Joana Ortega defensa que la llei electoral ha de reflectir la diversitat i la pluralitat de Catalunya i preservar un model de país basat en l’equilibri territorial i la cohesió social.
La vicepresidenta del Govern proposa que la llei electoral incorpori l'elecció territorial directa d'una part dels diputats
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha reiterat la voluntat del Govern de fer tots els esforços perquè la Llei electoral que elabora el Parlament es pugui aprovar i sigui una realitat ben aviat. En resposta a una interpel·lació al Parlament de Catalunya, Joana Ortega, ha afirmat que “la Llei electoral és la principal estructura d’estat, que ens ha de permetre enfortir-nos com a país”.
 
La vicepresidenta, que ha recuperat en la seva intervenció alguns dels arguments que va exposar en una conferència pronunciada el passat 29 de gener a Girona, ha qualificat la llei electoral com una “llei de país”, i ha destacat la necessitat que reflecteixi la diversitat i la pluralitat de Catalunya. “La llei ha de vetllar perquè els ciutadans de tot el territori se sentin representats en les institucions i en la presa de decisions”, ha dit.
 
En aquest sentit, Joana Ortega ha proposat que “una part dels diputats siguin escollits directament”. L’elecció territorial directa d’una part de l’hemicicle, ha assegurat, facilitaria també el rendiment de comptes i estimularia la participació.
 
La vicepresidenta ha insistit en la necessitat d’arribar a consensos i de situar l’interès cívic per damunt de les conveniències partidistes per aprovar una llei electoral que preservi “un model de país basat en l’equilibri territorial i la cohesió social”.
 
Joana Ortega ha reconegut que aquesta no és una tasca gens senzilla, però “és un compromís que tenim tots els partits”. Per això, ha afirmat que “cal ser pragmàtics, però també ambiciosos i no aprovar només una administració electoral. No podem oblidar que l’objectiu final és comptar amb una llei electoral completa”.