• Assegura que no s'entendria que Catalunya quedés marginada d'aquest pla, i diu que hi ha "un perill real" que això passi
 
En una interpel·lació al Parlament de Catalunya, el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha considerat la proposta de pla d'Inversions de la Comissió Europea -coneguda com a Pla Juncker- com un instrument per impulsar el creixement econòmic. En aquest sentit, ha dit que és "positiu i benvingut", però ha alertat sobre tres problemes. D'una banda, que el sector públic aporta quantitats escasses i que surten d'altres partides necessàries com el programa Horitzó 2020. De l'altra, que no han de ser subvencions a inversions privades que es farien igualment, sinó que el pla ha de motivar inversions del sector privat que aquest no faria sol perquè hi ha massa risc. I, finalment, ha demanat que la part pública d'aquestes inversions no computi com a dèficit.
 
Mas-Colell també ha explicat que Catalunya va enviar al Govern espanyol una primera llista amb 185 projectes públics i privats, susceptibles de rebre les inversions del Pla Juncker. "El dia 7 de novembre de 2014 ens van demanar les propostes i la llista s'havia d'entregar el dia 13, per tant, és una llista exhaustiva i feta apressadament; segur que hi falten i hi sobren moltes coses", ha assegurat.
 
El conseller també ha afirmat que Europa ha identificat un total de dos mil projectes en el conjunt de la UE. "L'Estat espanyol va ser l'únic país europeu que no va presentar una llista detallada dels seus projectes, simplement va demanar una inversió global de 53.000M, sense detallar a què anirien", ha dit.
 
El titular de les finances catalanes ha explicat que la proposta de Catalunya s'està elaborant ara, atès que està previst que els instruments del pla Juncker es posin en marxa a mitjans del 2015. "Catalunya ha de ser ple participant del Pla Juncker i rebre la contribució que li correspon com a motor econòmic de la península Ibèrica", ha afegit.
 
Mas-Colell ha instat tots els grups a presentar una moció "comuna i àmplia", perquè hi ha "un perill real que l'Estat espanyol margini Catalunya en el Pla Juncker".

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa

Nota de Premsa
PDF | 154