• El cap de l’Executiu ha presidit, acompanyat del conseller de Cultura, la presentació de l’Any de les biblioteques, que coincideix amb el centenari de la Xarxa de biblioteques populars de la Mancomunitat
El president Mas, en un moment de la seva intervenció (foto: Jordi Bedmar)
El president Mas, en un moment de la seva intervenció (foto: Jordi Bedmar)
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que “som on som i som el que som” com a país, perquè “hi ha hagut continuïtat històrica”, malgrat que “alguns agressors de moltes èpoques han procurat trencar les cames del que significava la identitat catalana ”.
 
El cap de l’Executiu s’ha referit així a la continuïtat històrica “en moltes coses bàsiques de país, sovint lligades al fet cultural i lingüístic” en el decurs de l’acte de presentació de l’Any de les Biblioteques, que coincideix amb el centenari de les primeres biblioteques públiques a Catalunya i el naixement de l’Escola Superior de Bibliotecàries.
 
Davant una nodrida representació del sector bibliotecari, el president s’ha mostrat convençut que “la identitat catalana és fonamentalment cultural”, com ho demostra el fet que la celebració enguany del naixement de la xarxa de biblioteques coincideix també amb dues efemèrides destacades com ara el 700 aniversari de la mort de Ramon Llull o el 750 aniversari de la mort del cronista Ramon Muntaner.
 
Artur Mas també ha defensat que “la identitat pròpia sorgida fa segles” s’ha enriquit amb les “aportacions de fora”, gràcies a  “la capacitat del país d’obrir-se a l’exterior i rebre molts corrents i influències”.
 
Després de posar en relleu el fet que la xarxa de biblioteques catalanes va ser la primera de l’Estat, el president ha recordat que precisament una de les festes més estimades a Catalunya gira entorn dels llibres. En aquest context, ha aprofitat per fer un reconeixement als professionals, als quals els ha agraït el seu esforç perquè “aquesta cultura arribi al moll de l’os de tantes persones del nostre país”. Per això, ha mostrat tot el seu suport a aquest col·lectiu, que durant l’acte ha donat lectura al Manifest de les Biblioteques, que entre d’altres posa en valor el paper de les biblioteques en la difusió de la cultura.
 
L’Any de les biblioteques inclou diferents activitats, entre les quals destaquen: l’exposició ‘BiblioTec. Cent anys d’estudis i professió bibliotecària 1915 – 2015’, les rutes literàries a les quatre primeres biblioteques, el projecte ‘La Biblioteca a la vida’, la beca 3000, els Testimonis Bibliotecaris i el congrés de Bibliobusos, entre d’altres, i es podran consultar al web www.anybiblioteques.cat. La seva celebració respon a tres característiques principals: la centralitat en les biblioteques públiques, la reflexió sobre les necessitats d’un servei que s’ha d’adaptar a importants canvis i la tasca destacada de les biblioteques com un servei cultural de proximitat.
 
Els orígens de l’actual xarxa de biblioteques es remunten a l’any 1915 quan la Mancomunitat va posar en marxa la xarxa de biblioteques públiques catalanes, la primera a l’Estat, després d’encarregar a Eugeni d’Ors el projecte de planificació per crear biblioteques a tot el territori. El juliol del mateix any la Mancomunitat va convocar el primer concurs per a l’adjudicació de quatre biblioteques populars, que es van ubicar a Valls, Olot, Sallent i les Borges Blanques, i a la tardor del 1915 ja va començar a funcionar l’Escola Superior de Bibliotecàries.
 
Durant l'acte, el cap de l’Executiu ha assegurat que “amb l’esperit de la gent de la Mancomunitat”, el Govern té clar que “cal fer un esforç especial i prioritari en la difusió de la cultura en general i en l’accés de la població a les biblioteques” i ha recordat que, malgrat la reducció d’un 20% del pressupost de la Generalitat d’ençà el 2010, s’han construït o remodelat un total de 78 biblioteques arreu del territori, i el 93,5% de la població pot accedir ja una biblioteca propera.
 
La xarxa de biblioteques compta en l’actualitat amb 380 equipaments bibliotecaris a Catalunya, 370 dels quals són biblioteques i 11 bibliobusos i disposen de 13.918.716 volums i prop de 4.900 ordinadors d’ús públic.
 
A l’acte, que ha tingut lloc al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, hi ha intervingut el conseller Mascarell; la cap del Servei de Biblioteques, Carme Fenoll; l’expresidenta del Col·legi de Bibliotecaris, Carme Mayol, i el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve. En el decurs d’aquesta presentació ha hi hagut lectures de diversos dietaris a càrrec de les actrius Olga Cercòs i Mercè Managuerra.
 

1  

Imatges

Intervenció del president

Intervenció del president 910

1  

Fitxers adjunts

Dossier de Premsa L'Any de les biblioteques

Dossier de Premsa L'Any de les biblioteques
PDF | 2013