• El secretari d’Afers Exteriors destaca que Califòrnia, setena economia del món, “només signa acords amb territoris en els quals hi veu un atractiu de caràcter estratègic”
  • Roger Albinyana subratlla l’aposta del Govern per la projecció exterior, que “continuarem fent, per defensar els interessos dels catalans, amb o sense traves de l’Estat”
 
Acord Catalunya-Califòrnia
Els governs de Catalunya i de Califòrna han signat avui un acord de col·laboració (Memorandum of Understanding)amb l’objectiu de promoure la cooperació econòmica i empresarial entre ambdós territoris en diferents àrees prioritàries. Han subscrit l’acord el secretari d’Afers Exteriors i de la UE, Roger Albinyana, i el director de l’oficina del governador de promoció ecdonomica i empresarial, Kish Rajan. A l’acte de signatura també hi ha assistit el delegat del Govern de la Generalitat als Estats Units, Andrew Davis, i el director general de Relacions Exteriors, Iban Rabasa.
 
Roger Albinyana ha subratllat, en declaracions als mitjans de comunicació que aquest és el primer acord que signen els dos governs, malgrat que hi ha hagut moltes relacions des de finals dels anys 80. El secretari ha fet notar que Califòrnia “és la setena economia del món en valor de PIB nominal” i ha remarcat que aquest estat “només signa acords amb països i amb territoris en els quals hi veu un atractiu de caràcter estratègic”. Per tant, ha dit, la signatura d’aquest conveni significa que “el Govern  de Califòrnia ha vist en Catalunya un conjunt d’actius tangibles i intangibles que ens fan molt atractius”.
 
Durant la trobada amb el director econòmic de l’oficina del governador, el secretari Albinyana ha comentat la realitat catalana en relació a la de Califòrnia. Tots dos també han parlat del problema de sequera que pateix aquest estat i Roger Albinyana ha posat a disposició del Govern californià l’experiència de la Generalitat pel que fa a l’eficiència en l’ús dels recursos hidrícs. El secretari ha assenyalat que el Govern de Califòrnia està molt interessat a conèixer com el Govern de Catalunya,  amb un territori que ha tingut problemes similars als seus, encara que segurament no amb la  mateixa magnitud, ha sabut fer front al problema de l’escassedat  de l’aigua”.
 
El Memorandum of Understanding preveu, entre d’altres acords, organitzar d’activitats de promoció comercial conjunta i missions empresarials en els respectius territoris; incentivar la col·laboració entre universitats, organitzacions i centres de recerca; o treballar conjuntament en la lluita contra el canvi climàtic; impulsar la cooperació per a l’intercanvi de bones practiques en models de gestió eficaços dels recursos hídrics o promoure els programes d’intercanvi entre universitats.
 
L’acord havia de ser signat pel president de la Generalitat, Artur Mas, i el governador de Califòrnia, Jerry Brown, però aquest últim va anul·lar la seva agenda per avui amb motiu de la celebració del funeral per la seva germana, que va morir fa pocs dies. El president Mas, que li va traslladar personalment el seu condol, va decidir posposar la seva visita oficial a l’estat de Califòrnia per respecte al dol decretat pel governador.
 
Projecció exterior
D’altra banda, a preguntes dels periodistes, el secretari d’Afers Exteriors de la Generalitats’ha referit a l’informe que farà arribar el Govern a les ambaixades dels països de la UE, i alguns de fora, i ha fet notar els “esforços que han fet les institucions catalanes en els darrers dos anys i mig per intentar acordar amb les institucions espanyoles una via per exercir el dret a l’autodeterminació, que és el que ens demanaven i ens demanen una gran part dels ciutadans  i les ciutadanes de Catalunya i sobre el qual el Govern té un mandat  del Parlament de Catalunya”. “Ho continuarem fent, sempre que hi hagi un suport majoritari del poble de Catalunya”, ha reblat.
 
En aquesta mateixa línia, Albinyana ha afirmat que l’acció exterior del Govern “serveix per defensar els interessos dels catalans i de les empreses catalanes, com es posa avui de manifest amb la signatura del conveni”. “Sempre hem dit que ho continuarem fent, amb o sense traves de l’Estat” ha afegit, i ha remarcat que “perquè Catalunya pugui ser accetada com un estat sobirà al món, si així ho desitgen els ciutadans, nosaltres hem de fer un esforç com a Govern per fer-nos presents i fer-nos conèixer arreu”.
 
L’agenda del secretari d’Afers Exteriors inclou també una trobada amb la comunitat catalana a Califòrnia.
 

2  

Fitxers adjunts

Signatura de l'acord

Signatura de l'acord
JPEG | 629

Kish Rajan i Roger Albinyana

Kish Rajan i Roger Albinyana
JPEG | 783