• El cap de l’Executiu destaca que “les estructures de país en definitiva no deixen de ser les pròpies persones”
  • Artur Mas subratlla que a Catalunya s’ha reduït l’atur més que al conjunt de l’Estat i retreu al Govern central haver reduït més d’un 60% les polítiques actives d’ocupació
Sessió de control
El president Mas en un moment de la seva intervenció al Parlament
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquest matí, durant la sessió de control, que “hem complert el 69% de totes les mesures i resolucions aprovades en el ple monogràfic sobre la pobresa i la inclusió social”, celebrat fa gairebé un any en el Parlament de Catalunya.
 
El cap de l’Executiu responia amb aquestes paraules una pregunta del grup parlamentari d’ICV-EUiA. Artur Mas ha contraposat “la voluntat del Govern de complir les resolucions aprovades pel Parlament”, amb l’actitud d’aquest grup durant el tripartit, assenyalant que “no ens podem inspirar en altres moments, com quan vostès van passar olímpicament d’una resolució taxativa perquè no es fes el túnel de l’AVE pel mig de Barcelona”. El president ha retret al grup d’ICV-EUiA que “sembla que els agradi més que el Govern quedi malament que el patiment de la gent, cosa que deu ser molt poc demostrativa de la seva tan pretesa sensibilitat social”.
 
La creació d’ocupació i la reducció de l’atur ha estat un altre dels temes tractats en la sessió de control, en què el president ha recordat que Catalunya té quatre punts menys d’atur que la resta de l’Estat. El cap del Govern ha retret al grup parlamentari del PP que “el Govern central ha reduït més d’un 60% les polítiques actives d’ocupació, de manera absolutament unilateral”, però ha fet notar que “gràcies a què ens hem espavilat, a Catalunya s’està reduint l’atur i s’està creant ocupació per sobre de la mitjana estatal”.
 
Les polítiques socials han centrat bona part de la intervenció del president, que ha reiterat el seu compromís per tirar endavant els deu projectes estratègics anunciats ahir durant la seva compareixença informativa. En aquest sentit, ha subratllat que “estructures bàsiques d’estat o de país són les escoles, els hospitals, les residencies de persones grans, els centres per a persones discapacitades”, en definitiva, “no deixen de ser les mateixes persones, especialment les més directament afectades pel embats de la crisi econòmica”.
 
Entre les mesures aprovades per fer front a aquestes situacions de vulnerabilitat, el cap de l’Executiu també s’ha referit als programes de la renda mínima d’inserció, que enguany disposaran d’una dotació de 185 milions d’euros. Artur Mas ha explicat que “no és que hi hagi els mateixos diners, quan en tenim menys recursos, és que hi ha més dels que hi havia, perquè també les necessitats són creixents”.
 
La salut, una prioritat pel Govern
D’altra banda, en resposta a la pregunta del grup socialista sobre si el Govern pensa complir el mandat parlamentari de no treure a concurs la privatització de Centres d’Assistència Primària, el president ha deixat clar que “estem mirant la manera de no fer-ho”, perquè, ha explicat, “no és que nosaltres traiem noves instal·lacions sanitàries a concurs, és que ja eren en mans privades i les concessions caduquen i, d’acord amb la llei, s’han de renovar”.  “Qui havia permès que estiguessin en mans diferents a les públiques?” ha preguntat el cap de l’Executiu en referència a governs anteriors, i ha respost “nosaltres no, i ara estem mirant la manera de no fer-ho d’acord amb el marc legal”.
 
En aquesta línia, el president ha deixat palès que l’àmbit de la salut “és una prioritat” per al Govern, com ho demostra que el fet que “hi estem destinant més percentatge de pressupost que mai”.  Mas ha subratllat que, tot i disposar d’un 20% menys de recursos, la sanitat catalana “s’està defensant molt bé i està prestant un gran servei” i ha posat com a exemple que a finals de l’any passat hi havia la mateixa llista d’espera per a les 14 operacions quirúrgiques garantides que a finals del 2010, quan governava el tripartit i els recursos eren superiors. Una llista d’espera que el cap del Govern ha dit confia reduir aquest any 2015 fins arribar a uns millors estàndards.
 
Finalment, a preguntes del grup de CiU, el president ha deixat clar que “de la mateixa manera que el Govern té deures a fer i ahir vam explicar com els faríem, el Parlament té sis mesos per davant que s’han d’aprofitar a fons” i ha afegit que “com a conseqüència de la feina que ha fet el Govern els últims dos anys, en aquest moment hi ha lleis de capital importància perquè siguin aprovades abans que es convoquin les eleccions”. Entre aquestes lleis ha destacat la de simplificació administrativa, que es debat avui al ple i que ha de servir “per ajudar a agilitzar l’activitat econòmica al nostre país, en la línia de les lleis òmnibus”; la llei de la formació professional o la del Servei d’Ocupació de Catalunya. “N’hi ha un munt de lleis en tràmit parlamentari que crec que es poden aprovar abans de la convocatòria de les eleccions”, ha conclòs.
 

1  

Imatges

Sessió de control

Sessió de control 845