• En una trobada amb corresponsals, el cap de l’Executiu ha insistit que “en el que depèn de mi, que és molt, el 27 de setembre hi haurà eleccions a Catalunya”
  • Artur Mas s’ha mostrat escèptic que “una altra majoria a Madrid sigui garantia perquè puguem celebrar un referèndum d’autodeterminació”
El president Mas i Roger Albinyana durant la trobada. Autor: Rubén Moreno
El president Mas i Roger Albinyana durant la trobada. Autor: Rubén Moreno
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest matí davant d’una trentena de corresponsals de mitjans de comunicació internacionals, que “l’Estat, ho està fent tot per avortar aquest procés a Catalunya”, però que “el que no poden impedir és que la gent vagi a les urnes amb motiu de les eleccions i les transformi en un plebiscit sobre la sobirania de Catalunya”.
 
L’actitud de l’actual Govern central, ha lamentat Mas, és “de poca qualitat democràtica i de miopia política total” per “l’enorme virulència” amb què està atacant el procés català. “A més del dret democràtic que pot tenir un poble a decidir el seu futur, en el cas de Catalunya estem parlant de la primera economia de l’Estat espanyol, del segon territori més poblat, i de l’economia més oberta, exportadora i probablement innovadora. S’està actuant contra aquest territori, contra aquest país i contra aquesta economia”, ha denunciat.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions durant una trobada amb corresponsals estrangers que ha mantingut al Palau de la Generalitat coincidint amb la Diada de Sant Jordi, com ja va fer l’any passat i en les darreres diades de l’11 de setembre. Hi han assistit periodistes de mitjans alemanys, brasilers, britànics, danesos, francesos, italians, nord-americans i suïssos, entre d’altres. Ha acompanyat el president el secretari d’Afers Exteriors i de la UE, Roger Albinyana, que ha fet una introducció sobre la situació política a Catalunya.
 
El president Mas ha insistit, responent les preguntes sobre el calendari electoral, que “en el que depèn de mi, que és molt, les eleccions a Catalunya seran al setembre, el dia 27”. Però ha fet notar que “no tot depèn de mi”, i ha posat com a exemple del que pot passar que el president del Govern espanyol decideixi convocar eleccions generals abans de la data prevista. “Podria influir en el nostre calendari? Ho hauríem de parlar a Catalunya”, ha assenyalat, però ha insistit en la seva intenció de convocar eleccions per al setembre.
 
Durant la trobada, Artur Mas també s’ha referit al pacte de governabilitat signat a principis de legislatura amb ERC i a l’acord del passat gener per “canalitzar el procés polític a Catalunya”. Tal com va fer en l’entrevista emesa ahir a El Punt Avui TV, el president ha expressat la seva queixa perquè “el pacte no s’està complint en el sentit que s’hauria de fer i el Govern està perdent algunes votacions al Parlament que no s’haurien de perdre”. Ha posat com a exemples la votació sobre el desplegament del consorci sanitari de Lleida, basada a una llei del Govern tripartit, o una altra sobre la taxa turística.
 
Artur Mas ha assenyalat que “no vull traslladar que no tinguem cap tipus d’estabilitat parlamentària, perquè seria fals”, però ha declarat que, encara que  “no la tenim garantida al 100%, en aquest moment l’esquema és estable”.
 
Preguntat sobre si el fet que no hagi prosperat la llista conjunta pugui dificultar el reconeixement internacional, Artur Mas ha explicat als corresponsals que perquè hi hagi una lectura prou clara del resultat cal que “hi hagi molts vots a favor de la llista del sí i això està a les mans de la gent”. En aquest sentit, ha recordat que hi haurà llistes diferents amb una part del programa comú i “eleccions al setembre en forma de plebiscit, que no vol dir que les convoqui com a tals, sinó aspirant que la gent a Catalunya entengui el plantejament i les transformi a través del seu vot en un plebiscit sobre el futur Estat català, en sentit afirmatiu o negatiu”.
 
 
La repercussió de les eleccions generals
Durant la trobada amb els corresponsals, també s’ha abordat en diferents moments el panorama polític que es derivarà de les properes eleccions generals. El president s’ha mostrat confiat en què hi haurà “una situació millor que l’actual, sense una majoria absoluta del PP, i això segurament ja facilitarà el diàleg i, com a mínim, podrem intentar seure en una taula”.
 
Malgrat la possibilitat d’un canvi de forces a nivell espanyol, el cap del Govern s’ha mostrat escèptic amb què aquest fet pugui afavorir Catalunya: “No crec, avui per avui, que una altra majoria a Madrid signifiqui un canvi de 180 graus respecte a la situació que tenim ara. Potser podrem seure a la taula a parlar, però no és la garantia que puguem celebrar un referèndum sobre l’autodeterminació”, ha reblat.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha assegurat que ja es té suficient experiència de com funciona l’Estat espanyol, governi qui governi, i s’ha demostrat que “fins ara no hi ha posicions favorables a aquest plantejament” que Catalunya pugui decidir. L’únic partit que s’ha mostrat favorable a un referèndum sobre la sobirania catalana, ha recordat Artur Mas, ha estat Izquierda Unida, perquè la resta de formacions polítiques espanyoles “no només no donen suport la independència, sinó que no donen suport al dret a decidir, a la possibilitat democràtica que hi pugui haver un referèndum”.
 
El president ha lamentat que ni tan sols els nous partits, com C’s o Podem, que “haurien de tenir una vocació i un abast democràtic molt més profund, els veiem pronunciar-se”. “Ciutadans està absolutament en contra, i en aquest punt és igual que el PP o inclús pitjor, i Podem, que hauria de tenir un plantejament molt clar de respecte democràtic cap al poble de Catalunya, està en una indefinició i en el no mullar-se, i això també fa preveure un escenari no molt positiu si aquest partit arriba a tenir influència al conjunt de l’estat”, ha reflexionat.
 
En un altre moment de la trobada, el president ha estat preguntat sobre els suports cap al procés polític català que ha trobat a nivell europeu i també americà, després del seu recent viatge als Estats Units. Artur Mas ha assegurat que, “quan un país estranger apareix com un país neutral, estem feliços perquè les institucions espanyoles estan posant molta pressió en els països, governs i parlaments estrangers amb l’objectiu d’obtenir definicions clares contra el procés polític català”. També ha remarcat que aquesta neutralitat és “la posició més intel·ligent” perquè, a hores d’ara, ningú sap què passarà en el futur a Catalunya i a Espanya i per aquest motiu “és millor esperar, verificar si el nostre procés es manté com a democràtic, pacífic i civilitzat, i veure el resultat de les eleccions de setembre”.

1  

Imatges

TRobada corresponals

TRobada corresponals 733