• El secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, ha clos la conferència “Catalunya i la Unió Europea: la capacitat d’adaptació de la UE”, organitzada pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) i que ha reunit un gran nombre d’experts acadèmics al Recinte modernista de Sant Pau de Barcelona aquest matí.
Roger Albinyana
En el decurs de la seva intervenció, el secretari Albinyana s’ha mostrat convençut que “en cas que els resultats de les eleccions del 27 de setembre configurin una majoria favorable a la creació d’un Estat independent dins la Unió Europea, la UE respondrà amb pragmatisme, segons els valors europeus i els principis democràtics i de diàleg polític”.
 
Albinyana ha recordat que “la societat civil a Catalunya ha mostrat sempre un ferm compromís amb el projecte europeu i ha defensat el procés de construcció europea al llarg dels anys”. En aquest sentit, ha afirmat que “els catalans no estem demanant res de nou a Europa perquè ja som ciutadans europeus i ho som des de fa 29 anys, amb tot un seguit de drets i deures adquirits”. Per això, ha afegit, “no contemplem cap altre escenari que el de pertànyer a la Unió”. El secretari ha subratllat que “el que hem de fer, és el que estem fent: preparar-nos creant unes estructures d’Estat aptes per un Estat europeu modern, que permetrà generar benestar”.
 
Debat “ Catalunya i la Unió Europea: la capacitat d’adaptació de la UE”
 
El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) ha organitzat al llarg d’aquest matí tot un seguit de taules rodones sobre Catalunya i la Unió Europea que s’han centrat en temes com l’ampliació interna de la UE, l’euro, l’accés al mercat únic europeu i els drets adquirits de la ciutadania. Entre d’altres, hi han participat diferents experts acadèmics de tota Europa, com ara Graham Avery, de la Universitat d’Oxford; Kai-Olaf Lang, de l’Institut Alemany de Política i Seguretat Internacional (SWP); Nicolas Levrat, de la Universitat de Ginebra; i Jean-Bernard Auby, de Sience Po.