• Com cada any, el Palau de la Generalitat mantindrà obertes les portes a tota la ciutadania, i les delegacions del Govern se sumaran a la celebració amb actes a tot Catalunya, a Madrid i a l’exterior
  • El president de la Generalitat, Artur Mas, iniciarà la jornada de Sant Jordi amb una declaració institucional, que realitzarà des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat i que serà retransmesa en directe per TV3
  • Per tercer any consecutiu se celebra la Revetlla de Sant Jordi a les biblioteques públiques de Catalunya i diversos museus i jaciments fan jornada de portes obertes
El Govern celebra aquest any la Diada de Sant Jordi amb un acte institucional al Palau de la Generalitat, que constarà principalment d’una missa i la benedicció de roses d’entitats d’iniciativa social. Aquesta celebració se suma als tradicionals actes festius i commemoratius de Sant Jordi que el Govern celebra arreu del territori català i a l’exterior.
 
Prèviament, el president de la Generalitat, Artur Mas, farà una declaració institucional amb motiu de la celebració d’aquesta Diada des del Palau de la Generalitat, que es podrà seguir a través de Televisió de Catalunya.
 
Els ciutadans poden consultar un web que s’ha habilitat especialment per a la diada de Sant Jordi (http://santjordi.gencat.cat) on es poden veure les activitats que s’han organitzat arreu del món amb motiu d’aquesta festivitat, actes per a nens i joves, les fotografies dels actes institucionals i una explicació de la llegenda de Sant Jordi, entre altres.
 
La celebració al Palau de la Generalitat
 
La celebració de Sant Jordi al Palau de la Generalitat començarà aproximadament a les 08.30 hores quan el president de la Generalitat, Artur Mas, farà una declaració institucional des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, que serà retransmesa en directe per TV3.
 
Posteriorment, a les 09.00 hores, se celebrarà una missa a la capella Sant Jordi oficiada per l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, amb l’assistència del president de la Generalitat, Artur Mas, així com d’altres membres del Govern i autoritats de Catalunya. El Cor de Cambra Francesc Valls interpretarà els Goigs de Sant Jordi. A continuació, el president assistirà a la tradicional benedicció de les parades de roses que diverses entitats socials muntaran al Pati de Carruatges del Palau, amb l’objectiu de recaptar fons per finançar les activitats solidàries que porten a terme.
 
Des de les 11.30 del matí fins a les 19.00 hores de la tarda, el Palau de la Generalitat, seu del Govern de Catalunya, s’obrirà un any més als ciutadans amb motiu de la celebració de Sant Jordi. Totes aquelles persones que ho vulguin podran visitar-lo i gaudir de la jornada de portes obertes.

La carillonista Anna Maria Reverté farà dos concerts, a les 12.00 i a les 18.00 hores, de 45 minuts de durada cadascun, des del carilló del Palau. En el primer concert interpretarà deu de les sardanes més clàssiques i populars de Bou, Morera, Castellet, Ventura, Manen i Vicens “Xaxuarranjades totes elles per al carilló. En la sessió de les 18.00 hores, Reverté interpretarà melodies tradicionals catalanes com El rossinyol, Muntanyes del Canigó o El ball de la civada.  
 
L’audició està destinada a les persones que passegen pel barri i als visitants del Palau en la jornada de portes obertes. Instal·lat al Palau de la Generalitat des de fa 37 anys, aquest carilló és l’únic que funciona diàriament, tant a Catalunya com a l’Estat.
 
Sant Jordi 2015 al Palau Robert
 
Les roses solidàries, els llibres, el llibre electrònic, el cava i la ràdio en directe amb RAC 1 seran els protagonistes de la festa de Sant Jordi d’enguany al Jardí del Palau Robert.
 
La venda de llibres anirà a càrrec de Llibreria i editorial Claret, Edicions Cavall Fort i Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Els ciutadans que comprin llibres en aquests punts i en altres parades properes al Palau Robert rebran un punt de llibre per podran canviar per una degustació de cava que oferirà la Confraria del Cava de Sant Sadurní.
 
Enguany també assumirà protagonisme en la festa el llibre electrònic. En una pantalla gegant situada al Jardí, Amazon informarà en temps real sobre els eBooks més venuts del dia minut a minut. El dimecres 22 d’abril, també al Jardí, a les 10 hores, diversos escriptors participaran en la primera signatura digital en la història de Sant Jordi que organitza Amazon.
 
Els ciutadans que vulguin fer una acció benèfica podran comprar roses a la parada de la Fundació Llars Compartides, que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de la gent gran mitjançant una alternativa d’envelliment digne i autònom.

Programació de RAC1
 
D’altra banda, l’emissora RAC1, com ha fet en edicions anteriors de la festa de Sant Jordi, emetrà aquesta programació des del Jardí del Palau Robert:
 
El món a RAC1 – de 8 a 12 h amb Jordi Basté
La competència – de 12 a 13 h amb Òscar Dalmau i Òscar Andreu
La segona hora – de 13 a 14 h amb Quim Morales
Tot és possible – de 14.30 a 16 h amb Elisenda Camps
Versió RAC1 – de 16 a 19 h amb Toni Clapés
 
Els ciutadans que s’acostin al Palau Robert també tindran l’oportunitat de visitar les exposicions següents: "Catalunya MOTO. Indústria, societat, competició i tecnologia”; “RCR Arquitectes. Creativitat compartida”; “BIBLIOTEC. Cent anys d’estudis i de professió bibliotecària a Catalunya. 1915-2015; “Els millors tenors del món”, “Scouting in Catalonia” i “Objectiu Escriptor”.
 
III Revetlla de Sant Jordi a les biblioteques públiques
 
El Departament de Cultura organitza per tercer any consecutiu la Revetlla de Sant Jordi a les biblioteques públiques de Catalunya. A la tarda i al vespre del 22 d’abril es duran a terme diferents activitats per a tothom a l’entorn del llibre, la lectura i les biblioteques a més d’un centenar de biblioteques de tot el país que compartiran el hashtag #revetllasantjordi. Podeu consultar les activitats a http://bit.ly/1PXWTmj.
 
Sant Jordi als museus
 
Diversos museus i jaciments de Catalunya fan jornada de portes obertes. Entre les institucions col·laboradores hi trobem el Museu d’Història de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, la Vil·la romana dels Munts, a Altafulla, i la Vil·la Romana de Centelles.
 
D’altra banda, el Centre de Documentació de Cultura popular convida a conèixer els seus fons més destacats (Joan Amades i els llibres, A peu de camins del cançoner i Cels Gomis, de l’anarquisme al folklore) de les 12.15 a les 13.00 hores. Tota la informació de cada biblioteca a http://santjordi.gencat.cat
 
La festivitat fora de Catalunya
 
A Madrid, el Centre Cultural Blanquerna celebra la Setmana de la Cultura Catalana, amb la finalitat de promocionar la cultura catalana i la Diada de Sant Jordi a la capital d'Espanya.
 
Així mateix, les delegacions del Govern a França, a Itàlia, a Alemanya, al Regne Unit, als Estats Units, a la delegació davant la UE de Brussel·les i altres han organitzat actes per promocionar la festa més enllà de Catalunya.
 
Sant Jordi ja se celebra a més de 50 llocs de tot el món, com Tòquio, Nova York, Washington, Mont-real, Buenos Aires, Berlín, París, Lisboa, Budapest o Londres, entre d'altres, de la mà de les comunitats catalanes i dels organismes institucionals encarregats de la projecció internacional de la cultura catalana.
 
D’altra banda, amb l’objectiu de recollir i difondre les nombroses activitats que es fan per Sant Jordi fora de Catalunya, es va crear fa unes setmanes una nova eina ciutadana, el web www.booksandroses.cat. Així, qualsevol activitat relacionada amb Sant Jordi i oberta al públic és susceptible de formar part del calendari d’activitats.
 
Dades obertes Sant Jordi: imatges i vídeos sobre Sant Jordi a disposició dels ciutadans
 
Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, el Govern posa a disposició dels ciutadans imatges d’alta resolució en obert relacionades amb la celebració. L’obertura d’imatges es va posar en marxa l’abril de 2012 amb un primer conjunt d’imatges relacionades amb el patró de Catalunya, Sant Jordi, i la relació que el Palau de la Generalitat té amb el sant.
 
L'obertura d'imatges permet que ciutadans, entitats o empreses utilitzin les fotografies lliurement citant únicament la font de la Generalitat de Catalunya. Per tant, se’n permet tota mena d’usos: reproducció (còpia), distribució, comunicació pública, transformació i, fins i tot, usos comercials, amb la idea de crear nous productes i serveis amb més valor social i econòmic.
El catàleg d’imatges, organitzat en galeries fotogràfiques, es pot visualitzar i descarregar al portal http//: gencat.cat/clicat/santjordi
 
Sant Jordi i l’Arts Libris. Fira Internacional de l’Edició Contemporània
 
L’Arts Santa Mònica acull una nova edició d’“Arts Libris, Fira Internacional de l’Edició Contemporània”. L’espai es podrà visitar del 23 al 26 d’abril i acollirà gairebé 100 expositors, entre galeries d’art i fotografia, editors de bibliofília contemporània i fotollibre, tallers artesans, editorials experimentals, llibreries especialitzades i escoles d’art i disseny, mostraran els seus darrers treballs, projectes i edicions. L’edició d’enguany té com a plat principal una exposició de fotografies fetes per l’actriu Jessica Lange.

Sant Jordi a la Filmoteca
 
La Filmoteca de Catalunya celebra el 23 d’abril diverses activitats a l’entorn de la conservació i difusió del patrimoni cinematogràfic català i universal. La celebració de la Diada es completa amb les propostes de la llibreria de la Filmoteca i del bar-restaurant La Monroe. La Llibreria tindrà una parada de llibres a la Plaça Salvador Seguí on es poden trobar diversos llibres de cinema, entre altres temes.
 
Biblioteca del Cinema

Visites guiades a les instal·lacions que us permetran visitar, de la mà dels bibliotecaris, els espais de conservació  dels seus fons documentals i bibliogràfics, restringits normalment al personal intern. Els horaris de les visites guiades són els següents: Matins (10.00 hores, 13.00 hores) i tardes (16.00, 18.00 i 20.00 hores).
 
Sala d’exposicions de la Filmoteca

La sala d’exposicions de la Filmoteca de Catalunya acull la mostra República, Guerra, Dictadura. La tarda del 23 d’abril s’han previst dues visites guiades amb el comissari de la mostra, Miquel Àngel Pintanel. Els horaris de les visites guiades són els següents: 17.00 i 19.00 hores.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa - Sant Jordi 2015

Dossier de premsa - Sant Jordi 2015
PDF | 588