• En una entrevista emesa avui a l’emissora de la National Public Radio de Nova York, el cap de l’Executiu ha defensat que Catalunya “no vol ser un estat aïllat, sinó integrat a la UE i a l’Eurozona, com ara”
El president ha estat entrevistat pel periodista John Hockenberry
Artur Mas durant l'entrevista a l'emissora de la National Public Radio de Nova York.
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui, en una entrevista a l'emissora de la National Public Radio (NPR) de Nova York, que quan el procés polític català avanci i “les coses esdevinguin reals” els països de la Unió Europea “canviaran la seva actitud” respecte a Catalunya, perquè ha destacat que “som ciutadans de la UE, pertanyem a l’Eurozona i usem l’euro”.
 
“Espanya diu que nosaltres no podem fer un referèndum d’independència, que no podem construir un nou estat català”, ha assegurat el cap de l’Executiu, però “no és fàcil per a un altre país europeu intentar expulsar-nos de la UE, i, per tant, diuen totes aquestes coses perquè és un joc tàctic”.
 
El president ha fet aquestes declaracions en una entrevista emesa avui al programa The Takeaway, conduït pel periodista John Hockenberry, i que va ser gravada durant el viatge oficial que el cap del Govern va fer als Estats Units, del 7 al 9 d’abril.
 
Parlant per a una audiència nord-americana, el cap de l’Executiu ha explicat que Catalunya és un país amb un “profund sentit d’autogovern”, que prové de l’Edat Mitjana, i amb una “cultura, identitat i llengua pròpies”, que “volem protegir de cara al futur”. “També tenim un projecte col·lectiu a desenvolupar des del punt de vista social, econòmic i cultural. Necessitem eines, instruments, capacitats legals per prendre decisions i recursos per desenvolupar aquestes coses, i aquest és el motiu pel qual estem buscant un nou estat per a Catalunya”, ha destacat el president, que ha afegit que “no volem un estat aïllat”, sinó “integrat a la UE i a l’Eurozona, com ho estem ara”.
 
El president Mas ha defensat que l’aspiració de Catalunya, igual com va passar a Escòcia o al Quebec, és tenir la possibilitat de votar, de decidir. “I estic absolutament convençut que americans i catalans compartim els mateixos valors: lluitem per la democràcia, la llibertat i l’autodeterminació”, ha dit.
 
Per últim, Artur Mas ha assegurat que les converses i els contactes mantinguts amb inversors i representants nord-americans han anat “raonablement bé” i, ha reivindicat la normalitat del procés a Catalunya, en el sentit que no està afectant l’atractiu inversor del país. “En l’últim trimestre de l’any, les inversions estrangeres es van incrementar en comparació amb el mateix trimestre del 2013”, ha assenyalat, i això va passar el mateix any en què es va convocar el referèndum del 9 de novembre.
 
 
 

1  

Imatges

Fotografia del president Mas durant l'entrevista a l'emissora de la National Public Radio (NPR) de Nova York.

Fotografia del president Mas durant l'entrevista a l'emissora de la National Public Radio (NPR) de Nova York. 796