• El cap de l’Executiu demana fer “el sord” a les polèmiques des de l’Estat que consideren que Catalunya no se n’ha d’ocupar   
  • Artur Mas ha presidit, aquest migdia, la presentació del Pla d’Acció Internacional de les cambres catalanes
El president Mas, en un moment de la seva intervenció (foto: Ruben Moreno)
El president Mas, en un moment de la seva intervenció (foto: Ruben Moreno)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reivindicat la necessitat que sigui Catalunya qui lideri la seva pròpia internacionalització i per això ha fet una crida a “intensificar-la, en lloc de restringir-la”, mentre insta a tots els sectors implicats a “liderar-la”. “Catalunya sap internacionalitzar-se i ara cal fer-ho més i millor”, ha reblat.
 
Durant la presentació del Pla d’Internacionalització del Consell de Cambres de Catalunya per a aquest 2015, el cap de l’Executiu s’ha mostrat convençut que una de les millors coses de l’economia catalana en les darreres tres dècades ha estat “la seva capacitat d’obrir-se”, com ho demostra el fet que hagi traslladat el seu primer mercat fora d’Espanya.
 
Per això, ha apostat per “fer  el sord davant les polèmiques completament absurdes que arriben de l’Estat espanyol” que  demanen que Catalunya no s’ocupi de la seva acció exterior, adduint que ja es farà des del Govern central.  “Nosaltres ho hem de fer d’una manera molt prioritària pel que pugui ser i perquè coneixem millor que ningú el teixit empresarial català", ha afegit.
 
El president també ha volgut aprofitar la seva intervenció per referir-se a l’esforç de les empreses catalanes per diversificar mercat i sortir del marc geogràfic europeu. I, en aquest punt, ha assegurat que els responsables d’aquest canvi d’orientació de l’economia catalana han estat les empreses, els seus professionals i  els treballadors amb l’ajut de les cambres de comerç,  les associacions d’exportadors i la Generalitat.
 
Davant els representants de les cambres catalanes, el president s’ha referit a les bases  de la recuperació econòmica i s’ha mostrat convençut que aquestes “són millors del que nosaltres mateixos ens pensem i reconeixem”, com queda palès amb el fet que en els darrers dos anys Catalunya ha estat capaç de créixer per sobre de la zona euro en producció industrial i en exportació, tot i la crisi. Tot plegat, demostra, segons el president, que “ens estem comportant com una economia competitiva i dinàmica” i podem competir en creixement de l’exportació amb països com Alemanya o França.
 
El Pla d’Acció Internacional que s’ha presentat preveu 51 accions a 91 països, amb l’Àfrica i Orient Mitjà com a destinacions principals. Entre els seus objectius figuren augmentar la base de les empreses exportadores, promocionar els productes catalans, diversificar i consolidar mercats, potenciar el treball en xarxa i aprofitar les sinergies entre les cambres, i interrelacionar-se amb altres activitats sectorials.
 
A l’acte de presentació hi han pres part el president del Consell de Cambres, Miquel Valls; el director del Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona, Joan Ramon Rovira; el president de la Comissió d’Internacionalització del Consell de Cambres, Isaac Sanromà, i el president de la Comissió d’Internacionalització de la Cambra de Barcelona, Pau Relat. Durant l'acte també s’ha presentat un balanç de l’economia internacional i una anàlisi de l’exportació catalana com a motor de la recuperació econòmica. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha acompanyat el president Mas en aquest acte.
 

 

1  

Imatges

El president durant la seva intervenció

El president durant la seva intervenció 1264