• El cap de l’Executiu ha lliurat la Medalla d'Or de la Generalitat a Neus Català, Josep Maria Espinàs i Joan Rodés
  • Artur Mas ha destacat “l’aportació de Catalunya a la cultura democràtica d’Europa i del món”
El president Mas i la presidenta de Gispert amb els tres guardonats
El president Mas i la presidenta de Gispert amb els tres guardonats. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha lliurat aquest vespre la Medalla d’Or de la Generalitat a Neus Català, Josep Maria Espinàs i Joan Rodés, en un acte solemne al Palau de la Generalitat en el qual ha destacat la “lluita per la supervivència” dels tres guardonats i l’ha comparat a la del país. “Catalunya és un gran supervivent”, ha assegurat, perquè si es compara amb altres nacions del món “arribaríem a la conclusió que és un nan, un país de petita estatura, però que porta un gegant a dins”. “I si no l’haguéssim portat simplement no existiríem”, ha reblat.
 
En aquesta línia, el cap de l’Executiu ha citat l’escriptor i filòsof Francesc Pujols, que deia que “el pensament català rebrota sempre i sobreviu als seus il·lusos enterradors” i ha fet notar que “d’enterradors il·lusos, però alhora molt poderosos, potents i decidits n’hem tingut molts al llarg dels segles”. Però ha assenyalat que avui Catalunya, “a través dels testimonis de les seves millors persones, demostra que efectivament són il·lusos perquè en la nostra dimensió individual i col·lectiva som un poble i una nació capaç de lluitar, resistir, sobreviure, existir, progressar i, amb la seva modesta dimensió, fer una aportació al conjunt de la humanitat”.
 
De les aportacions que ha fet i fa el país, Artur Mas s’ha referit a les del camp de la cultura i de la ciència, i ha destacat especialment que “Catalunya està fent una aportació a la cultura democràtica d’Europa i del món”. Ha recordat que “el moviment per l’autodeterminació de Catalunya està presidit pel civisme, per la participació de molta gent i per la determinació en els propòsits i en els objectius”, i ha fet notar que aquest moviment “rotundament i radicalment democràtic” s’afegeix a “l’aposta d’un país que vol fer aportacions més enllà del seu territori estricte”.
 
“Premi al talent, la constància i l’optimisme”
El Consell Executiu va decidir el 3 de març passat concedir la Medalla d’Or de la Generalitat a Neus Català “per la seva vida i, especialment, per la seva lluita per la justícia i per les llibertats democràtiques, la memòria dels deportats i deportades als camps d’extermini nazi, i la defensa dels drets humans”. Amb aquesta distinció, l’Executiu honora un referent de la lluita contra els totalitarismes i de la recuperació de la memòria dels deportats als camps d’extermini.
 
El Govern ha reconegut també Josep Maria Espinàs “per la seva tan destacada trajectòria en els àmbits de la literatura, el periodisme i la cançó”, així com “per l’eficàcia que el distingeix a l’hora de fer participar de la cultura sectors ben amplis de la societat catalana, als quals ha sabut transmetre l’estimació pel nostre país”.
 
El doctor Joan Rodés ha estat distingit amb la Medalla d’Or en reconeixement a la seva “destacada trajectòria en els àmbits de la medicina, la docència i la investigació”.

El president ha destacat que aquests guardons premien “el talent, la constància, i l’optimisme”, tres actituds que són les que “convenen al país” per seguir endavant i no defallir.
 
Però, més enllà de la dimensió individual del premi, el cap de l’Executiu ha subratllat la rellevància de la “dimensió col·lectiva” de les medalles, per la capacitat que tenen de “fer visibles testimonis que la resta de la gent pot prendre com a exemple i que es converteixen en referents”. En aquest sentit, Artur Mas ha assenyalat que Català, Espinàs i Rodés són “autèntiques capses de vitamines” que, en moments d’incertesa o dubte, permeten “recuperar la confiança que cal tenir per tirar endavant”.
 
“Es tracta de fer viure la memòria del que ens pot ajudar a tots”, ha argumentat el president durant el seu discurs, i ha remarcat que “el testimoni d’aquestes persones pot ajudar a Catalunya en el present i de cara als propers anys”.
 
La Medalla d’Or és la màxima distinció honorífica que atorga el Govern de la Generalitat, amb la finalitat de reconèixer les persones i col·lectius que, amb la seva aportació, hagin prestat serveis rellevants, destacats, eminents o extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic.
 

4  

Imatges

Entrega de la Medalla d'Or a Josep Maria Espinàs

Entrega de la Medalla d'Or a Josep Maria Espinàs 925

Entrega de la Medalla d'Or a Joan Rodés

Entrega de la Medalla d'Or a Joan Rodés 782

Entrega de la Medalla d'Or a Neus Català

Entrega de la Medalla d'Or a Neus Català 1073

Fotografia de família dels guardonats

Fotografia de família dels guardonats 1082