·        El cap del Govern recorda que “els desequilibris” en la relació entre Catalunya i Espanya “ens estan perjudicant d’una manera evident”
 
·        Artur Mas s’ha desplaçat avui a Amposta per visitar les obres de la nova Residència d’avis i inaugurar el Centre de promoció turística Espai Ebre Km 0
 
·         El president celebra que els catalans s’estiguin conscienciant que “cal ajudar-se dins de casa” consumint productes del país
Oficina Turisme Amposta
El president Mas i l'alcalde d'Amposta en la inauguració de l'oficina de Turisme
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reclamat avui deixar de banda “certs interrogants” que hi ha sobre l’èxit del procés polític i superar “els obstacles interns i externs” per “centrar-nos en els tres objectius fonamentals on es juguem el tot o el res del procés: tenir una democràcia de qualitat, que no la tenim prou; un sistema de justícia i equitat social de primer nivell europeu, que podríem tenir i no el tenim prou, i aprofitar a fons les oportunitats econòmiques per generar feina i feina de qualitat”.
 
El cap del Govern ha afegit que per aconseguir aquests objectius “necessitem desenvolupar un projecte propi i no es pot fer sense les eines adequades”, per això, ha assegurat que “el país està centrat a assolir aquest repte i necessitem que surti bé”.
            
Artur Mas ha fet aquestes declaracions en el decurs de la inauguració del Centre de promoció turística i gastronòmica Espai Ebre Km 0, a Amposta. El president s’ha desplaçat avui a la capital del Montsià per inaugurar aquest centre i visitar les obres de la nova Residència d’avis, que permetrà doblar l’oferta de places en aquest municipi. L’han acompanyat en aquesta visita l’alcalde d’Amposta, Manel Farré, i el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès.
 
En el decurs del seu parlament inaugural, el president ha felicitat l’Ajuntament d’Amposta per tenir “la visió, el coratge, la voluntat i la claredat d’idees” per tirar endavant la construcció de la Residència d’avis que “va en la línia d’un país que es preocupa per la justícia i l’equitat de les persones”.
 
Artur Mas ha insistit a agrair al consistori que hagi dut a terme aquest projecte en una època, ha dit, en què no podien tenir ajuts per les restriccions pressupostàries. Per això, el president ha assegurat que la Generalitat complirà els compromisos d’Executius anteriors i concertarà places d’aquesta nova residència, però ho farà de manera progressiva, perquè ha recordat “estem gestionant els serveis públics amb un 20% menys de recursos que fa cinc anys i un dèficit fiscal de 15.000 milions i això cal que tothom ho sàpiga”.
 
Pel cap del Govern, “Catalunya és capaç de produir riquesa per ella mateixa per pagar-se l’estat de benestar actual i la modernització de la nostra economia i molt més”, si no fos per aquest dèficit fiscal; per això, ha volgut remarcar que “els desequilibris que hi ha en la relació entre Catalunya i Espanya ens estan perjudicant d’una manera evident i les xifres canten”.
 
Ajudar consumint productes del país
 
En un altre moment de la seva intervenció, el president ha remarcat “la voluntat d’Amposta per destacar com a ciutat que atreu activitat i pluralitat més enllà de la pròpia comarca” com ho ha fet amb la creació del projecte Espai Ebre Km 0. Artur Mas s’ha mostrat convençut que aquest nou centre servirà perquè els recursos d’aquest territori siguin “més apreciats i valorats”.
 
El president ha recordat que el 95% de tot l’arròs del país es fa en aquestes terres; també el 20% dels productes de l’horta, així com el 25% de la pesca i el 40% de la producció d’oli. Per això ha subratllat que “les terres del nostre país on hi ha capacitat de producció agrària són terres estratègiques, perquè tots els països seriosos del món volen garantir-se per si mateixos una part important dels aliments”. 
 
En aquest sentit, el president ha celebrat que la societat catalana “es vagi conscienciant i entengui la importància d’ajudar dins de casa consumint productes del país” i ha posat com a exemple que l’any 2014 “per primera vegada” els vins que més es van consumir a Catalunya van ser de denominació d’origen català.
 
Prèviament als parlaments inaugurals, el president, acompanyat de l’alcalde d’Amposta i del director del Museu de les Terres de l’Ebre, Àlex Farnós, ha visitat els diferents espais de  les noves instal·lacions i ha participat en el show coocking ofert per l’Associació de restauradors d’Amposta.
 
Espai Ebre Km 0
 
El nou Centre de Promoció turística i gastronòmica Espai Ebre Km 0 és una instal·lació municipal promoguda per l’Ajuntament d’Amposta i el Museu de les Terres de l’Ebre, amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Amb una inversió de prop de 400.000 euros, aquest centre s’ubica a l’antic escorxador i inclou l’oficina de turisme, el centre d’interpretació del cultiu de l’arròs, una sala de conferències  una cuina per a demostracions gastronòmiques.
 
El nou equipament vol esdevenir un espai de referència per a la promoció turística, agroalimentària i gastronòmica del territori, amb el valor principal de la col·laboració público-privada. Els visitants de l’Espai Ebre Km 0 trobaran una àmplia oferta d’activitats, basada en la singularitat dels espais naturals, en les formes de vida i treballs propis, en el patrimoni cultural, en els productes i en la cuina locals. Un altre dels objectius també del centre és identificar Amposta amb el Delta de l’Ebre i les Terres de l’Ebre i aquestes amb el turisme sostenible.
 
Residència d’avis d’Amposta
 
Abans d’inaugurar l’Espai Ebre Km 0, el president ha fet una visita a les obres de la futura nova Residència d’avis d’Amposta, que serà inaugurada a finals d’aquest mes. El nou centre suposarà doblar al municipi el nombre de places residencials (de 80 a 160) i el nombre de places de centre de dia (de 20 a 50). Les places de la residència d’avis actual s’enquibiran en la nova residència.
 
L’edifici compta amb 5 nuclis o unitats d’habitacions, 2 a la planta baixa i 3 a la planta primera, una ala de menjadors i una ala per al centre de dia. A més, disposa d’una àmplia àrea enjardinada i una àrea d’aparcament. El nou centre millorarà molt la qualitat assistencial a les persones, ja que és un edifici més confortable i modern, amb un disseny que facilita la mobilitat tant de les persones grans com dels professionals. Gairebé 11 milions d’euros han estat invertits en aquesta obra finançada per l’entitat municipal Fundació Serveis Socials del Montsià (FUSSMONT).
 
 
 

5  

Imatges

Visita Residència d'avis (1)

Visita Residència d'avis (1) 815

Visita Residència d'avis (2)

Visita Residència d'avis (2) 593

Inauguració Espai Ebre Km 0

Inauguració Espai Ebre Km 0 797

Inaug Espai Ebre (2)

Inaug Espai Ebre (2) 945

Inau Espai Ebre (3)

Inau Espai Ebre (3) 700