• El cap de l’Executiu critica l’actitud del Govern espanyol envers el sistema d’immersió lingüística “avalat pel Consell d’Europa com un model d’èxit de rendiment educatiu i cohesió social”
  • Artur Mas subratlla que “en ple debat sobiranista”, l’atur baixa a Catalunya el 9,5% en un any, i a la resta de l’Estat un 7,5%
El president Mas, en un moment de la seva intervenció (foto: Ruben Moreno)
El president Mas, en un moment de la seva intervenció (foto: Ruben Moreno)

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha criticat avui els atacs del Govern espanyol envers el model d’immersió lingüística català, que ha deixat clar “és un sistema d’èxit, avalat pel Consell d’Europa tant des del punt de vista educatiu com del de la cohesió social” . Per això, el cap del Govern ha assegurat que “el que volen és intentar canviar la realitat de Catalunya, i com que no poden fer-ho a través dels vots, la intenten a través dels tribunals i les sentències, com sempre”.

En el decurs de la sessió de control del Parlament de Catalunya, i en resposta a la pregunta del grup popular, el cap de l’Executiu s’ha referit així a la decisió del Ministeri d’Educació de presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè es repeteixin les matriculacions i es pugui escollir el castellà com a llengua vehicular.
 
El president ha subratllat que són molt poques les famílies que han demanat l’ensenyament en castellà i ha revelat que “ningú s’ha apuntat a la mesura estel·lar del Govern central que destina 6.000 euros per alumne, a càrrec de la Generalitat, per anar a col·legis en castellà”. “La mesura ha tingut un èxit esclatant”, ha ironitzat.
 
Artur Mas s’ha mostrat partidari de continuar aplicant la Llei d’educació que es va aprovar al Parlament durant el segon tripartit i amb el suport d’altres partits, entre ells CiU, perquè “és un model que fa 30 anys que funciona i funciona molt bé”. Així, ha ressaltat el fet que “al final de l’ensenyament obligatori, els nois i noies de Catalunya treuen la mateixa nota de mitjana en castellà que els de la resta de l’Estat”. I ha afegit “el que cal és treballar per superar el dèficit en llengües estrangeres que arrosseguem des de fa anys” i ha remarcat que “en aquest camp la Generalitat està fent més que ningú a tot l’Estat”.
 
 “Tenim les mateixes o més necessitats que altres territoris, però disposem de menys recursos”
 
 
A preguntes del grup socialista, el president Mas ha deixat clar que “el deute amb el món local es resoldria si la Generalitat recaptés els impostos”, i ha recordat que “el que recaptem directament no arriba ni al 10% del nostre pressupost i depenem de les transferències de l’Estat, que arriben amb comptagotes”.
 
En aquesta línia, el cap del Govern s’ha referit a l’informe del BBVA sobre finançament autonòmic publicat ahir i que fa palès que la reducció de recursos públics s’ha centrat bàsicament en ajuntaments i CCAA. “Els ajustaments els han concentrat d’una manera severa en educació, sanitat i serveis socials que gestionen les autonomies, i el que gestiona l’Estat no l’han tocat”, ha criticat. I ha afegit que aquest estudi, “fet per un organisme que no té la seu a Catalunya i ni es pot dir, que jo sàpiga, que és catalanista”, deixa clar que “la diferència en el finançament dels serveis públics entre comunitats ve determinada pels diferents recursos que l’Estat ens transfereix”.
 
El president ha insistit que “l’informe alerta que el mal finançament autonòmic té conseqüències socials” i n’ha posat com a exemple Catalunya que “tenim les mateixes o més necessitats que altres territoris, però disposem de menys recursos”.
 
Reducció de l’atur
 
En un altre moment de la sessió de control, a preguntes del grup de Ciutadans, el cap del Govern s’ha referit a les dades d’ocupació i ha fet notar que a Catalunya, “en ple debat sobiranista, l’atur s’ha reduït un 9,5% en un any, mentre que al conjunt de l’Estat ho ha fet un 7,5%”.
 
En aquest sentit, ha reiterat que la millora del mercat del treball “és molt clara des de fa uns mesos” i ha ressaltat que “la tendència és menys atur, més feina, i una contractació indefinida que creix més del doble que la temporal”.  Per això, Mas ha mostrat la seva confiança que la cambra catalana donarà el suport “a lleis importants, com la del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC)”, que es tramitarà en aquest Ple, i ha demanat “que no hi hagi maniobres dilatòries en la seva aprovació, per tal de poder rematar aquesta tendència de més feina i millor”.
 
En resposta a aquest mateix grup, el president s’ha referit a determinades informacions periodístiques sobre empreses que marxen de Catalunya i ha assenyalat que l’any passat van marxar el 0,38% d’empreses de Catalunya, però de Madrid en van marxar el 0,66%. “Les empreses es mouen en un sentit i en un altre, algunes marxen i altres vénen, passa a tot arreu, no només a Catalunya”, ha afegit, i ha posat com a exemple el cas del futur parc FerrariLand, del qual demà es posa la primera pedra, a PortAventura, i que representarà una inversió d’uns 100 milions d’euros.

1  

Imatges

El president avui al Parlament

El president avui al Parlament 464