El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha assenyalat que té “la convicció que s’albira un acord que fa uns dies o unes hores no era abastable”, ja que “comencen a haver-hi posicionaments que, per primera vegada en molts mesos, apunten que la unitat pel 27 de setembre serà molt més possible del que alguns pensen”. En l’entrega dels premis 9N 2015 organitzat per l’associació Moment Zero, el conseller ha insistit que alguns missatges de les darreres hores “inspiren que hi haurà una solució que serà bona pel conjunt del país i que, a més, serà la solució guanyadora el 27-S”.

 

En aquest sentit, Homs també ha advertit que “continuarem estant pendents de moltes anades i vingudes, totes elles legítimes”, però “hem de ser capaços de fer tots aquells sacrificis i de posar per davant totes aquelles obligacions que moralment i col·lectivament tenim per fer que el 27-S surti bé” perquè “ens juguem la llibertat, la possibilitat de tirar endavant i de sobreviure”.

 

Per això, el conseller de la Presidència ha apel·lat al 9-N, ja que en aquell moment “a ningú se li preguntava d’on venia, ni què pensava, ni quina ideologia tenia, sinó que simplement responia a la idea que aquest país sigui lliure”. Homs considera que aquest esperit és essencial ja que la “unió no només fa la força, sinó que realment és multiplicadora”.

 

En l’acte, celebrat al Museu d’Història de Catalunya, Homs ha lliurat els premis als periodistes Vicent Partal i Pere Martí per la publicació dels llibres Desclassificat: 9N i Escac a l’Estat, respectivament, sobre aquesta data, contribuint així, a la consolidació del 9N com a referent de l’independentisme.