• El secretari d’Afers Exteriors ha remarcat que les delegacions i les oficines sectorials tenen com a missió principal la defensa dels interessos de Catalunya
  • Ha recordat que la primera delegació internacional del Govern de Catalunya es remunta a l’any 1986

 

El secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, ha comparegut avui dijous davant del comitè de Relacions Exteriors i Europees del Parlament Escocès per explicar quina és l’estratègia en matèria d’acció exterior del Govern de Catalunya. La compareixença s’ha fet a petició de la cambra escocesa i també hi han participat els màxims responsables d’afers exteriors dels governs basc i flamenc, María Ángeles Elorza i Lukas Van Hamme, respectivament. El secretari ha estat acompanyat pel delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda, Josep Suárez.

 

Durant la seva intervenció inicial, Albinyana ha recordat que l’acció exterior de la Generalitat de Catalunya es remunta pràcticament als origens mateixos de l’autonomia restaurada i ha explicat que la delegació catalana a Brussel·les es va obrir l’any 1986, essent llavors l’única delegació d’una comunitat autònoma espanyola davant les institucions europees. El secretari d’Afers Exteriors també ha fet una radiografia de la presència internacional de Catalunya, recordant que, a banda de les set delegacions que té el Govern, hi ha 37 oficines d’Acció arreu del món, així com diverses oficines sectorials, com puguin ser les de Turisme de Catalunya o les de l’Institut Ramon Llull (IRL).


Albinyana ha explicat als diputats escocesos que la presència exterior catalana “és un instrument que serveix a les necessitats de Catalunya i la seva gent” a partir de quatre pilars principals: la representació institucional del Govern, la internacionalització de l’economia catalana i la captació d’inversions, l’atracció de turisme i el foment de la cultura i la llengua catalanes. En aquests sentit, ha explicat que les delegacions i les oficines sectorials són una inversió econòmica eficient perquè treballen en la defensa integral dels interessos de Catalunya. El secretari d’Afers Exteriors també ha parlat de les iniciatives del Govern en matèria de diplomàcia pública, amb la creació fa tres anys de Diplocat, i en matèria de projecció mediàtica internacional de Catalunya mitjançant el Programa Eugeni Xammar.


Els ponents han estat interpel·lats, en el torn de preguntes a càrrec dels diputats escocesos, sobre els mecanismes de finançament de les delegacions exteriors i sobre l’encaix legal d’aquestes en els respectius sistemes consitutcionals. En aquest àmbit, Albinyana ha lamentat “les dificultats” que troba l’executiu català en la seva acció exterior, una valoració idèntica a la que ha expressat Elorza. En aqusta línia, ha indicat que les delegacions d’altres entitats subestatals, com el Quebec, gaudeixen d’estatus diplomàtic atorgat pel seu Estat, una condició que el govern espanyol nega a Catalunya.

1  

Imatges

Andrew Cowan/Scottish Parliament

Andrew Cowan/Scottish Parliament 619

1  

Fitxers adjunts

Andrew Cowan/Scottish Parliament

Andrew Cowan/Scottish Parliament
JPG | 907