• El cap de l’Executiu ha afirmat que davant “la falta de respecte per l’autogovern i l’autonomia” per part del Govern central “no ha de sorprendre que a Catalunya la reacció és la que és”
  • Artur Mas ha subratllat el compromís amb el procés que té el seu Govern, que “no ha dubtat mai que aquest és el full de ruta i el que convé a Catalunya”
Sessió de control
El president Mas responent les preguntes de la sessió de control. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha denunciat aquest matí, davant del ple del Parlament, que “hi ha una autèntica operació, perfectament calculada, de buidatge del concepte de l’autogovern” i ha fet notar que està dissenyada per tal de “recentralitzar el poder en l’Estat central, oblidant-se de l’essència de la mateixa Constitució espanyola que en els primers títols ja estipula que l’autonomia és un concepte perfectament definit”.
 
Durant la sessió de control, i en resposta al grup parlamentari de CiU, el cap de l’Executiu ha subratllat que “no hi ha decisió a les Corts espanyoles, amb majoria absoluta del PP, ni per part del Govern espanyol, moltes vegades a través de decrets llei, que no vagi a desmuntar el concepte de l’autonomia i l’autogovern”.
 
El president ha atribuït a l’actitud recentralitzadora i a la “falta de respecte per l’autogovern i l’autonomia” per part de les institucions de l’Estat el fet que “a Catalunya hi hagi les reaccions que hi ha, i que, a diferència d’anys enrere, hi hagi moltes més persones amb sentiment independentista”. “Només volen recentralitzar tota la política econòmica amb l’excusa de la crisi i, aleshores, la reacció a Catalunya és la que és”, ha reblat.
 
Artur Mas s’ha referit també a la decisió del Govern espanyol d’atribuir al BOE el monopoli de les notificacions, deixant sense efecte la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Ha advertit que “volen deixar els diaris oficials propis com paper mullat o secundari”, i ha denunciat que “només volen que compti el BOE, només volen que compti el Parlament espanyol, no aquest Parlament; només volen que compti el Govern espanyol, no aquest Govern,  només volen que comptin les polítiques lingüístiques que es facin a nivell espanyol”.
 
En un altre moment de la seva intervenció, i en resposta al grup parlamentari d’ERC, Artur Mas ha subratllat la feina “alta intensitat i d’alta eficàcia” que està fent el seu Govern “per anar acompanyant el procés polític que sorgeix d’una gran part de la societat catalana”. El president ha deixat clar que “el Govern no ha dubtat mai que aquest és el full de ruta, que aquest és el procés i això és el que convé a Catalunya”, com ho demostra el fet que “està prenent totes les decisions, fins al punt de convocar eleccions quan no toquen per calendari”. Per això, ha insistit en la importància de “comptar vots per saber quina majoria hi ha i quina amplitud té aquesta majoria”, així com de “preparar-nos en tot allò que es requereixi per donar el pas endavant en funció de l’opinió i la decisió que prengui la ciutadania de Catalunya a les urnes”.
 
En aquesta mateixa línia, el president Mas ha retret al grup del PP que faci valoracions sobre un suposat descens de l’anhel sobiranista i els ha instat a “comptar vots, no impressions”. En resposta a aquest mateix grup, també ha recordat que dels 23 punts que va plantejar al president Rajoy en la reunió que van celebrar l’estiu de l’any passat “només s’ha resolt una cosa”. I els ha preguntat “aquest és el gran èxit del Govern espanyol per parlar temes dia a dia?”. Artur Mas ha acabat la seva resposta denunciant que l’incompliment per part de l’Estat de la llei de finançament autonòmic, que hauria d’estar en vigor des del gener de 2014.
 
Un altre dels punts que s’han tractat en la sessió de control ha estat la iniciativa del Govern de demanar informes pediàtrics als alumnes de P3, que s’implantarà de manera progressiva a tots els centres docents de Catalunya. Artur Mas ha assenyalat que amb aquesta iniciativa es vol conèixer quina problemàtica hi ha per “ajudar a aconseguir l’èxit escolar”. El president ha  fet notar que “quan hi ha menys diners s’han de concentrar allà on es necessiten més” i ha recordat que “per primera vegada en aquest país ara s’estan pagant beques menjador al 100%, allà on cal més”.
 

1  

Imatges

Sessió de control

Sessió de control 648