• El cap de l’Executiu ha lliurat el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2015 a l’escriptor i periodista Xavier Bosch
Moment del lliurament a Xavier Bosch del Premi de les lletres catalanes Ramon Llull 2015. Autor: Rubén Moreno
Moment del lliurament a Xavier Bosch del Premi de les lletres catalanes Ramon Llull 2015. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest vespre que “la nació catalana té les seves arrels en els llibres i la cultura”. El cap del Govern ha citat l’autor francès Jules Romains, que deia que “la majoria de les nacions del món s’han creat per l’espasa” i ha afegit “però la nació catalana, a diferència de moltes altres, s’ha creat pels llibres”. Artur Mas ha fet notar que un país creat pels llibres “és un país que ha de tenir una actitud singular i una personalitat molt definida”, centrada en una manera de fer “pacífica, amb voluntat de diàleg i afany per la negociació i el pacte”.
 
El cap de l’Executiu s’ha referit a les arrels de la nació catalana durant l’acte de lliurament del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2015, que enguany ha estat concedit a l’escriptor i periodista Xavier Bosch per la novel·la Algú com tu. L’acte ha comptat amb l’assistència del president del Grup Planeta, Josep Creuheras; dels consellers de la Presidència, Francesc Homs, i de Cultura, Ferran Mascarell, i de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias.
 
A l’inici del seu discurs, després de felicitar el guardonat, el president ha tingut un record especial per José Manuel Lara, recentment traspassat, i ha fet notar que aquesta és la primera edició del Premi Ramon Llull sense ell. Artur Mas ha subratllat la seva “capacitat d’arriscar i d’endegar projectes de tota mena” i la seva contribució a “crear un imperi editorial i de comunicació de primeríssim nivell”. Per aquest motiu, ha volgut expressar públicament el seu agraïment “per tot el que va fer durant tants anys i per haver-nos ajudat a situar una empresa de casa nostra amb forta projecció internacional”.
 
Artur Mas també ha celebrat el fet que Planeta hagués tingut fa 35 anys la iniciativa de crear el Premi Ramon Llull “per homenatjar no només la llengua, la cultura i la literatura catalanes, sinó també la manera de fer i de ser dels catalans”.
 
En un altre moment del seu parlament, el cap del Govern ha destacat la importància de la lectura i ha fet una crida, “especialment als joves, a no perdre l’hàbit de la lectura, sinó a mantenir-lo ben actiu”. En aquest sentit, s’ha referit al Pla Nacional de Lectura, impulsat pel seu Govern amb l’objectiu de “reduir el fracàs escolar i d’equiparar els índexs de lectura a Catalunya als d’Europa”. També ha recordat que el Govern ha decidit dedicar aquest any a les biblioteques, en commemoració del centenari de la que va ser la primera xarxa de biblioteques populars impulsada per la Mancomunitat.
 
El Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, que convoca Editorial Planeta, està dotat amb 60.000 euros. El guardó es va crear l’any 1981 amb els objectius de contribuir a estimular la creació literària en català i a impulsar-ne la difusió. El jurat està format per Antoine Caro (en representació d’Éditions Robert Laffont), Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Gemma Lienas i Emili Rosales, que fa de secretari amb vot. L’any passat la novel·la guanyadora va ser Desig de xocolata, de Care Santos.
 
 
 

1  

Imatges

Lliurament del Premi de les lletres catalanes Ramon Llull 2015

Lliurament del Premi de les lletres catalanes Ramon Llull 2015 326

1  

Vídeos

Vídeo de l'acte de lliurament del premi Ramon Llull 2015