El conseller Homs amb el comissari Toni Massanès
El conseller Homs escoltant les explicacions del comissari de l'estand de Catalunya a l'Expo Milà 2015, Toni Massanés
  • El conseller de la Presidència ho ha anunciat aquest matí a la cloenda de la mostra catalana de l’Expo de Milà 2015, tot destacant  el “pes simbòlic i polític molt rellevant” d’aquests tres països

 

  • Homs ha defensat la voluntat del Govern que Catalunya sigui present al món “amb tota la determinació” i ha advertit el govern espanyol que tot i les reiterades impugnacions “tancar la possibilitat d’expandir-se cap enfora de Catalunya és un impossible”, un fet “contra natura”

 

  • Per avui, jornada de cloenda de la mostra catalana Expo in città, la Diputació de Barcelona, a través de la Xarxa Audiovisual Local (XAL), ha organitzat una mostra de cultura popular durant tota la jornada amb actuacions de l’Escolania de Montserrat i de colles castelleres, entre d’altres
 
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha anunciat aquest matí a l’acte de cloenda de la mostra catalana Expo in città de l’Expo Milà 2015, que el Govern aprovarà la setmana que ve la creació de tres noves delegacions al Marroc, Ciutat del Vaticà i Portugal, tres estats que tenen “un pes simbòlic i polític molt rellevant”. Es tracta d’obrir “un espai de relació econòmica i òbviament un espai de relació humana” amb aquests països, una iniciativa que suposa un “salt qualitatiu per anar situant Catalunya al món, d’anar-nos projectant”. Tot i ser un “país petit”, ha dit, Catalunya té “una gran capacitat de projectar-nos i fer-nos presents en la mesura que el nostre món és el món”.
 
El conseller ha situat la importància d’obrir aquestes noves delegacions en el fet que, actualment, la comunitat de l’exterior més nombrosa present a Catalunya procedeix del Marroc, mentre que amb Portugal s’hi comparteix una relació econòmica i cultural "molt viva". Juntament amb l’aprovació per part del Govern d’aquestes noves delegacions, la setmana que ve també es posarà en marxa la delegació de Roma, que ja va ser aprovada fa temps enrere”.
 
Sobre la possibilitat que el govern espanyol pugui recórrer al Tribunal Constitucional les noves delegacions del Govern, el conseller ha advertit que tot i això “nosaltres no deixarem d’estar presents al món”. Encara que el govern espanyol cregui que “a base d’impugnar coses es pot arribar a pensar que impedirà el projectar-se cap enfora”, la realitat és que “hi ha coses que van contra natura. I en aquest cas, tancar la possibilitat d’expandir-se cap enfora de Catalunya és un impossible”.
 
El conseller de la Presidència ha fet aquestes declaracions durant l’acte de cloenda de la participació de Catalunya a l'Expo Milà 2015, on ha situat la cuina catalana com a part molt important de la “identitat del nostre país”. El reconeixement  de la cuina catalana a nivell mundial no es tracta “d’un fet excepcional”, sinó que és una realitat “veritablement estructural” que demostra la capacitat de “transformació” de Catalunya i que “ens acaba identificant al món com una referència”. En aquesta línia, Homs considera que l’alimentació i la demografia “són dos reptes que tenim en el nostre mon d’avui, de cara al segle XXI, juntament amb l’energia”. Per tant, “estem tocant aquelles coses que són les més bàsiques i essencials per a la nostra convivència i per a la nostra identitat i projecció”.
 
Per Homs, “el valor afegit d’aquesta exposició és presentar-nos com un país i una ciutat”, amb una vinculació “intensa” i donar a conèixer la tradició culinària, “que ens ha situat a dalt de tot”, fet que ha ajudat a que en aquesta exposició quedés palès que “tenim una identitat molt forta”.
 
El conseller de la Presidència ha fet la cloenda de la mostra acompanyat pel secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana; el director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès, i el delegat del Govern de Catalunya a Roma, Luca Bellizzi.
 
Expo in città a Milà
 
Avui, jornada de cloenda de la mostra catalana Expo in città, la Diputació de Barcelona, a través de la Xarxa Audiovisual Local (XAL), ha organitzat diferents mostres de cultura popular. En el actes del matí, amb els jardins del Castello Sforzesco com a escenari, ha actuat l’agrupació musical La Senienca; l'àliga de Girona; l’agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, i hi ha hagaut exhibicions castelleres a càrrec dels Castellers de Vilafranca i de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Els de Vilafranca han aixecat tres castells: un 4 de 8 amb agulla; un 3 de 9 amb folre, i un 7 de 8. Pel que fa a la Jove de Tarragona, ha fet un 3 de 8, un 4 de 9 amb folre, i un 5 de 8.
 
A la tarda, al Duomo de Milà, hi haurà l’actuació de la Coral de Cambra Francesc Valls, amb la interpretació del Cant de la Sibila, i l'actuació de l Escolania de Montserrat. Els actes de cloenda acabaran amb el correfoc a càrrec dels diables de Cervera Carranquers de Cervera.
 
L’Expo in città ha estat una iniciativa programada amb motiu de l’Expo Milano 2015 que s’ha desenvolupat per tota la ciutat, fora del recinte, amb l’objectiu d’apropar als ciutadans els valors i els continguts de l’Exposició. El Govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han sumat esforços per presentar en aquesta mostra internacional un missatge específic sobre la tradició culinària de Catalunya, la diversitat de paisatges i productes i la defensa de la cuina sana i sostenible.
 
Catalunya ha participat en l’Expo in città, dedicada enguany a l’alimentació, amb l’estand expositiu “Barcelona Capital of Catalonia. Real food for real people”, comissariat per Toni Massanés i la Fundació Alícia, que inclou tres àmbits: “La taula”, “La cuina” i “El rebost”, en els quals s’hi han desenvolupat conceptes com ara la innovació, el territori, els productes, la tradició culinària, la investigació i la salut i la cultura.
 
En el marc de la participació catalana a l’Expo in città s’han programat activitats, com ara conferències, seminaris, classes de cuina o missions empresarials en què han participat, entre d’altres, la Fundació Alícia, el xef Joan Roca, la cuinera Ada Parellada o ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa.

8  

Imatges

El conseller Homs amb el comissari de la mostra, Toni Massanès

El conseller Homs amb el comissari de la mostra, Toni Massanès 361

El conseller Homs atenent els mitjans de comunicació

El conseller Homs atenent els mitjans de comunicació 456

El conseller Homs fent pinya amb les colles castelleres Castellers de Vilafranca i de la Colla Jove Xiquets de Tarragona

El conseller Homs fent pinya amb les colles castelleres Castellers de Vilafranca i de la Colla Jove Xiquets de Tarragona 378

Actuació de l'agrupació musical La Senienca

Actuació de l'agrupació musical La Senienca 462

Actuació de les Colles de Geganters de Catalunya

Actuació de les Colles de Geganters de Catalunya 375

Actuació de les colles castelleres Castellers de Vilafranca i de la Colla Jove Xiquets de Tarragona 01

Actuació de les colles castelleres Castellers de Vilafranca i de la Colla Jove Xiquets de Tarragona 01 354

Actuació de les colles castelleres Castellers de Vilafranca i de la Colla Jove Xiquets de Tarragona 02

Actuació de les colles castelleres Castellers de Vilafranca i de la Colla Jove Xiquets de Tarragona 02 435

Actuació de les colles castelleres Castellers de Vilafranca i de la Colla Jove Xiquets de Tarragona 04

Actuació de les colles castelleres Castellers de Vilafranca i de la Colla Jove Xiquets de Tarragona 04 388

1  

Fitxers adjunts

El conseller Homs escoltant les explicacions del comissari de l'estand de Catalunya a l'Expo Milà 2015, Toni Massanès

El conseller Homs escoltant les explicacions del comissari de l'estand de Catalunya a l'Expo Milà 2015, Toni Massanès
JPG | 305