• En una entrevista a TV3 amb Mònica Terribas, el cap de l’Executiu ha insistit en el seu compromís de seguir “jugant-me-la al cent per cent perquè el poble de Catalunya pugui decidir el seu futur a les urnes”
  • Artur Mas ha afirmat que “si aquest, que és el meu últim intent en la línia de la unitat possible, no surt bé, no defugiré les meves responsabilitats i tiraré endavant”
  • El president ha explicat que avui s’ha reunit amb les entitats sobiranistes, a les quals ja va avançar la seva proposta abans de la conferència de dissabte passat
El president i Mònica Terribas en un moment de l'entrevista
El president i Mònica Terribas en un moment de l'entrevista
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquesta nit en una entrevista amb la periodista Mònica Terribas, retransmesa en directe per TV3 i Catalunya Ràdio, que amb la proposta que ha fet a les entitats sobiranistes de cara al 27S “el que estic perseguint és la màxima unitat possible al país per a un objectiu d’enorme envergadura que no havíem pogut posar mai sobre la taula amb la força i la coherència amb què l’estem posant en aquest moment”.
 
Per això, el cap del Govern ha insistit en el seu compromís per seguir “jugant-me-la al cent per cent perquè el poble de Catalunya, que ho ha reclamat moltes vegades, pugui decidir el seu futur allà on s’ha de decidir, que és a les urnes”. En aquest sentit, Artur Mas ha recordat tots els passos que ha anat fent en aquest procés, des del setembre del 2012 fins ara, en què “he intentat estar a l’altura de les circumstàncies i cada vegada me l’he jugada”. “Després de tot això crec que puc simplement demanar una reflexió a les entitats sobiranistes en la línia d’un objectiu comú, que em sembla principal, que és la màxima unitat per aconseguir quelcom que no s’ha aconseguit durant segles”, ha reblat.
 
El president ha revelat que abans de la conferència de dissabte passat a Molins de Rei, on va fer pública la seva proposta, va parlar amb les principals entitats sobiranistes, l’ANC, Òmnium Cultural i l’AMI. I ha explicat que avui s’ha tornat a reunir amb elles per traslladar-los, “amb més tranquil·litat, la proposta i que poguéssim fer un intercanvi d’opinions”. Artur Mas ha afegit que les tres entitats “s’han compromès a fer un debat intern dintre de les seves respectives organitzacions” i que en uns dies li faran saber “si aquesta proposta és viable o no”.
 
El president ha expressat el seu desig que la proposta tiri endavant, per aconseguir “el turbo de la il·lusió que falta per posar-nos amb el màxim de velocitat i revolucions de cara al 27S”, unes eleccions que, ha reiterat, “només tenen sentit si són un plebiscit sobre la sobirania de Catalunya” . Però ha assenyalat que “si aquest, que és el meu últim intent en la línia de la unitat possible, no surt bé, no defugiré les meves responsabilitats i tiraré endavant”.
 
El cap del Govern ha assegurat que vol “formar part de la solució i no del problema”. Per aquest motiu, ha afirmat que, “si es creu que puc jugar un paper significatiu, el faré”, perquè “estic per servir al país i no per amagar-me”. Artur Mas ha assegurat sentir-se “molt tranquil” perquè “hauré fet humanament i políticament tot el possible perquè hi hagi la màxima unitat i quan ho has intentat tot pots fer dues coses: o plegues o segueixes. Jo, per mentalitat i fins al punt que hem arribat, seguiré perquè ho hauré intentat tot”.
 
A preguntes de Mònica Terribas, ha assenyalat que si la proposta no va endavant encapçalarà la llista de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), però ha reiterat la seva aposta per aconseguir la màxima unitat possible del món sobiranista, perquè, ha dit, aquest és “un clam que observo a molts sectors de la societat”. “No m’adreço tant a les cúpules dels partits, sinó al comú de la gent que vol la màxima unitat possible”, ha dit, i ha afegit que la proposta que planteja a les entitats sobiranistes és “empenyeu en aquesta direcció i jo em poso al servei i procuraré que CDC també s’hi posi, però això no obliga absolutament ningú, ni les entitats sobiranistes ni els partits”.
 
Estructures d’Estat
En un altre moment de l’entrevista, respecte al futur immediat d’una Catalunya independent, el cap de l’Executiu ha defensat que el país “està més preparat que mai” i que “es poden anar construint estructures d’estat”, malgrat que aquestes no seran completes fins que el Parlament tingui capacitat pròpia per legislar. I, en aquest sentit, ha explicat que l’Agència Tributària pròpia és un tema que “ja s’està accelerant”, com també s’està treballant en les estructures per poder pagar la Seguretat Social.
 
També ha volgut reiterar, en aquest context, que les pensions “no són una donació que fa el Govern central”, sinó que només “depenen de la gent que treballa i que cotitza a Catalunya”. “Per tant, si es treballa més i es cotitza més a Catalunya, vol dir que les pensions estan més garantides i poden ser millor aquí que a la que resta d'Espanya”, ha reblat. En aquest sentit, el president ha demanat a la societat que no faci cas de les pors que vol crear el govern central, que, “de manera innoble i deshonesta amenaça a la gent més vulnerable amb un tema com aquest”, i ha demanat que es tingui clar que, “si Catalunya és capaç de crear més feina i més cotitzants, com està passant en aquest moment, això serà més garantia de pensions en el futur”.
 

1  

Imatges

Entrevista a TV3

Entrevista a TV3 785