• Encara falta tornar un 10% dels Papers de Salamanca
  • El 90% dels Papers retornats a Catalunya ja estan en mans dels seus legítims propietaris
  • Ferran Mascarell destaca que el govern espanyol incompleix amb el procediment acordat amb la Comissió Mixta
El Departament de Cultura ha presentat recurs contenciós administratiu davant l’Audiència Nacional demanant al govern espanyol el retorn de tots els Papers de Salamanca que encara falten.
 
Aproximadament un 10% dels documents de Salamanca propietat d’institucions polítiques o culturals i de famílies estan pendent de retornar. S’incompleix així amb la Llei 21/2005 de 17 de novembre de Restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil custodiats a l’Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola i de creació del Centre Documental de la Memòria Històrica.
 
En declaracions al programa el Matí de Catalunya Ràdio, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que “d’una banda no tornen aquests papers que han de tornar i, de l’altra, s’incompleix fins i tot amb el procediment establert a la llei”.
 
El recurs contenciós administratiu demana el retorn de la documentació encara pendent segons els acords de la Comissió Mixta, integrada per representants designats de les dues administracions, tal i com estipula l’art.4 de la llei 21/2005. Aquest retorn inclou tots els documents i béns de persones que la Comissió Mixta va determinar a la primavera de 2013 que havien de ser lliurats a la Generalitat i que encara es conserven al Centro Documental de la Memoria Histórica.
 
El 90% dels Papers de Salamanca retornats a Catalunya ja estan en mans dels seus legítims propietaris, gràcies a la tasca dels professionals de l’Arxiu Nacional de Catalunya del Departament de Cultura  per inventariar i cercar els responsables dels documents.
 
Mascarell ha afirmat que “d’aquí uns quants dies farem ja entrega a les famílies i a les entitats el què hem trobat en aquesta última entrega que és el que ens correspon i és el que la llei exigeix”. El conseller ha conclòs que “és un acte democràtic de justícia històrica retornar a la gent els papers que li van ser retirats de les seves pròpies seus o cases per la força”.