• El cap de l’Executiu ha inaugurat aquest matí el restabliment al seu lloc original del bust d’Enric Prat de la Riba i el nou bust  de Josep Puig i Cadafalch, al Pati dels Tarongers
  •  Artur Mas fa una crida per recuperar “l’esperit“ de la Mancomunitat, i aprofitar “les escletxes legals” per convertir uns comicis de tipus administratiu “en un gran objectiu polític pel país”
Descobriment bust Puig i Cadafalch
El president i la bésneta de Puig i Cadafalch descobrint el bust
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha qualificat “d’acte de restauració històrica” la inauguració aquest matí del restabliment al seu lloc original del bust del primer president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba, i del nou bust del seu successor davant aquesta institució, Josep Puig i Cadafalch. Ambdues figures formaran part de la galeria de presidents que hi ha al Pati dels Tarongers del Palau, i que inclou tots els presidents de la Catalunya del segle XX fins a Josep Tarradellas.
 
El cap del Govern, que ha ironitzat dient que ja hi són tots els presidents que hi han de ser i que no n’hi haurà més en aquesta galeria, ha subratllat que aquestes figures “simbolitzen tota la història del segle XX, marcada per la lluita per l’autogovern de Catalunya, per l’autonomia, per la sobirania, i per poder governar-nos nosaltres mateixos tant com fos possible en cada moment de la nostra història”.
 
El president ha assegurat que amb l’homenatge d’avui “recuperem el que va significar la Mancomunitat” de Prat de la Riba i Puig i Cadafalch, que “amb pocs instruments i pocs recursos va fer una obra d’una magnitud extraordinària, va posar les bases del que havia de ser la Catalunya moderna, i va recuperar, després de dos segles, l’esperit dels catalans i catalanes per autogovernar-se”.
 
Artur Mas ha remarcat en el seu parlament el paral·lelisme que existeix entre l’etapa política actual i la de la Mancomunitat, quan “es va aprofitar una petita escletxa legal per convertir una institució purament administrativa en una autèntica institució política, que tenia projecte, visió, que feia feina, feia gestió i prenia decisions”. “Ara estem una mica en el mateix terreny” ha continuat el president, “depèn del poble de Catalunya i dels partits que les eleccions del 27S, que són de tipus administratiu, es converteixin en un gran objectiu polític pel nostre país, per construir la sobirania i un estat per a Catalunya”. I ha reblat “si ho arribem a fer, i estic convençut que podrem, haurem fet honor a la memòria i a la feina molt destacada i molt notable de persones com van ser Prat de la Riba i Puig i Cadafalch"
 
Prèviament a aquest parlament, el president, acompanyat de la besnéta de Puig i Cadafalch,
Núria Riera, ha descobert el bust del que fou el president de la Mancomunitat, i que és obra de l’escultor Manuel Cusachs i Xivillé (Mataró 1933), que també ha participat en l’acte. El nou bust s’ha ubicat on fins ara s’exposava el d’Enric Prat de la Riba, que ha estat traslladat al seu lloc original, també al Pati dels Tarongers, d’on va ser retirat l’any 1939 i substituït als anys 50 per un relleu commemoratiu de les víctimes del bàndol franquista durant la guerra de 1936-1939.
 
L’acte d’aquest matí ha comptat també amb les intervencions de l’historiador i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona Albert Balcells, que ha fet la glossa de Puig i Cadafalch, i de l’alcalde de Mataró, Joan Mora. També hi han assistit el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i representants de l’Associació Amics de Josep Puig i Cadafalch, entitat impulsora de l’homenatge.
 
Nota: S’adjunta dossier informatiu i fotografies històriques de la col·locació del bust d’Enric Prat de la Riba el 1918.
 
 

6  

Imatges

Fotografia inaug bust Prat de la Riba (1918)

Fotografia inaug bust Prat de la Riba (1918) 605

Imatge Pati dels Tarongers (1918)

Imatge Pati dels Tarongers (1918) 356

Relleu victímes bàndol franquista (1950)

Relleu victímes bàndol franquista (1950) 425

Descobriment Puig i Cadafalch (1)

Descobriment Puig i Cadafalch (1) 665

Descobriment bust de Puig i Cadafalch (2)

Descobriment bust de Puig i Cadafalch (2) 1296

Restabliment bust Prat de la Riba

Restabliment bust Prat de la Riba 818

1  

Fitxers adjunts

Dossier informatiu

Dossier informatiu
PDF | 439