•  El conseller de Territori defensa el model de bonificacions català, basat en la recurrència i la baixa contaminació, i lamenta que les autopistes de l'Estat a Catalunya no el contempli

 

 
El conseller de Territori i Sostenibilitat (TES), Santi Vila, ha carregat avui contra el model de finançament dels peatges a Espanya i ha lamentat que el Govern espanyol no apliqui a les autopistes de titularitat estatal a Catalunya el mateix sistema de bonificacions que està en vigor a les vies de pagament que gestiona la Generalitat. A l’administració catalana, ha dit, “ens creiem l’harmonització tarifària a la xarxa d’alta capacitat, que estimula la recurrència, l’alta ocupació i les baixes emissions, transposant la normativa europea sobre el pagament per ús i pels nivells de contaminació”. Per contra, Vila ha lamentat que l’Estat no utilitzi aquest mateix model.
 
Santi Vila ha explicat que les autopistes catalanes, malgrat representar només el 21% dels quilòmetres de vies de peatge de tot l’Estat, generen el 38% dels ingressos de totes les autopistes espanyoles. Ho fan a través dels impostos (IVA i impost de societats), que sumen més de 350 MEUR, el 7% dels quals, fins l’any 2011, retornaven a Catalunya per finançar les bonificacions tarifàries i que des de llavors, per decisió del govern espanyol, ja no es retornen.
 
Segons Vila, “aquest és un problema d’incoherència, que produeix una distorsió en el model”, i que “es basa en una economia de mercat més pròpia de la picaresca típica de la cultura política espanyola que no la d’una nació. A Catalunya s’aplica un model coherent al conjunt de l’Europa que vol progressar, que mira cap a la modernitat i no cap a models populistes propis del nacionalisme espanyol més ranci”.
 
Malgrat aquests condicionants, durant aquesta legislatura la Generalitat ha promogut l’extensió del nou sistema de descomptes a totes les seves vies (30% VAO, 30% per recurrència, 40% per vehicles amb baixes emissions); ha introduït el pagament per recorregut real al Garraf, Maresme i Bages; ha harmonitzat preus; i ha alliberat del pagament totes les expedicions de transport públic que passen per la C-33 i C-32.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 40