•  En aquest marc, també es lliuraran els Diplomes de Mestre Artesà corresponents a l’any 2015, que reconeixen el mestratge de 23 artesans catalans
La Generalitat de Catalunya celebra avui la primera edició dels “Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya”, que reconeixen l’excel·lència d’artesans, entitats i empreses que han excel·lit en la seva obra i trajectòria i han aportat elements d’innovació i prestigi en el sector.
 
El president de la Generalitat, acompanyat del conseller Felip Puig, presidirà l’acte, que se celebrarà al Palau de la Generalitat a les 19.30 hores. També hi seran presents el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres; el director general de Comerç, Josep Maria Recasens, i el gerent del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), Miquel Rodríguez.
 
En el marc de l’acte, es lliuraran també els Diplomes de Mestre Artesà corresponents a l’any 2015, que reconeixen el mestratge de 23 artesans catalans.
 
El lliurament d’aquests premis enceta el calendari d’actes de la Setmana d’Artesania de Catalunya, una iniciativa del Govern per impulsar el coneixement del sector i afavorir la comercialització dels productes artesanals, que culminarà amb la celebració de la quarta edició de la fira The CraftRoom, al Born Centre Cultural, que comença el dia 10 de juliol i finalitza el dia 12.
 
 
Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya
 
Amb els Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya -mitjançant el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), ens adscrit al departament d’Empresa i Ocupació –, la Generalitat vol correspondre a la vàlua i a la transcendència que té l’artesania en la societat catalana i, alhora, contribuir a donar-li el màxim relleu reconeixent anualment la feina del sector.
 
En aquesta primera edició del Premis, s’atorguen cinc guardons: un de principal, el “Premi Nacional d’Artesania”, amb dues mencions especials, i quatre subcategories: “Premi a la Millor Marca Artesana”; “Premi a la Innovació”; “Premi Prestigia” i “Premi Restaura”.
 
El Premi Nacional d’Artesania rep, a més del diploma acreditatiu, un guardó que ha estat elaborat pels mestres artesans vidriers Quim Falcó i Txell Tembleque.
 
 
Els artesans distingits amb els Premis són els següents:
 
·         Premi Nacional d’Artesania: Albert Blancafort i Engelfried, mestre artesà orguener, per la seva excel·lència en l’ofici reconeguda a nivell internacional, la seva tasca de recerca i innovació constant i el seu activisme per fer difusió de l’orgue en la societat.
 
·         En aquesta categoria, s’atorguen dues mencions especials: a Annie Michie, per la seva contribució pedagògica vinculant l’artesania amb l’art i el disseny en l’àmbit universitari internacional i per la seva aportació al teixit cultural català. I a Míriam Ponsa i Prat, per l’equilibri aconseguit entre la combinació de les tècniques més modernes del disseny amb les tècniques més tradicionals de l’artesania i per fer d’aquesta un valor afegit dins del món de la moda.
 
·         Premi a la millor Marca Artesana: Estudi Estellera SCP, pel bon desenvolupament del concepte de la seva marca Koetània, la seva dimensió social, educativa, divulgativa i col·laborativa, i el bon aprofitament dels mitjans al seu abast aconseguint impactes comunicatius de qualitat.
 
·         També es premia a Joan López Joiers Artesans SCP, per la ferma construcció de la seva marca Gemma López Barcelona, donant valor als petits detalls i comunicant l’equilibri entre tradició i contemporaneïtat, i la seva incursió en àmbits culturals i comercials.
 
·         Premi a la Innovació: Carles Casas i Sitjas, per la bona aplicació de tècniques tradicionals catalanes a dissenys actuals, la utilització de nous materials amb valor afegit i la recerca de noves sinergies amb altres oficis, recuperant i modernitzant un ofici tradicional com és el de matalasser.
 
·         Premi Prestigia: Escola Massana, Centre d’Art i Disseny, per haver elevat l’artesania a l’àmbit universitari, dotant-la de prestigi acadèmic.
 
·         Premi Restaura: Fundació Privada de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, per la restauració i rehabilitació del conjunt modernista més gran d’Europa, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO, convertint-lo en un projecte de referència internacional pels criteris d’intervenció aplicats i pels nombrosos artesans implicats en el procés.
 
 
 
Diplomes de Mestres Artesans 2015
 
En el marc de l’acte d’aquest tarda també s’entregaran els Diplomes de Mestres Artesans 2015. Amb aquestes distincions, la Generalitat– mitjançant el CCAM, ens adscrit al departament d’Empresa i Ocupació – vol reconèixer la trajectòria professional dels artesans catalans i el seu mestratge. Per obtenir el Diploma de Mestre Artesà cal comptar amb una experiència de més de quinze anys de professió, i destacar en aspectes com la potenciació de l’ofici, la formació i la incorporació de disseny i innovació al procés artesanal. 
 
Com en edicions anteriors, els Diplomes de Mestre Artesà compten amb la col·laboració directa de diversos artesans. D’una banda, el paper en què s’han imprès els Diplomes ha estat confeccionat per la mestra artesana Victòria Rabal, del Museu Molí Paperer de Capellades. Es tracta de paper fet a mà, a base de fibres de cotó i lli (250g/m2 blanc i barbes als quatre costats). En el paper apareix una marca a l’aigua de l’escut de la Generalitat ampliat, en forma de filigrana.
 
D’altra banda, la insígnia que es lliura a cadascun dels guardonats i que acompanya el diploma, sorgeix d’un concurs que es realitza entre els alumnes de les Escoles d’Arts i Oficis i Disseny de Catalunya que imparteixen un grau superior en Joieria i l’escola del Col·legi de Joiers de Catalunya (JORGC). ). La guanyadora del concurs d’aquest any ha estat l’alumna de joieria de l’Escola Municipal d’Art Arsenal de Vilafranca del Penedès, Sandra Roca, per la seva obra una obra “Trajectòria”. Les peces participants del concurs es podran veure en una exposició itinerant per tota Catalunya, durant l’any 2015.
 
La capsa que presenta la insígnia ha estat feta al taller artesà ARAPDIS del barri de Gràcia de Barcelona, a partir d’un disseny de l’alumne de la mateixa escola de la peça guanyadora, Xavier Manonelles Forcada.
 
 
Els 23 artesans distingits amb el Diploma de Mestre Artesà 2015 són els següents:
 
 
De la comarca del Barcelonès:
 
-       Xavier Bonet i Casas. Vitraller, de Barcelona. Per la seva gran experiència i reconeixement en el vitrall, la seva cerca de peces antigues per mantenir la qualitat de les restauracions i per ser una referència en el tall, emplomat i gravat del vidre.
-       Rosa Casajuana i Bruguera. Puntaire, de Barcelona. Per la seva contribució a la difusió de l’ofici de puntaire en l’àmbit nacional i internacional i pels treballs de prestigi realitzats per encàrrec, utilitzant diferents tècniques.
-       Ferran Collado i Arasa. Vidrier, de Barcelona. Per la seva intensa trajectòria en el món del vidre, fusionant diferents tècniques creatives i d’ofici, desenvolupant nous conceptes i investigant nous sistemes de producció.
-       Rosa Cortiella i Campabadal. Ceramista, de Barcelona. Per la seva investigació permanent de la ceràmica, incorporant al llenguatge ceràmic conceptes i idees d’altres disciplines, mostrant una gran sensibilitat creativa  i desenvolupant una llarga trajectòria en la docència de l’ofici.
-       Enric Domènech i Múrcia. Joier, de Barcelona. Pel seu treball perfeccionista i de precisió en col·laboració amb altres joiers de prestigi i per haver desenvolupat les tècniques de l’ofici per treure’n el màxim rendiment.
-       Ma. Jesús González i Vidal. Puntaire, de Barcelona. Per la seva extensa i prolífica tasca de promoció, formació i difusió del sector de les puntes, així com pel treball realitzat en el seu reconeixement i prestigi.
-       Concha Morgades i Costa. Estampadora tèxtils, de Barcelona. Per la seva important trajectòria en la creació i difusió de la pintura sobre seda i l’elaboració de treballs  combinatius amb les tècniques de la punta.
-       Núria Saloni i Calvet. Joiera, de Barcelona. Per la seva llarga trajectòria professional i creativa amb combinació de tècniques tradicionals i contemporànies que han donat com a resultat una línia artística personal molt marcada, coherent i original.
 
De la comarca del Baix Llobregat
 
-       Ma Teresa Vigo i Recasens. Florista, de Vallirana. Per la seva llarga trajectòria professional produint construccions forals, per la recerca botànica i la utilització d’altres tècniques artesanes, i per una extensa tasca formativa en l’art floral.
-       Maria Amat i Domènech. Puntaire, de Collbató. Per l’extensa tasca formativa i divulgativa duta a terme, la potenciació de tècniques clàssiques i la conservació del patrimoni.
-       Concha Blanch i Rullo. Estampadora tèxtils, d’Esplugues de Llobregat. Per la seva extensa tasca professional, amb un excel·lent domini de l’ofici, la formació d’aprenents al taller i la recerca continuada en tècniques, materials i dissenys.
 
 
De la comarca del Maresme
 
-       Jordi Abelló i Roig. Florista, del Masnou. Per la seva llarga trajectòria en mestratge de l’art floral i la utilització de noves tècniques i materials per fusionar-los amb aquesta especialitat.
-       Josepa Busqué i Rosich. Gravadora, de Cabrils. Per la seva extensa trajectòria creativa i formativa, acompanyada d’una excel·lent difusió en molts àmbits diferents de l’ofici del gravat.
-       Lluís Roca i Estrems. Vidrier, de Mataró. Per la seva extensa trajectòria professional en el món del vidre, amb investigació de materials i noves tècniques per aplicar a l’ofici.
 
 
De la coamarca del Vallès Oriental
 
-       Jordi Barbany i Triadó. Picapedrer, de Llinars del Vallès. Pels molts treballs de prestigi realitzats i per la incorporació de tècniques i eines tecnològiques que l’han permès assolir creacions úniques a nivell europeu.
 
 
De la comarca d’Osona
 
-       Pilarin Bayés de Luna. Dibuixant Il·lustradora, de Vic. Per la seva brillant trajectòria professional, creant un estil propi inconfusible amb més de 700 llibres i milers de dibuixos de temàtiques diverses, sent una de les il·lustradores catalanes més reconegudes.
 
 
De la comarca del Baix Penedès
 
-       Oriol Mercadé i Riambau. Forjador, de Bonastre. Per la seva extensa tasca de difusió del seu ofici, excel·lent domini  i una llarga i continuada tasca de divulgació de la forja.
-       Ramon Mercadé i Riambau. Forjador, de Bonastre. Per la seva extensa tasca de difusió del seu ofici, excel·lent domini  i una llarga i continuada tasca de divulgació de la forja.
 
 
De la comarca del Vallès Occidental
 
-       Pere Pich i Rosell. Emmotllador, de Sant Cugat del Vallès. Per la llarga trajectòria formativa i per la investigació de nous procediments, materials i tècniques que contribueixen a la millora i a una visió renovada de l’ofici.
 
 
De la comarca de l’Alt Empordà
 
-       Santiago Planella i Domènech. Ceramista, de Sant Mori. Per la seva gran capacitat creativa que el porta a emprar la ceràmica com a procediment artístic i escultòric, mitjançant una investigació del gran format i la hibridació de diferents disciplines.
 
 
De la comarca de la Garrotxa
 
-       Joan Prat i Juvanteny. Ebenista, de La Vall d’en Bas. Per l’excel·lent domini de l’ofici mostrat en la seva trajectòria professional, amb una investigació continuada en el desenvolupament de geometries corbes i dobles corbatures en fusta d’extrema dificultat, i la formació permanent d’aprenents al seu taller.
 
 
De la comarca del Baix Ebre
 
-       Àlvaro Valldeperez i Alcalà. Ebenista i Fuster, de Deltebre. Per la seva extensa trajectòria professional en l’elaboració de mobles de fusta massissa amb dissenys personalitzats i tanques de fusta inspirades en les fallebes tradicionals metàl·liques.
 
 
De la comarca del Garraf
 
-       Silvia Walz. Joiera, de Vilanova i la Geltrú. Per l’ús innovador de la fusió de diferents materials en la realització de les seves obres, i una nombrosa tasca divulgativa de l’ofici mitjançant exposicions nacionals i internacionals.