Foto de l'acte
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, acompanyada per la presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, ha presidit aquesta tarda l'acte d’homenatge i reconeixement públic que el Govern de la Generalitat ret a les associacions de dones que durant l’any 2014 van complir un quart de segle de trajectòria en favor de les dones i la igualtat d’oportunitats. L’acte ha tingut lloc a l’Auditori del Palau de la Generalitat.
 
La consellera Neus Munté ha expressat el reconeixement i l’agraïment a la tasca que desenvolupen les entitats de dones i ha destacat que “les dones estan ben organitzades, configuren una xarxa activa, són un exemple de participació i de capacitat transformadora. Les entitats tenen un paper indiscutible per a la qualitat democràtica i la governança en la societat actual. Les associacions són un instrument imprescindible perquè la ciutadania s’involucri en les pràctiques bàsiques de la democràcia”.
 
Munté ha subratllat que “les associacions de dones són espais d’autoritat femenina, de reconeixement a la llibertat femenina i de projecció del seu apoderament. Han aconseguit obrir portes que restaven tancades,  fer lloc a les dones allà on no en teníem, i han permès fer entrar la perspectiva de gènere en el corrent principal de la política, donant cabuda a la diversitat i a l’experiència de les dones”.
 
En aquest mateix sentit, la presidenta de l’ICD, Montse Gatell, ha explicat que “la perspectiva de les dones ha de ser tinguda en compte, no pot quedar invisible davant la suposada universalitat del que és masculí. Cal reconèixer el valor d’allò femení, tradicionalment menystingut i ignorat per l’esfera pública, que és on es prenen decisions”. I ha puntualitzat que allò femení parla del benestar de les persones per contraposició a la centralitat que ocupa el benefici econòmic. Quan una societat dóna importància a allò femení, al benestar de les persones, tota la societat hi guanya”.
A Catalunya hi ha actualment 1.070 associacions de dones. D’aquest total,  550 desenvolupen la seva activitat a Barcelona; 90 a les comarques de Girona; 208 a les comarques de Lleida; 149 a les comarques del Camp de Tarragona i 73 a les de Terres de l’Ebre.
 
Les deu associacions que compleixen vint-i-cinc anys de trajectòria són:
 
- Grup de Dones de la Bisbal, de la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà).
- Grupo de Mujeres de la Guinardera, de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès).
- Col·lectiu de Dones de Figuerola del Camp (Alt Camp).
- Col·lectiu de Dones del Casc Antic de Tarragona (Tarragona).
- Associació Cultural de les Dones d'Alpicat (Segrià).
- Grup de Dones de Can Serra, de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès).
- Associació de Dones de Sant Boi, de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat).
- Dones Juristes, de Barcelona (Barcelonès).
- Asociación de Mujeres del Río Sur, de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès).
- La Tela de Penélope, de Barcelona (Barcelonès).

1  

Imatges

Foto de grup

Foto de grup 952