• Sobre la liquidació del 2014, assegura que Catalunya no té un problema d’excés o de descontrol de la despesa, sinó de manca d’ingressos
  • Insta Montoro a demanar a l’Autoritat Fiscal Independent que estudiï i es pronunciï sobre el repartiment dels objectius de dèficit
  • Diu que el MINHAP “colla les autonomies amb l’objectiu de dèficit. Si com a conseqüència no el compleixen, així les desacredita i ja li va bé”
  • Aclareix que els diners que es rebran del FLA 2015 per cobrir la despesa no superen els 2.500M
En una entrevista al programa “Els Matins” de TV3, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha assegurat que dels 2.350M necessaris per quadrar els comptes del 2015, ja se n’han aconseguit més de 500M per la baixada, el passat mes de desembre, dels interessos dels mecanismes de liquiditat. Dels 1.850M que manquen, el conseller ha explicat que hi ha diverses vies per negociar-los i n’ha concretat dues: les bestretes per la recaptació d’impostos i els objectius de dèficit.
 
Mas-Colell ha explicat el funcionament del sistema de finançament, segons el qual Catalunya rep cada any una bestreta o previsió sobre els ingressos per impostos que li pertoquen. Aquesta quantitat es liquida dos anys més tard i es calcula prèviament amb les estimacions de recaptació que es fan segons les previsions de creixement. El titular de les finances catalanes ha explicat que al llarg de l’any les previsions de creixement van millorar molt respecte a les utilitzades per elaborar els Presupuestos Generales del Estado 2014 i l’Estat va recaptar més del previst. I el mateix està passant el 2015. Per tant, estima que la bestreta de Catalunya el 2014 hauria d’haver comptat amb 900M d’euros més. “Això vol dir que nosaltres vam finançar l’Estat amb 900M d’euros l’any 2014. Aquests són diners nostres que l’Estat ens diu que ens pagarà l’any vinent, o dintre de dos anys pel que fa al 2015, i nosaltres els necessitem ara”, ha afegit.
 
D’altra banda, Mas-Colell ha assegurat que avui mateix instarà el ministre Montoro a convocar una reunió del Consejo de Política Fiscal y Financiera, on un dels punts de l’ordre del dia sigui sol·licitar a l’Autoridad Fiscal Independiente (AIREF) que estudiï i es pronunciï sobre la distribució dels objectius de dèficit. Segons el conseller, continua la política de pressió unilateral molt forta i esbiaixada en favor de l’Administració central. Creu indispensable que aquesta institució es pronunciï sobre aquest tema nuclear i que és el fons de l’assumpte. “La política que s’està seguint és collar al màxim les CA. Llavors es pot dir a posteriori que no compleixen i, per tant, desacreditar-les”, ha dit.
Sobre la liquidació del pressupost del 2014, el conseller ha avançat que es podrà conèixer la setmana vinent i que posarà de manifest que Catalunya s’ha ajustat bé al pressupost global de despeses i que la desviació és deguda als ingressos: “Catalunya no té un problema de control de la despesa, sinó que té un problema d’ingressos”.
 
En aquest sentit, Mas-Colell ha assegurat que Catalunya no té una hisenda normal, perquè té desconnectats els pagaments per impostos dels seus ciutadans dels ingressos que rep. “En qualsevol hisenda normal hi ha corresponsabilitat, és a dir, si l’economia va millor, es recapta més i s’ingressa més a la hisenda. En el nostre cas, depenem dels ingressos que el Govern central decideix enviar. Quan dic que tenim un problema d’ingressos no vull dir que els nostres ciutadans no paguin impostos, sinó que el pas pel Govern central no és normal”, ha assegurat.
 
Encara no hi ha FLA 2015
 
Preguntat sobre el FLA 2015, el conseller Mas-Colell ha aclarit que els ingressos que es rebran per a les necessitats de despesa real no superen els 2.500M, “la resta, fins arribar als 8.259M són per a emissions de deute que vencen”.
 
El titular d’Economia també ha volgut recordar que “estem a març i el Govern central encara no ha acabat el treball burocràtic que ha de facilitar l’arribada dels diners del FLA 2015”.
 
Sobre possibles tensions de tresoreria, Mas-Colell no les ha descartades i ha afegit: “Si hem de poder pagar a temps necessitarem més recursos de liquiditat. Nosaltres en aquests moments estem deixant diners a l’Estat”.
 
Sobre el fet que la meitat del deute català estigui en mans de l’Estat, Mas-Colell ha comentat que és millor a mig termini “tenir les fonts de finançament diversificades”. El conseller ha recordat que l’Estat controla les nostres bases fiscals i, per tant, és “el nostre representant”. “La llei de la gravetat financera porta a què els nostres creditors s’entenguin amb l’Estat, perquè és qui controla els nostres ingressos”, ha conclòs.

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa

Nota de Premsa
PDF | 179