·        El cap del Govern contraposa l’actitud “democràtica, cívica i amiga del dret” de Catalunya amb la de les institucions de l’Estat  que “volen forçar les coses per la via del dret i els tribunals”
 
·        Artur Mas ha presidit aquest migdia l’acte de presentació de la Memòria i Anàlisi de Doctrina 2014 de la Comissió Jurídica Assessora
Presentació Memòria Comissió Jurídica Assessora
Albert Lamarca lliura al president Mas la Memòria de la Comissió Jurídica Assessora, en un acte al Palau. Foto: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha alertat aquest migdia que en el tema de la immersió lingüística “s’està intentant per la via de forçar el dret i de recórrer als tribunals actuar contra allò que té un ampli consens social en aquest país i que ha fet seu tot el poble de Catalunya, independentment del seu origen”. Per això, el cap de l’Executiu ha criticat que “quan s’intenta alterar el consens social en una matèria sensible per a qualsevol país i cultura, les actuacions no són justes, ni honestes i no són útils”.
 
En el decurs de l’acte de presentació de la Memòria i Anàlisi de Doctrina 2014 de la Comissió Jurídica Assessora, que s’ha celebrat aquest migdia al Palau de la Generalitat, el cap del Govern ha recordat que “aquest país ha exercit sempre l’actitud d’estar al costat del dret, inclosos els moments complicats”; per això, ha assegurat, “som gent amiga del dret”.
 
Artur Mas ha contraposat aquesta manera de fer amb la que estan duent a terme determinades institucions de l’Estat respecte a Catalunya. Així, ha recordat que, en aquest últim any, “han passat coses doloroses per a la voluntat de molta gent d’aquest país, com el fet de suspendre la llei de consultes no referendàries i el decret que jo vaig signar per celebrar la consulta”. El president ha subratllat però que, tot i quedar-nos indefensos per actuar des del punt de vista legal, “vam aconseguir imaginar-nos altres escenaris per canalitzar la voluntat del poble, malgrat que ho van voler impedir”.
 
“Al 9N, Catalunya va posar l’èxit democràtic i l’esperit cívic”, ha continuat el president, i ha afegit “i ens vam trobar un Estat que va posar una picabaralla jurídica i finalment judicial”. Per això, Mas ha demanat “comparar l’actuació democràtica i cívica dels catalans amb aquesta altra actuació que no és justa, ni honesta ni útil”.
 
  
Recuperació de l’autogovern català
 
 
En un altre moment del seu discurs, el cap de l’Executiu ha destacat que Catalunya “està fent esforços ingents des de fa dècades per tenir el màxim autogovern possible i de qualitat” i ha ressaltat el paper destacat que la Comissió Jurídica Assessora ha jugat al respecte.
 
El president ha subratllat que la Comissió “és un òrgan plenament vigent i útil, que fa una feina valuosa i més encara en els moments difícils actuals”. En aquest sentit, ha remarcat el “paper important” de la Comissió des del seu naixement per construir l’autogovern; la tasca de reconstrucció de les estructures d’estat que va haver de fer durant l’etapa de la República i, en aquests últims anys, “per garantir l’autogovern de màxima qualitat de què siguem capaços a Catalunya”.
 
En aquesta línia, Artur Mas ha afirmat que en el camp jurídic “no ens falta talent” i malgrat que s’hagin viscut èpoques en què el dret públic català no es va poder exercir “la base del talent jurídic del país ha existit sempre”. El president ha recordat també que des de la recuperació de la Generalitat “s’està completant el dret civil català al Parlament mitjançant iniciatives impulsades pel Govern actual per acabar la compilació definitiva, la recuperació plena, del dret civil català”.
 
Prèviament a la intervenció del president Artur Mas, hi han pres la paraula el portaveu i conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el president de la Comissió Jurídica Assessora i professor de dret civil de la Universitat Pompeu Fabra, Albert Lamarca, qui ha estat l’encarregat de lliurar la Memòria al president de la Generalitat. A l’acte hi han assistit també el conseller de Justícia, Germà Gordó, i la resta de membres de la Comissió Jurídica Assessora.
 
Un total de 446 dictàmens emesos
 
 
La Memòria i Anàlisi de Doctrina 2014 detalla l’activitat desenvolupada per la Comissió Jurídica Assessora en relació amb la composició, el funcionament i els mitjans personals i econòmics de la institució, així com també en relació amb la seva funció consultiva. L’informe recull també diverses qüestions relatives a l’ordenament jurídic català i a l’actuació de les administracions públiques catalanes que aquest òrgan ha observat en els diferents àmbits en què té competència per dictaminar.
 
Durant l’any 2014, la Comissió Jurídica Assessora ha emès un total de 446 dictàmens, una part dels quals han estat sol·licitats per l’Administració local, a través del Departament de Governació i Relacions Institucionals, i la resta a petició del Govern de la Generalitat, mitjançant els consellers i conselleres competents en la matèria en qüestió.
 
D’altra banda, les matèries sobre les quals s’ha pronunciat aquest òrgan consultiu són les relatives a l’elaboració de disposicions generals, contractes del sector públic, revisions d’ofici, organització territorial, recursos extraordinaris de revisió, reclamacions de responsabilitat patrimonial de quantia igual o superior a 50.000 euros, així com consultes sobre matèries que siguin competència de la Generalitat de Catalunya.
 
La Comissió Jurídica Assessora és l’alt òrgan consultiu del Govern de la Generalitat de Catalunya i, en l’exercici de les seves funcions, vetlla per l’observança de la legalitat en l’actuació de les diverses administracions catalanes. Es tracta d’un òrgan estatutari, previst en l’article 72.1 de l'Estatut d’autonomia de 2006, que exerceix les funcions amb autonomia orgànica i funcional, per tal de garantir la seva objectivitat i independència.
 
Aquest ens està integrat per quinze juristes de reconegut prestigi, inamovibles durant el seu mandat, i en tenen la condició de membres nats la directora del Gabinet Jurídic de la Generalitat de Catalunya i el director de l'Institut d'Estudis Autonòmics.
 

2  

Imatges

Lliurament de la Memòria

Lliurament de la Memòria 2121

Fotografia dels membres de la Comissió

Fotografia dels membres de la Comissió 4078