• En la seva compareixença en la comissió d’investigació sobre el frau fiscal, Artur Mas ha fet notar que “el que he fet per salvar empreses i llocs de treball ho faig i ho seguiré fent sempre que calgui”
  • El cap de l’Executiu ha subratllat que la confessió de l’expresident Pujol “era i és un tema personal seu i de la seva família, que no té res a veure ni amb CDC, ni amb la Generalitat, ni amb mi mateix”
El president Mas, en un moment de la compareixença (foto: Jordi Bedmar)
El president Mas, en un moment de la compareixença (foto: Jordi Bedmar)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquesta tarda que ha tingut “responsabilitats molt importants” durant els 20 anys de la seva dedicació a la política i ha afegit que en aquest temps “han passat per davant meu milers de contractes, per milers de milions d’euros, i no em poden atribuir ni una sola irregularitat”.
 
Durant la seva compareixença davant la comissió d’investigació sobre el frau i l’evasió fiscals i les pràctiques de corrupció política del Parlament de Catalunya, que ha durat quatre hores i tres quarts, el cap de l’Executiu ha recordat que no ha estat citat en cap cas d’irregularitats. “Puc ser imputat, però per haver posat les urnes” el passat 9 N, ha afegit. El president també ha assenyalat que al llarg d’aquesta legislatura ha respost fins a 21 vegades en sessions de control sobre temes relacionats amb la transparència, la corrupció i la regeneració democràtica.
 
Artur Mas, que ha reiterat que ni ell ni la seva esposa tenen comptes fora de Catalunya, ha recordat que durant la darrera campanya electoral “em vaig trobar amb una denúncia periodística suportada amb teòrics informes no signats de la policia espanyola”. Ha fet notar que “han passat més de dos anys i ningú ha pogut confirmar res del que es deia en aquelles acusacions”. El cap del Govern ha lamentat que “hi va haver un atac flagrant contra l’estat de dret i els drets electorals i ningú, ni allà ni aquí, s’ha interessat mai per això”.
 
Ajudar a relocalitzar empreses
En diferents moments de la seva compareixença, el president ha defensat l’actuació del seu Govern davant les anomenades “deslocalitzacions” i ha assegurat que “el que he fet per salvar o relocalitzar empreses amenaçades, ho he fet, ho faig i ho seguiré fent sempre que calgui”. El cap de l’Executiu ha afegit que “per mi és més important ajudar a salvar empreses, que vol dir persones i llocs de treball”, que rebre determinades crítiques “més o menys ferotges”.
 
En aquest sentit, el cap del Govern ha dit que en el cas de Sony, Sharp o Yamaha, com d’altres empreses, “no hi ha hagut deslocalitzacions, el que hi ha hagut són relocalitzacions”. El president ha dit que “quan es fan judicis sobre si has de rebre o no algú per intentar ajudar a salvar una empresa, no hi ha un sol dubte: ho has de fer sempre i amb la cara ben alta, perquè forma part de la nostra feina, obligació i responsabilitat”. En aquesta mateixa línia, ha explicat que quan algú li demana que faci una gestió per salvar una empresa “no pressuposaré mai que aquesta persona que ho sol·licita no ho fa de bona fe”.
 
La confessió feta el 25 de juliol passat per l’expresident Pujol també ha ocupat bona part de la compareixença del president Mas, que ha insistit que “era i és un tema personal seu i de la seva família i el que va explicar no té res a veure ni amb CDC, ni amb CiU, ni amb el Govern, ni amb mi mateix”.
 
Artur Mas ha reiterat que va conèixer el contingut de la confessió el mateix dia que es va fer pública i ha fet notar que “no li vaig demanar que no ho fes públic, malgrat el perjudici que podia ocasionar fer-ho tant al partit, com a la institució de la Generalitat, com al país sencer, com a mi mateix”.
 
El president ha dit que ell mai va sospitar res del que va acabar confessant Jordi Pujol "i vostès tampoc, perquè el tripartit li va donar la Medalla d'Or de la Generalitat quan governava el president Montilla”.
 
En resposta al grup d’ICV, el cap del Govern ha recordat que les empreses sobre les quals han demanat informació perquè “les consideren més sensibles des del punt de vista de la contractació pública”, quan ell era conseller d’Obres Públiques aquestes companyies “van rebre menys diners que quan vostès estaven al tripartit”.
  
“Actuació pulcra i correcta” en el cas de les ITV
Un altre dels punts en què el president ha centrat la seva intervenció ha estat el cas de les ITV, on ha defensat que, des que presideix la Generalitat, “l’actuació del Govern en aquest tema ha estat absolutament pulcra i correcta”, fins al punt que “suposades influències que es volien exercir en una línia determinada van acabar exactament en la línia contrària”. “El Govern mai va fer cas d’influències o comentaris i va actuar com creia que havia d’actuar”, ha afirmat amb rotunditat, a més d’afegir que si algú va intentar influir en el Govern “no se’n va sortir”.
 
Durant la seva exposició inicial, i en resposta a diferents preguntes dels grups parlamentaris, el president Mas ha remarcat que el que ha fet el Govern és “intentar pacificar aquest àmbit de concessions, perquè és bo per al conjunt del país”, tot i que ha recordat que el de les ITV és un tema que des de fa més de deu anys està sent objecte d’investigacions judicials i que encara no té sentències definitives.
 
Mesures de transparència
El president també ha volgut explicar i fer balanç de totes les mesures que des del Govern i també des d’altres institucions catalanes s’estan duent a terme perquè Catalunya assoleixi uns “alts nivells de transparència, correcció i honestedat”.
 
Així, ha assenyalat que de les 51 mesures que ell mateix va proposar en matèria de transparència i renovació democràcia, 26 eren competència directa de la Generalitat i 16 d’aquestes, és a dir, un 61%, ja s’han dut a terme, mentre que les 10 restants estan totes fetes parcialment o en curs.
 
Pel que fa a les 9mesures que implicaven a les institucions catalanes, 1 d’elles ja és una realitat: la Llei de Transparència, que va aprovar fa uns mesos el Parlament. Se n’estan realitzant parcialment 5 i en resten pendents 3.
 
I de la resta de mesures, les que corresponen a altres organismes diferents de la Generalitat i les institucions catalanes, el president ha explicat que una ja s’ha dut a terme, 7s’estan fent parcialment o estan en curs i 8 resten pendents.
 
El cap de l’Executiu ha destacat que, gràcies a aquest esforç per millorar, “fa pocs mesos la Generalitat va obtenir la màxima puntuació a l’índex de transparència” del conjunt de l’Estat espanyol i que ara el repte és mantenir-se en aquesta posició de lideratge.
 
Lluita contra el frau fiscal
Al final de la seva intervenció inicial, el president de la Generalitat ha fet referència a la lluita contra el frau fiscal. Artur Mas ha subratllat que “el compromís de l’actual Govern contra el frau fiscal és l’aposta rotunda que estem fent per la hisenda pròpia catalana”.
 
En aquest sentit, el cap del Govern ha defensat que no s’està esperant simplement a tenir la hisenda completada, sinó que ja s’està actuant en aquest àmbit amb l’aprovació de diverses mesures que van “en la línia de potenciar el sistema fiscal propi de Catalunya, la hisenda pròpia catalana i, a més, un sistema que funcioni millor que el que tenim en aquest moment”.
 
En la mesura de les nostres capacitats i competències, estem desplegant un munt d’activitats per deixar clar que el nostre model és un model que no ha de replicar exactament el de l’Estat espanyol, però que aposta clarament per tenir un sistema fiscal tributari que sigui transparent, correcte, pulcre i eficaç”, ha reblat.
 
En les respostes finals, el president ha retret al grup del PP, l’únic que ha demanat la seva dimissió, que “demana la dimissió a qui dóna la cara i protegeix a qui no va a les comissions d’investigació i que ni tan sols les crea aprofitant les seves majories a Madrid”. “És una fantàstica manera d’actuar i de veure les coses”, ha ironitzat.

1  

Imatges

Comapreixença

Comapreixença 2068