·         El cap de l’Executiu ha afirmat que “no podem tenir els instruments administratius i legislatius per exercir la sobirania fiscal fins que no hi hagi una desconnexió real amb el conjunt de l’Estat”
·         En la presentació del llibre “Una hisenda a la catalana”, de Joan Iglesias, Artur Mas ha assegurat que l’obra “explica com serà la hisenda pròpia que volem construir”
El president Mas, amb Joan Iglesias i el president de l'Ateneu (foto: Ruben Moreno)
El president Mas, amb Joan Iglesias i el president de l'Ateneu (foto: Ruben Moreno)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest vespre que “amb la base econòmica que hi ha al país ens podem pagar perfectament el que tenim i bastant més” i ha afegit que el sistema “aguanta tenir un Estat, que sigui perfectament viable i que les polítiques públiques siguin molt millors”.
 
En aquesta mateixa línia, Artur Mas ha afirmat que a Catalunya “tenim els actius per construir un país nou amb un tema bàsic com és la hisenda pròpia”, però ha assenyalat que “no podem disposar dels instruments administratius i legislatius per exercir la sobirania fiscal fins que no hi hagi una desconnexió real amb el conjunt de l’Estat”.
 
El cap de l’Executiu ha parlat sobre la sobirania fiscal durant la presentació del llibre "Una hisenda a la catalana. Preguntes i respostes sobre la hisenda pròpia", de Joan Iglesias Capellas. Artur Mas ha explicat que el llibre respon a la pregunta de com serà el país nou des del punt de vista fiscal. “En el tema de la hisenda, el país que volem construir està escrit al llibre de Joan Iglesias”, ha reblat.  
 
La construcció d’aquesta hisenda pròpia ha de ser “amb un concepte, una mentalitat i una filosofia noves”, ha assenyalat el cap del Govern, que s’ha mostrat convençut que “està al nostre abast, perquè tenim les idees, la gent, el talent, els professionals, la vocació, el projecte i la voluntat”. “Cal també que molta gent a Catalunya s’ho cregui”, ha afegit Artur Mas, perquè per aconseguir-ho cal “no només encert polític, sinó també una majoria ciutadana que ho faci possible”.
 
El president Mas s’ha mostrat convençut que “si molta gent hi creu ens en podem sortir” i ha remarcat que cal “que el procés que està vivint el nostre país no s’entrebanqui”. “Ara es tracta de no fallar, d’encertar-la”, ha subratllat el cap del Govern, després de recordar que “en altres moments de la història, a Catalunya no hem estat capaços de fer la síntesi política, la pinya i la confiança que cal per tirar endavant grans projectes col·lectius”.
 
En un altre moment de la seva intervenció, el president ha fet notar que “la dependència financera de la Generalitat és extraordinària, just en el moment que es parla més d’independència”. “Això és el que cal esmenar”, ha dit, després de reconèixer que “un dels errors com a país dels darrers 35 o 40 anys ha estat no donar tota la importància a la hisenda pròpia”. Artur Mas ha insistit que fa més de dos anys que s’està treballant en la construcció d’aquesta estructura d’estat.
 
A l’acte, que s’ha fet a l’Ateneu Barcelonès, també hi han assistit el conseller de la Presidència, Francesc Homs; el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; el secretari general, Jordi Vilajoana; el secretari del Govern, Jordi Baiget, i el president de l’Ateneu, Jordi Casassas, entre d’altres autoritats.
 
“Una hisenda a la catalana”
L’obra de Joan Iglesias explica com ha de construir-se la futura hisenda catalana per posar-la al nivell dels països més avançats i planteja nombroses propostes sobre com ha de funcionar. El pròleg del llibre és del president Mas, que, en relació amb aquestes propostes assenyala: “En conjunt totes elles configuren una visió de la fiscalitat que la Generalitat de Catalunya podria oferir als seus ciutadans i ciutadanes en el moment en què assoleixi la plena sobirania fiscal”.
 
Nascut a Sabadell el 1965, Joan Iglesias Capellas és doctor en Dret per la UAB i inspector d’Hisenda de l’Estat. Ha estat professor de Dret Tributari a la facultat de Dret de la UAB i en centres especialitzats. És autor de diversos manuals i monografies sobre temes tributaris. L’any 2011 va guanyar el primer Premi Estudios Financieros de Tributación per “La regularización de la defraudación tributaria constitutiva de delito contra la Hacienda Pública”.
 
Actualment és el director del Programa per a la definició d’un nou model d’Administració Tributària de Catalunya i col·labora amb el Consell Assessor per a la Transició Nacional.
 

2  

Imatges

Intervenció del president

Intervenció del president 2531

Intervenció del president

Intervenció del president 2711

1  

Fitxers adjunts

El president amb l'autor

El president amb l'autor
JPG | 2252