• El conseller de la Presidència, Francesc Homs, des de la Festa dels Tonis de Santa Eugènia de Berga, ha contestat així al president del govern de l’estat espanyol, Mariano Rajoy
  • Homs ha demanat a Rajoy que accepti el resultat de les eleccions “perquè és la base del funcionament d’una democràcia”
 
El conseller Homs, acompanyat de l'alcaldessa de Santa Eugènia de Berga, Anna Franquesa, a la Festa dels Tonis de Santa Eugènia de Berga
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha afirmat que “si el 27 de setembre Catalunya decideix un mandat clar a favor de la independència, des del punt de vista democràtic, això valdrà pels polítics catalans”, i, en conseqüència, això “també valdrà pel senyor Rajoy”. D’aquesta manera, el conseller Homs contestava, des de la Festa dels Tonis de Santa Eugènia de Berga, al president del govern de l’estat espanyol, Mariano Rajoy, que havia posat en dubte la validesa de les eleccions del 27 de setembre.
 
Homs ha demanat a Mariano Rajoy que accepti el resultat de les eleccions “perquè és la base del funcionament d’una democràcia”. En aquest sentit, el portaveu del govern també ha destacat que des de Catalunya “nosaltres acceptarem els resultats, siguin els que siguin, ens agradin o no ens agradin”. Així, el conseller de la Presidència ha volgut posar en valor que “si el poble de Catalunya parla i s’expressa en un sentit concret, òbviament, nosaltres acatarem el resultat”.
 
A Homs li preocupa “aquest talant de poca cultura democràtica que demostra el PP i el senyor Rajoy fent aquest tipus d’afirmacions”, i que denoten “una baixa cultura democràtica, ja que, en paraules del conseller, “la lògica de la democràcia és exactament aquesta, és acceptar allò que el poble vota”. Per al portaveu del Govern, no es pot dir que uns resultats electorals no tenen valor democràtic “perquè seria com dir que a Espanya no existeix la democràcia, i això seria terrible i inassumible”.
 
Tanmateix, al conseller Homs no li han sorprès les paraules del cap de l’executiu de l’estat espanyol i la seva poca obertura al diàleg, tenint en compte que “des del mes d’agost passat té damunt la taula 23 propostes per part del president de la Generalitat i encara és l’hora que hagi de contestar”, ha afegit el portaveu del Govern. Homs també ha lamentat constatar, “una vegada més”, l’ús de “Catalunya com a arma electoral”, i, pel portaveu del Govern, això és el que fomenta “la divisió i la discòrdia”.
 
D’altra banda, el conseller de la Presidència ha agraït a l’alcaldessa de l’Ajuntament de Santa Eugènia de Berga, Anna Franquesa, al president dels Tonis del municipi, Pere Codina i a totes les persones que han participat en aquesta festivitat la seva dedicació. Pel conseller Homs, la Festa dels Tonis de Santa Eugènia de Berga, referenciada des de  l’any1888, és “una manera de reconèixer-nos”, ja que “un poble que es tingui en consideració, que valori les coses, que valori les seves tradicions, parla molt d’ell mateix”.