• El conseller Homs ha participat a Milà en la reunió anual de la xarxa i ha avançat que la presidència catalana tindrà com a objectiu “dinamitzar i reforçar la cooperació de matèria econòmica”
  • El mes de juny s’organitzarà a Barcelona una reunió centrada en impulsar la connectivitat de les xarxes entre regions per enfortir les plataformes europees
  • Homs: “Fa 26 anys, els Quatre Motors va ser un exercici d’innovació i ara,  una estratègia necessària”
El conseller Homs acompanyat del secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea,, Roger Albinyana, i el president de Rhône-Alpes, Jean-Jack Queyranne

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha participat avui a Milà en la reunió anual de la xarxa de cooperació regional Els Quatre Motors per a Europa, en la qual Catalunya ha rebut de Llombardia el relleu de la presidència durant l’any 2015, amb “l’objectiu de dinamitzar-la i reforçar la cooperació de matèria econòmica”. Homs hi ha assistit acompanyat del secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, i del director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró.
 
El conseller Homs ha admès que Catalunya assumeix la presidència amb la convicció que la crisi econòmica ha obligat a “repensar el model econòmic i social” que fa necessari avançar cap a un “nou model que es basi en la innovació i la sostenibilitat”. En aquest sentit, ha anunciat  que la presidència catalana vol impulsar accions que permetin crear una plataforma per debatre i intercanviar propostes i experiències innovadores i sostenibles “que ajudin els nostres territoris a ser capdavanters a Europa”.
 
Les TIC esdevindran el fil conductor de la presidència catalana, atès que són i estan destinades a ser el motor de progrés “que ha de canviar la nostra manera d’entendre el món i de crear oportunitats laborals qualificades i amb valor afegit”. En aquest context, el titular de la Presidència ha avançat que el mes de juny, sota la presidència catalana, s’organitzarà a Barcelona una trobada de presidents que tindrà com objectiu impulsar la connectivitat de les xarxes entre regions per enfortir les plataformes europees i establir un marc de col·laboració. La jornada hauria de concloure amb una declaració conjunta que “refermi el compromís dels nostres governs amb l’Agenda Digital Europea”.
 
La innovació també serà un dels objectius que marcaran la presidència catalana de la xarxa i, en aquest sentit, “promourem” el diàleg de la innovació centrada principalment en el sector industrial i manufacturer. “Volem donar suport al diàleg sobre clústers i continuar la feina realitzada per les anteriors presidències, i desenvolupar nous projectes de col·laboració en aquest àmbit”, ha proposat.
 
 
Missió institucional a Xile
 
Finalment, i en el marc de la projecció internacional de la xarxa, el conseller Homs ha informat que durant la presidència catalana es promourà una missió institucional, tècnica i empresarial dels Quatre Motors a Xile. La missió se centrarà en la temàtica de la “gestió de ciutats” i prioritzarà els sectors del medi ambient i la gestió de residus, l’energia i l’eficiència energètica, la mobilitat i l’educació.
 
El conseller ha justificat la tria del país per ser “una de les economies més dinàmiques d’Amèrica Llatina”, que  ofereix una excel·lent oportunitat per a les empreses que comencen a exportar. En aquest sentit, la xarxa dels Quatre Motors per a Europa és una bona plataforma, tant per obrir portes al país a les regions sòcies, com per oferir a les empreses i institucions xilenes “una xarxa de contactes prou atractiva perquè els faci considerar Europa com escenari de la seva acció exterior”.
 
 
26 anys de cooperació regional
 
Els Quatre Motors per a Europa, és una associació de cooperació interregional, constituïda el 1988 entre els territoris de Catalunya, Baden-Württemberg, Llombardia i Rhône-Alpes amb l’objectiu d’incrementar les potencialitats econòmiques, científiques, socials i culturals d’aquests territoris, que destaquen per ser actius tant a nivell estatal com europeu.
 
Durant la seva intervenció el conseller ha subratllat que aquesta xarxa de cooperació regional representa un “referent” en el si de la Unió Europea com exemple d’acord i impuls polític entre territoris per treballar conjuntament pel desenvolupament econòmic, comercial i industrial. “Fa 26 anys el projecte de cooperació entre regions capdavanteres de diversos estats europeus va ser un exercici d’innovació. En el context actual, atesos els reptes i les amenaces a què s’enfronta Europa, és una estratègia necessària”, ha conclòs.
 

1  

Fitxers adjunts

El conseller Homs acompanyat de la consellera d'Estat de Societat Civil i Participació Ciutadana, del Ministeri d'Estat de Baden-Württember, Gisela Erler

El conseller Homs acompanyat de la consellera d'Estat de Societat Civil i Participació Ciutadana, del Ministeri d'Estat de Baden-Württember, Gisela Erler
JPG | 441