a la viabilitat econòmica de la construcció d’aquestes estructures d’Estat, el president ha assegurat que “Catalunya s’ho pot pagar perfectament” i ha afegit que “una altra cosa és que, amb el drenatge fiscal que es produeix en aquest país, surten molts recursos que no tornen, però si es quedessin més ens podríem pagar això i molt més”.
 
En aquest sentit, ha explicat que els passos per anar creant les estructures d’estat representen “un percentatge pràcticament ínfim” dels pressupostos de la Generalitat. El president també ha fet notar que el 71,2% del pressupost, és a dir, 3 de cada 4 euros, es destinen a sanitat, ensenyament i serveis socials.
 
En un altre moment de la sessió de control, i en resposta al PSC, Artur Mas ha instat el president d’aquest grup a “aportar alguna solució” per poder fer el referèndum i consultar el poble de Catalunya, davant l’oposició socialista a l’avançament electoral. “Si simplement esperem el vistiplau no ho farem mai”, ha reblat.
 
Així mateix, el cap del Govern ha respost al grup del PP que si s’avancen les eleccions per poder consultar el poble de Catalunya sobre el seu futur és perquè “no hi ha hagut manera de parlar ni de negociar res” amb el Govern de l’Estat, que, ha dit, “només es dedica a presentar querelles per tot arreu”. El president ha lamentat que el Govern central no actuï com altres països “més madurs democràticament”, com el Regne Unit en el cas d’Escòcia o el Canadà en el cas del Quebec. “Si s’hagués pogut fer d’aquesta manera, les eleccions catalanes s’haurien fet quan tocaven”, ha reblat.
 
Creació d’ocupació i reactivació econòmica
En la mateixa resposta, Artur Mas ha recordat que “a Catalunya l’atur s’ha reduït més que a gairebé cap altra comunitat autònoma de l’Estat, incloses gairebé totes les del PP”.
 
La reactivació econòmica i la creació d’ocupació han centrat la resposta del president al grup de CiU. El president ha explicat que aquesta és la primera preocupació del seu Govern i ha recordat que fa 18 mesos consecutius que està baixant l’atur registrat a Catalunya i que l’any passat es va incrementar un 3% el nombre de persones afiliades a la Seguretat Social. També ha fet notar que del 2011 al 2014 l’atur va créixer en 50.000 persones al conjunt de l’Estat, mentre que a Catalunya va baixar, passant de 614.000 a 575.000. “M’agradaria que el que passa a Catalunya passi al conjunt de l’Estat”, ha dit el president.

1  

Imatges

Fotografia del president Mas durant la sessió de control

Fotografia del president Mas durant la sessió de control 893