• El conseller de la Presidència i la presidenta del Consell General dels Pirineus Orientals l’han signat avui
El conseller de la Presidència i la presidenta del Consell General dels Pirineus Orientals han signat l'acord-marc de cooperació transfronterera
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, i la presidenta del Consell General dels Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe, han signat avui la renovació de l’acord-marc de cooperació transfronterera entre el Consell General dels Pirineus Orientals i la Generalitat de Catalunya. L’acte s’ha fet aquesta tarda al Palau de la Generalitat.
 
La signatura de l’Acord entre la Generalitat de Catalunya i el Consell General dels Pirineus Orientals (CGPO) té com objectiu estrènyer els vincles institucionals i consolidar la col·laboració entre el Consell General dels Pirineus Orientals i la Generalitat de Catalunya.
 
La presidenta del Consell General dels Pirineus Orientals ha celebrat la signatura d’aquest acord que “permetrà continuar i aprofundir” les relacions i la col·laboració entre “la Catalunya del sud i la del nord”. En la mateixa línia s’ha expressat el conseller de la Presidència convençut que l’acord “reforçarà els lligams” entre dos territoris que “comparteixen nombrosos vincles a nivell econòmic o cultural”.
 
Entre el CGPO i la Generalitat hi ha un treball en comú des de l’any 2006. El text de l’actual conveni és una actualització i una conseqüència de l’anterior. Aquesta trajectòria és un exemple de col·laboració institucional permanent i de bones pràctiques de la cooperació transfronterera en el marc dels objectius comunitaris.
 
La cooperació transfronterera per ser encara més productiva ha de tenir continuïtat en el temps. En aquest sentit, aquests nou anys d’acord des del 2006 i la seva renovació fins el 2019, prorrogables fins el 2023, demostren que existeix una estratègia compartida dins l’Espai Català Transfronterer (ECT).
 
Aquest territori marcat per una història i llengua comuna, per vincles culturals importants i per potents infraestructures i relacions econòmiques presenta enormes sinèrgies a través de les seves potencialitats de present i sens dubte de futur.
 
L’Espai Català Transfronterer, que suma les comarques gironines i l’àmbit del departament dels Pirineus Orientals, té com a principals trets característics més d’1,2 milions d’habitants, 450 municipis, 10.000 km², una economia diversificada i complementària i una important xarxa de bones infraestructures en un territori privilegiat.
 
La renovació de l’acord-marc parteix dels resultats de l’acord precedent. Per tant podem citar els fets més significatius que ha originat:
 
 • La Declaració de Ceret (2007) d’impuls de l’Eurodistricte i la voluntat conjunta de continuïtat el 2012.
 • La convocatòria anual des del 2008 al 2014 dels dos fons de microprojectes de l’Eurodistricte de l’Espai Català Transfronterer (216 actuacions amb un pressupost d’1.158.875 €).
 • L’execució de projectes com “Eurocat” (projecte d'Eurodistricte) o “Princalb” (Prevenció d'incendis) (2010-2013) dins del programa comunitari POCTEFA (477.000 € i 1,2M €).
 • La preparació conjunta de jornades i sessions informatives i de treball:
 1. Jornades Econòmiques els dies 18.6.2010 i 25.11.2010 a Perpinyà.
 2. Jornades Tècniques Espai Català Transfronterer, 28 i 29.11.2012 a Girona i la Jonquera.
 3. Jornada sobre la Formació Professional Inicial de l’ECT, 15.4.2013 a Perpinyà.
 • L'elaboració d'eines a favor dels actors del territori transfronterer i de la ciutadania:
 1. Llibre Blanc de l'Eurodistricte de l'Espai Català Transfronterer, 2008.
 2. Estudi sobre les comunicacions postals i telefòniques transfrontereres a l’Espai Català Transfronterer, 2008.
 3. Estudi sobre el transport col·lectiu a l'Espai Català Transfronterer, 2009.
 4. Guia institucional transfronterera, 2010.
 • La signatura d’un conveni de mobilitat transfronterera (2014).
 • Assessoria comuna a promotors de projectes transfronterers.
Ara, dins de l’Acord, ambdues institucions decideixen seguir potenciant les relacions institucionals i la cooperació entre els representants polítics, afavorir els intercanvis de bones pràctiques, la col·laboració tècnica i els projectes comuns entre els respectius serveis competents.
 
D’una manera especial es fa esment als treballs de cooperació per a desenvolupar iniciatives transfrontereres ‑innovadores, pragmàtiques i operatives‑ que millorin la vida quotidiana dels ciutadans de l’Espai Català Transfronterer i resolguin els problemes derivats dels efectes-frontera. En aquest moment la Generalitat de Catalunya i el CGPO estan treballant sobre estratègies comunes en àmbits com Economia, Joventut, Transports, Agricultura i Prevenció d’incendis, i en tenen d’altres en preparació (Turisme, Senderisme, etc.). L’objectiu a curt termini és treballar sinèrgies en la programació estratègica comuna i materialitzar les propostes a través de nous projectes europeus.
 
Tot aquest esforç és especialment significatiu en aquest moment històric d’inici d’un nou període de programació d'ajuts de la Unió Europea (2014-2020), en el qual la cooperació transfronterera serà un dels eixos fonamentals. Aquests incentius a la cooperació s’emmarquen dins l’objectiu d’integració europea i els principis fundacionals de la UE.
 
El Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya impulsa aquest acord-marc mitjançant la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea (Direcció general de Relacions Exteriors i Delegació del Govern a França i Suïssa), la Delegació territorial del Govern a Girona i la Casa de la Generalitat a Perpinyà.

1  

Fitxers adjunts

Imatge de l'acte de signatura de l'acord-marc de cooperació transfronterera (1)

Imatge de l'acte de signatura de l'acord-marc de cooperació transfronterera (1)
JPG | 1924