• El conseller de Cultura rep els guardonats en l’edició dels Premis Gaudí de cinematografia d’aquest any
Moment dela recepció
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha rebut aquest migdia els guardonats dels VII Premis Gaudí de cinematografia, en la tradicional recepció al Palau de la Generalitat posterior a la gala de lliurament de guardons. Mascarell ha volgut felicitar els guardonats i agrair-los la feina feta afirmant que “el cinema és una art que permet expressar realitats personals, però sobretot col·lectives, per la qual cosa és fonamental que es pugui fer cinema en bones condicions ja que ens ajuda a explicar-nos a nosaltres mateixos”.
 
A l’acte, també hi ha participat la presidenta de l’Acadèmia de Cinema Català, Isona Passola, i ha comptat, entre altres, amb la presència de la directora de la junta directiva d’aquesta institució, Montse Majench; del director general de Creació i Empreses Culturals, Jordi Sellas, i del director de cinema, Ventura Pons, premi Gaudí d’Honor Miquel Porter en l’edició d’enguany.
 
El conseller ha destacat que “el cinema es l’art més popular i que pot arribar millor a tothom, per la qual cosa l’objectiu de preservar el seu bon funcionament com a indústria cultural és una fita comú a tots els agents que hi estem implicats”. En aquest sentit, Mascarell ha recordat que “malgrat els temps complicats que vivim, els darrers 12 mesos s’ha pogut registrar algun avanç, ja que per primer cop en els darrers 7 anys, s’ha pogut tancar l’exercici sense perdre espectadors”.
 
El conseller ha assenyalat que “els motius pels quals hi ha gent que ha deixat d’anar a les sales de cinema es deuen a molts factors. Un és l’IVA i l’encariment del preu de les entrades que provoca, l’altre és la pirateria, i un altre pot ser degut a la necessitat de trobar millor sistemes de gestió de l’exhibició que abordin les noves maneres de veure pel·lícules”. Mascarell ha recordat que “en dos anys hem intentat trobar solucions. No s’ha pogut posar més diners a causa de la contenció però, en canvi, hem pogut manifestar fermament la convicció de crear bases per tal que el sistema funcioni”. En aquest sentit, ha recordat que “la posada en marxa de l’impost sobre les companyies que presten connexió a Internet és un fil nou i permet disposar d’un fons econòmic que ajudarà a reduir les penúries econòmiques que afecten el sector”. Mascarell ha declarat que "el fons ja està aprovat i en marxa” i ha avançat que "cap a primers de juny d’aquest any ja donarà els primers ingressos per aportar a la indústria del cinema”.
 
El conseller Mascarell també ha recordat que el cinema que es fa a Catalunya "és prou bo com per tenir una xifra d’espectadors del propi mercat interior molt més alta, com passa a altres mercats com el francès, per la qual cosa un altre dels reptes de futur és justament trobar la manera de canviar això”.
 
Per la seva part, la presidenta de l’Acadèmia de Cinema Català, Isona Passola, s’ha declarat satisfeta per “les iniciatives de col·laboració entre la societat civil i el sector institucional”. Tot recordant acords s'han materialitzat recentment i on intervenen productors audiovisuals, Administració pública catalana i mitjans de comunicació públics com TV3, ha dit que "són vies que suposen evident motius de felicitat de cara al futur”.
 
 

1  

Imatges

Foto de grup amb els guardonats al Pati del Tarongers

Foto de grup amb els guardonats al Pati del Tarongers 4145