• El cap de l’Executiu i el ministre president de Flandes han signat una declaració política conjunta i han renovat el Programa de Treball entre tots dos territoris

• Artur Mas ha visitat avui oficialment Brussel·les on ha mantingut, entre altres, reunions amb els viceprimer ministre i ministres d’Exterior i d’Economia del Govern belga

• A la tarda, el president també s’ha reunit amb la comissària europea de Transports, amb qui ha tractat el tema del corredor Mediterrani
El president Mas amb el ministre-president de Flandes, Geert Bourgeois. Autor: Jordi Bedmar
El president Mas amb el ministre-president de Flandes, Geert Bourgeois. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquest migdia, des de Brussel·les, on és de visita oficial, que Catalunya vol “enfortir les aliances amb altres governs europeus” per reforçar el paper d’actor internacional que ja juga i “que vol exercir plenament i  lliurement”. En aquest marc, el cap de l’Executiu ha situat l’aliança que avui s’ha renovat entre Flandes i Catalunya, “dos territoris amb responsabilitats polítiques importants en els afers rellevants de l'àmbit de la UE”. “Com més treballem junts, més forta serà la nostra veu i aquesta serà més escoltada a Brussel·les”, ha reblat.

El cap del Govern ha fet aquestes afirmacions en el decurs de la celebració del III Comitè Mixt Catalunya-Flandes, que ha tingut lloc a Brussel·les, presidit pel ministre president de Flandes, Geert Bourgeois, i per ell mateix. Amb motiu d’aquesta trobada bilateral, tots dos presidents han signat una Declaració política conjunta i han renovat el Programa de Treball Catalunya-Flandes 2015-2017. Aquest programa és el resultat de la col·laboració dels diferents departaments del Govern de la Generalitat amb les seves contraparts flamenques per millorar les polítiques públiques a partir de l’intercanvi d’experiències i promoure la internacionalització de Catalunya. (S’adjunta nota informativa conjunta sobre la Declaració i el Programa de Treball).

El president Mas ha recordat durant la seva intervenció que les “estretes relacions” entre Flandes i Catalunya es remunten a l’any 1992, ja que són dos territoris “similars en termes de població, amb economies riques i molt obertes a l’exterior, amb un sector industrial fort i emprenedor i amb alt valor afegit, i unes identitats culturals fortes que ens determinen”. En aquesta línia, Mas ha subratllat que “la relació històrica i intensa amb Flandes demostra que Catalunya és un soci fiable i segur”, i ha afegit que “creiem en els acords com una eina per reforçar les relacions institucionals, promoure els intercanvis i l’obertura del país i de la seva economia en un món cada vegada més globalitzat”.

“Amb Flandes compartim una certa visió del que ha de ser la construcció d’una Europa de proximitat: respectuosa amb la diversitat cultural i lingüística i amb la voluntat de les seves diferents nacions”, ha dit Artur Mas, qui ha continuat ressaltant “la declaració conjunta signada avui representa la nostra voluntat de construir aliances més estretes també amb aquells aliats potencials dins d’Europa, que comparteixen els mateixos objectius”.

Durant la seva estada a la capital belga, el cap de l’Executiu s’ha entrevistat amb diferents representants del Govern de Bèlgica i del Govern de Flandes. Així, ha mantingut un esmorzar de treball amb el viceprimer ministre i ministre d’Afers Exteriors i Europeus de Bèlgica, Didier Reynders; i s’ha reunit amb el viceprimer ministre i ministre d’Ocupació, Economia i Comerç Exterior de Bèlgica, Kris Peeters; el president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, i amb el ministre president de Flandes, representants tots ells dels tres principals partits belgues: liberals valons, demòcrata-cristians flamencs i nacionalistes flamencs.

Aquesta tarda, Artur Mas també s’ha entrevistat amb la comissària europea de Transports, Violeta Bulc, amb qui ha tractat sobre els temes que afecten Catalunya en aquest àmbit, amb especial atenció al corredor Mediterrani.
 
Han acompanyat al president en aquesta visita oficial el secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, i el representant permanent de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea, Amadeu Altafaj.


“Convidar les entitats a promoure la màxima unitat no trenca cap acord”

A preguntes dels periodistes, el president de la Generalitat s’ha referit a la proposta que va fer arribar a les entitats sobiranistes pel que fa a les eleccions del 27S. Artur Mas ha deixat clar que “sóc complidor dels pactes” i ha assegurat que “he convidat les entitats que promoguin la màxima unitat possible, i això no trenca cap acord”. “Si les entitats promouen la unitat, no trenca cap neutralitat, perquè segur que conviden tothom qui vulgui ser-ho”, ha conclòs.

Qüestionat també sobre la decisió de la UEFA d'expedientar el Barça per les estelades al camp durant la final de la Champions a Berlín, el cap del Govern ha afirmat que “expressar l’opinió és lliure, i manifestar-se també. És la democràcia”.

5  

Imatges

Signatura declaració conjunta Catalunya-Flandes

Signatura declaració conjunta Catalunya-Flandes 1653

Reunió amb el president del Parlament de Flandes, Jan Peumans.

Reunió amb el president del Parlament de Flandes, Jan Peumans. 1310

Reunió amb el vice-primer ministre i ministre d'Afers Exteriors i Europeus de Bèlgica, Didier Reynders

Reunió amb el vice-primer ministre i ministre d'Afers Exteriors i Europeus de Bèlgica, Didier Reynders 1185

Reunió amb el vice-primer ministre i ministre d'Ocupació, Economia i Comerç Exterior de Bèlgica, Kris Peeters.

Reunió amb el vice-primer ministre i ministre d'Ocupació, Economia i Comerç Exterior de Bèlgica, Kris Peeters. 1170

Reunió amb la comissària europea de Transports, Violeta Bulc

Reunió amb la comissària europea de Transports, Violeta Bulc 1458

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa Catalunya-Flandes

Nota de premsa Catalunya-Flandes
PDF | 223