·         El Govern presentarà en els pròxims dies un document amb “els pros i contres” sobre un estat independent 
 
·         La proposta del president Mas “és un intent honest de mirar de fer coses diferents en un moment transcendent”
 
·         “Aquest és un procés que només tirarà endavant si hi ha una simbiosi entre l’aportació de gent molt diversa” 
Francesc Homs
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha avançat que el Govern ja disposa d’un document sobre les Estructures d’Estat que analitza “els pros i contres” sobre la independència. El document, que serà presentat els pròxims dies, suposa la culminació per part del Comissionat per a la Transició Nacional de tota una feina realitzada els darrers tres anys i que recull “departament per departament, quina és la situació d’avui respecte a qualsevol àmbit propi del Govern, quins beneficis ens portaria tenir més capacitat de decisió, quins riscos, en el sentit de com s’ha de fer les coses, els pros i contres, i quines propostes caldria desenvolupar”. 
 
En aquest sentit, el conseller Homs, en una entrevista a “Els Matins de TV3”, ha advertit al Govern de l’Estat que amb la seva impugnació del Comissionat per a la Transició Nacional “ha fet tard”, que “la feina ja està feta” i malgrat “els seus intents que no s’expliqui, ho explicarem”. El Parlament va aprovar en el darrer ple una resolució on instava que aquesta informació fos difosa “perquè la gent ha de poder votar el 27S tenint coneixement de què vol dir optar en un sentit o en un altre i quins pros i contres”.
 
Sobre la proposta llançada pel president Mas la setmana passada, el conseller considera que és una proposta feta “a partir de la convicció, àmpliament compartida, que acaba de faltar alguna cosa per donar-li l’empenta final” al procés, i que “cal reforçar el concepte d’unitat, com sigui”. En aquest sentit, el president s’ha adreçat a les entitats i els ha demanat que siguin elles les que agafin el repte de fer la llista, perquè “aquest és un procés que només tirarà endavant si hi ha una simbiosi entre l’aportació de gent molt diversa”. Homs s’ha referit a la convicció que alguns expressen que “separats sumarem més” i ha constatat que, passats uns mesos i a través de moltes enquestes que es publiquen, “aquesta teoria que separats sumem més no acaba de funcionar i que aquí falta alguna cosa”. Per tant, la proposta del president  “és un intent honest de mirar de fer coses diferents en un moment transcendent” amb el benentès que, si la proposta no és acceptada, ell continuarà assumint el seu paper.