• El cap de l’Executiu ha presidit la recepció que el Govern ha ofert al Palau de la Generalitat als principals representants religiosos del país
  • En referència a l’acord contra el terrorisme firmat pel govern espanyol i el partit socialista, el president ha assegurat que “tots estem d’acord en aquesta lluita”, però ha advertit que “no pot trepitjar els drets ni les llibertats individuals”
El president Mas, en un moment de la seva intervenció en l'acte (foto: Jordi Bedmar)
El president Mas, en un moment de la seva intervenció en l'acte (foto: Jordi Bedmar)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquesta tarda que “la col·laboració i el diàleg entre confessions religioses ens qualifica com a país” perquè Catalunya s’ha caracteritzat al llarg dels segles per “aquesta capacitat de pactar, d’entendre’s i d’exercir la tolerància i la col·laboració en tot moment”
 
El cap de l’Executiu ha dirigit aquestes paraules als representants de les principals confessions religioses i grups de diàleg interreligiós d’arreu del país que han assistit aquesta tarda a la recepció que el Govern els ha ofert al Palau de la Generalitat, amb motiu de la Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional.
 
Durant el seu parlament, el president ha subratllat que aquesta cultura de pacte ens ha de servir avui, en ple segle XXI, “per estar preparats per fer front als grans reptes de diversitat” que el país té per davant. “Crec que des de Catalunya podem aparèixer davant d’Europa i del món com una societat petita, però al mateix temps, molt capaç d’ensenyar i explicar la seva gran diversitat i com la gestionem”, ha assegurat Mas, que ha defensat que seguim tenint problemes i reptes per davant, però que “ens hem acostumat a poder gestionar aquesta diversitat d’una manera a la catalana”. “I això es mèrit de tots”, ha reblat, abans d’agrair a tots els representants religiosos la seva feina diària per contribuir a aquesta col·laboració permanent.
 
En referència al diàleg per fer front als reptes de futur, Artur Mas ha parlat sobre l’acord que ahir van signar el president del Govern espanyol i el líder del partit socialista contra el terrorisme. “Evidentment, tots estem d’acord en apuntar-nos a tot allò que sigui lluitar contra el terrorisme i la violència”, ha assenyalat, “però sempre fem el mateix advertiment: això no pot trepitjar els drets ni les llibertats individuals”.
 
El cap de l’Executiu ha demanat que això es reflecteixi en la redacció definitiva de l’acord perquè ha subratllat que “hi ha drets que s’han de mantenir intactes, i al mateix temps, hem de ser capaços d’afrontar-nos als reptes que tenim com a societat”.
 
 
Voluntat d’obertura a la societat
 
A l’inici del seu discurs, el president de la Generalitat ha destacat la importància de la celebració d’aquesta recepció perquè “les confessions religioses no es tanquin en elles mateixes, sinó que s’obrin al conjunt de la ciutadania”. “La religió forma part de la pròpia realitat cultural del país, que és molt diversa, i és bo que el conjunt de la nostra societat ho sàpiga apreciar”, ha manifestat.
 
Per aquest motiu, ha apuntat que la diversitat religiosa ha de tenir una traducció real a diferents àmbits de la societat. Com a exemples d’aquesta voluntat d’obertura, el president ha citat la formació de personal que treballa per a les administracions públiques o la nova assignatura de valors cívics i socials que s’impartirà a partir de primària, perquè “no podem aïllar la diversitat religiosa del que ha de ser l’ensenyament i l’educació dels nostres fills”.
 
Durant la recepció que s’ha fet al Palau, on també hi ha participat la vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, un nen musulmà i una nena protestant, les dues minories religioses amb més presència a Catalunya, han llegit el missatge que el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, difon enguany amb motiu de la Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional.
 
L’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar el 20 d’octubre de 2010 la resolució 65/5 que proclama la primera setmana de febrer de cada any com la Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional entre totes les religions, confessions i creences. La mateixa resolució insta tots els estats a donar-hi suport durant aquesta setmana al missatge d’harmonia interconfessional.

4  

Imatges

Intervenció del president

Intervenció del president 535

El president amb representants religiosos 1

El president amb representants religiosos 1 1118

El president amb representants religiosos 2

El president amb representants religiosos 2 958

El president amb representants religiosos 3

El president amb representants religiosos 3 716