·         Durant la inauguració del Museu de Cultures del Món de Barcelona, el cap de l’Executiu ha denunciat la “mentalitat antiga, tancada i esquifida” del Govern central per plantejar-se recórrer contra les delegacions de la Generalitat a l’exterior
El president Mas i la seva esposa, amb l'alcade de Barcelona, han visitat el nou museu (foto: Jordi Bedmar)
El president Mas i la seva esposa, amb l'alcade de Barcelona, han visitat el nou museu (foto: Jordi Bedmar)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet avui una nova defensa de l’acció exterior de la Generalitat i ha reivindicat “la necessitat, la responsabilitat, l’exigència i la voluntat ferma de seguir-nos projectant al món, que és el que toca fer en ple segle XXI”. Per aquest motiu, el cap de l’Executiu ha atribuït a una “mentalitat antiga, tancada i esquifida”, que “no es correspon als temps actuals ni a les necessitats de les societats actuals”, el fet que el Govern central es plantegi recórrer contra les delegacions de la Generalitat a l’exterior, tal com es va anunciar ahir després de la reunió del consell de ministres.
 
Artur Mas ha reivindicat la necessitat de la política exterior del seu Govern durant la inauguració, aquest migdia, del Museu de Cultures del Món, que ocupa els edificis històrics de les cases Nadal i del Marquès de Lió, del carrer Montcada de Barcelona. El museu, que ha obert avui les seves portes, mostra per primera vegada a Barcelona obres d’art de diverses cultures d’Àsia, Àfrica, Amèrica i Oceania, en un únic espai i de manera permanent. La col·lecció comprèn més de 500 peces de procedències molt diverses: el fons del Museu Etnològic de Barcelona, i grans col·leccions privades, com la Col·lecció Folch, la de la Fundació Jordi Clos i la Duran Vall-llosera.
 
Durant l’acte, en què també hi ha intervingut l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el president ha felicitat l’Ajuntament de Barcelona per aquest nou equipament i ha afirmat que aquest museu “és un element més d’aquesta voluntat de Catalunya de mirar de portes enfora i de projectar-se arreu”. Així mateix, Artur Mas ha expressat el seu agraïment a les persones que han cedit peces de les seves col·leccions privades, que també han estat presents en la inauguració.
 
En un altre moment del seu discurs, el president ha remarcat que “si en algun lloc pot tenir sentit un Museu de les Cultures del Món és en una ciutat del món, com avui dia és Barcelona” a la qual s’ha referit com “una gran capital”, “un orgull per a tots els catalans” i “la millor marca de presentació territorial de tot el sud d’Europa”. Artur Mas ha insistit que té sentit que Barcelona i Catalunya acullin aquest museu perquè “el nostre és un país molt barrejat”, amb gent d’orígens, religions i parles molt diferents.  
 
El cap de l’Executiu ha tancat el seu parlament agraint públicament a l’Ajuntament de Barcelona el fet que “en els darrers tres o quatre anys, en què la Generalitat ha passat una situació financera molt complicada i delicada, ha ajudat que els ciutadans de Barcelona no perdessin serveis”. “Allà on no hi ha arribat la Generalitat hi ha arribat l’Ajuntament de Barcelona”, ha dit, i ha afegit que “això, lluny de ser amiguisme o servilisme, és servei amb majúscules a la gent, sobretot en l’àmbit social”.
 
A l’acte també hi han assistit el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el tinent d’alcalde de Cultura, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana, i el director de Patrimoni de l’ICUB i del Museu, Josep Lluís Alay, entre d’altres.
 
 
 

2  

Imatges

Visita museu

Visita museu 1772

Visita museu

Visita museu 2360